Update articol:

Macron l-a primit pe Blinken, prima întâlnire cu un demnitar american de la declanşarea crizei submarinelor

Macron Sursa foto: facebook.com/EmmanuelMacron

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit marţi, la Paris, pe secretarul de stat american Antony Blinken pentru a ”contribui la restabilirea încrederii între Franţa şi Statele Unite” după criza submarinelor, a anunţat Palatul Elysée, potrivit AFP şi Reuters.

Demnitarul american, pe a cărui agendă nu figura decât o întrevedere cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al lui Macron, ”a fost primit ulterior pentru o întâlnire tęte-ŕ-tęte de către preşedintele Republicii”, a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat, subliniind că Parisul şi Washingtonul ”îşi continuă munca de coordonare pe subiecte de interes comun, precum cooperarea UE-NATO, situaţia din Sahel sau spaţiul indo-pacific”, precizează Agerpres.

Aceasta a fost prima prima întâlnire a şefului statului francez cu un demnitar american după debutul crizei submarinelor.

”Avem în prezent o ocazie de a aprofunda şi consolida coordonarea între cele două ţări aliate, dar rămâne multă muncă dificilă de făcut pentru a identifica deciziile concrete” care vor fi prezentate lui Emmanuel Macron şi omologului său american Joe Biden la întâlnirea lor prevăzută pentru finalul lui octombrie, a declarat presei un înalt responsabil american.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari, optând să cumpere în schimb nave cu propulsie nucleară, de concepţie americană.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

Guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington, în semn de protest faţă de comportamentul aliaţilor. Ambasadorul la Washington a revenit în SUA la jumătatea săptămânii trecute, dar nimic nu indică deocamdată că şi cel în Australia se va întoarce la Canberra.

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti