Update articol:
PROTESTE VIOLENTE ÎN FRANŢA DIN CAUZA CREŞTERII TAXELOR LA CARBURANŢI

MACRON: “Ruşine” autorilor violenţelor (foto si video)

https://www.youtube.com/watch?v=SKF6wr8EviI https://www.youtube.com/watch?v=SKF6wr8EviI

“Ruşine” autorilor violenţelor – este mesajul transmis de preşedintele Emmanuel Macron după manifestaţiile “vestelor galbene” de sâmbătă din Franţa, relatează AFP.

 

Sâmbătă au avut loc noi manifestaţii ale “vestelor galbene” care au cerul în special anularea creşterii taxelor la carburanţi şi măsuri privind puterea de cumpărare. Potrivit autorităţilor, peste 100.000 de oameni au participat la proteste, sâmbătă, în toată Franţa.

Forţele de ordine franceze au recurs sâmbătă la Paris la gaze lacrimogene şi au folosit un tun cu apă pentru a dispersa miile de oameni care manifestau faţă de creşterile preţului la carburant, aşa-numitele ”veste galbene”, care încercau să se apropie de Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei, informează EFE. Confruntările au avut loc în interiorul perimetrului de securitate stabilit de poliţie, când zeci de manifestanţi au încercat să iasă din acest perimetru pentru a ajunge la reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, a cărui demisie au cerut-o prin sloganuri şi pancarte. Autorităţile franceze interziseseră adunările în proximitatea Palatului Elysée, şi semnalaseră Champ-de-Mars, situat în faţa Turnului Eiffel, drept loc permis pentru protest.

Însă reprezentanţii mişcării, care a început ca un protest împotriva creşterii impozitelor la carburant, dar s-a diversificat pe zi ce trece, au respins acest punct de adunare şi au cerut să se poată apropia de reşedinţa lui Macron. Solicitare căruia i-au dat curs sute de ”veste galbene”, care au folosit mobilier urban pe care l-au lansat împotriva forţelor de ordine care stabiliseră un cordon de securitate.

Autorităţile franceze au indicat că între manifestanţi s-ar fi putut infiltra grupuri de extremă dreapta pentru a radicaliza protestul. Răspunsul forţelor de securitate a venit sub formă de gaze lacrimogene şi folosirea unui tun cu apă, ceea ce a provocat scene extrem de tensionate.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a denunţat violenţele din mai multe locuri din Franţa, în cursul cărora s-au operat 130 de reţineri, dintre care 42 la Paris. Mai puţin semnificativă la nivel naţional decât a fost săptămâna trecută, mobilizarea ”vestelor galbene” s-a soldat sâmbătă cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în centrul Parisului şi cu mai multe reţineri.

 

“Mulţumiri forţelor noastre de ordine pentru curajul şi profesionalismul lor. Ruşine celor care le-au agresat. Ruşine celor care s-au manifestat violent faţă de alţi cetăţeni şi jurnalişti. Ruşine celor care au încercat să intimideze parlamentari. Nu există loc pentru aceste violenţe în Republică”, a scris pe Twitter şeful statului francez.

 

Pe de altă parte, ministrul de interne francez Christophe Castaner a acuzat sâmbătă extrema dreaptă şi pe liderul său, Marine Le Pen, de confruntările din Paris. Castaner a amintit că Marine Le Pen a fost cea care, prin intermediul reţelei sociale Twitter, le-a cerut vineri protestatarilor să se adune pe Champs-Élysées, în pofida interdicţiei explicite impuse protestatarilor de a manifesta pe această cunoscută arteră comercială din capitala Franţei.

Castaner a mai învinuit-o pe Le Pen şi de faptul că mai mulţi deputaţi ai partidului lui Macron au fost agresaţi în ultimele zile, iar domiciliile acestora au fost luate cu asalt de către protestatari.

 

Între timp, în restul Franţei, aveau loc numeroase acţiuni paşnice, în cadrul acestei celei de-a doua mari zile de mobilizare, la o săptămână de la debutul mişcării.

Acest ”act 2” nu a avut totuşi succesul mobilizării de sâmbăta trecută, când aproape 300.000 de oameni au blocat drumurile şi zonele strategice în întreaga Franţă, potrivit Agerpres.

Deocamdată, mişcarea poate conta pe sprijinul larg al francezilor: potrivit unui sondaj al institutului BVA, 72% dintre francezi aprobă revendicările ”vestelor galbene”. Rămâne de văzut dacă această mobilizare va influenţa politica preşedintelui Emmanuel Macron, vizat direct de sloganurile manifestanţilor, care i-au cerut demisia.

Protestele “vestelor galbene”, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul Guvernului privind scumpirea carburanţilor.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Începând din ianuarie se vor aplica taxe suplimentare de 6 şi, respectiv, 3 eurocenţi.

 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014