Update articol:

Lumea se confruntă cu un deficit de nisip, cea mai consumată materie primă după apă

nisip ceas Sursa Pixabay
  • Numai pentru construcții, lumea consumă anual aproximativ 40-50 miliarde de tone de nisip.

Este puțin probabil ca cererea globală nestăvilită pentru nisip, unul dintre cele mai importante, dar cel mai puțin apreciate produse din lume, să se reducă în curând, scrie CNBC , care atrage atenția că problema este una trecută cu vederea, în condițiile în care întreaga noastră societate este construită pe nisip. Este cea mai consumată materie primă din lume după apă și un ingredient esențial pentru viața noastră de zi cu zi.

Nisipul este substanța principală utilizată în construcția de drumuri, poduri, trenuri de mare viteză și chiar proiecte de regenerare a terenurilor. Nisipul, pietrișul și stânca zdrobite împreună sunt topite pentru a face sticla utilizată în fiecare fereastră, ecran de computer și telefon inteligent. Chiar și producția de cipuri de siliciu folosește nisip.

Cu toate acestea, lumea se confruntă cu un deficit de nisip – iar oamenii de știință din domeniul climei spun că aceasta reprezintă una dintre cele mai mari provocări de durabilitate din secolul 21.

„Este timpul să intrăm în panică? Ei bine, asta cu siguranță nu va ajuta, dar este timpul să aruncăm o privire și să ne schimbăm percepția despre nisip ”, a declarat Pascal Peduzzi, un om de știință în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în timpul unui webinar găzduit de grupul de reflecție Chatham House.

Peduzzi, care este directorul bazei de date de informații globale a resurselor UNEP din Geneva, Elveția, a descris guvernanța globală a resurselor de nisip drept „elefantul din cameră”.

„Doar ne închipuim că nisipul este peste tot. Nu am crezut niciodată că vom rămâne fără nisip, dar asta începe să se întâmple în unele locuri. Este vorba despre anticiparea a ceea ce se poate întâmpla în următorul deceniu pentru că, dacă nu anticipăm, vom avea probleme masive în ceea ce privește aprovizionarea cu nisip, dar și în ceea ce privește planificarea teritoriului “, a adăugat el.

În prezent, nu este posibil să se monitorizeze cu precizie utilizarea globală a nisipului. Cu toate acestea, Peduzzi a spus că ar putea fi măsurată indirect, invocând o corelație „foarte, foarte bună” între utilizarea nisipului și a cimentului.

ONU estimează că în fiecare an se produc 4,1 miliarde de tone de ciment, top condus de China, care constituie 58% din boomul de construcție alimentat astăzi cu nisip.

Este nevoie de 10 tone de nisip pentru a produce fiecare tonă de ciment. Aceasta înseamnă că, numai pentru construcții, lumea consumă anual aproximativ 40-50 miliarde de tone de nisip. Acest lucru este suficient pentru a construi un zid de 27 de metri înălțime pe 27 de metri lățime  în jurul planetei în fiecare an.

Rata globală de utilizare a nisipului – care s-a triplat în ultimele două decenii parțial ca urmare a urbanizării în creștere – depășește cu mult rata naturală la care nisipul este alimentat de degradarea rocilor de vânt și apă.

Nisipul poate fi găsit în aproape fiecare țară de pe Pământ, dar asta nu înseamnă că tot nisipul este util. Boabele de nisip din deșert, erodate de vânt mai degrabă decât de apă, sunt prea netede și rotunjite pentru a fi utilizate în scopuri de construcție.

Nisipul foarte căutat este de obicei obținut și extras de pe fundul mării, coaste, cariere și râurile din întreaga lume.

„Nimeni nici măcar nu vorbește despre această problemă”

„Este important să ne concentrăm asupra lucrurilor bune care se întâmplă. Zurich, de exemplu, construiește clădiri cu 98% beton reciclat. Orașul Amsterdam s-a angajat să devină circular 100% până în 2050 (și) își propun să reducă la jumătate utilizarea resurselor naturale până în 2030. Acesta este calea de urmat ”, a spus Kiran Pereira, cercetător și fondator al SandStories.org..

Semnalul de alarma asupra deficitului global de nisip, a spus Peduzzi, a venit în 2019, când guvernele au recunoscut pentru prima dată criza de mediu și problema a fost în cele din urmă plasată pe agenda politică ca urmare a unei rezoluții a ONU.

Din păcate, Peduzzi a declarat pentru CNBC că provocarea nu a fost încă abordată în mod adecvat pe scena globală.

Privind în perspectivă, industrializarea, creșterea populației și urbanizarea sunt toate tendințe susceptibile de a alimenta creșterea explozivă a cererii de nisip.

„Este timpul să ne trezim”, a spus Peduzzi.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021