Update articol:

Macron şi Johnson, hotărâţi în privinţa Ucrainei, se felicită pentru “camaraderia” lor

Macron şi Johnson Sursa foto: twitter.com/BorisJohnson

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul britanic demisionar, Boris Johnson, au salutat marţi, în cursul unei discuţii telefonice, cooperarea lor din ultimii ani şi au subliniat importanţa de a continua “să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Ei s-au felicitat reciproc pentru prietenia şi camaraderia lor” şi au estimat că cooperarea bilaterală a “făcut diferenţa în multe probleme internaţionale “, a subliniat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Cu toate acestea, relaţiile nu au fost întotdeauna bune între cele două capitale din cauza disputelor legate de Brexit, în special în privinţa pescuitului, şi a personalităţii puternice a celor doi lideri.

Emmanuel Macron, aflat în vacanţă la Fort Brégançon, în sudul Franţei, şi Boris Johnson s-au declarat, de asemenea, “convinşi că relaţia bilaterală va continua să se consolideze în anii următori”.

Un summit este prevăzut între cele două ţări în următoarele luni, dar Boris Johnson nu va mai fi atunci în funcţie.

Premierul britanic a demisionat la începutul lui iulie după luni de scandaluri. Membrii Partidului Conservator votează în august pentru desemnarea succesorului acestuia care va fi cunoscut la 5 septembrie. Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată favorită în faţa fostului ministru de finanţe.

Emmanuel Macron şi Boris Johnson au reafirmat, de asemenea, “hotărârea lor să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi să menţină un nivel ridicat de coordonare între parteneri pentru a răspunde nevoilor militare, umanitare şi economice ale ucrainenilor”, a subliniat preşedinţia franceză.

Evocând blocarea cerealelor din cauza conflictului din Ucraina, “ei şi-au reiterat sprijinul pentru eforturile europene de a permite exportul de volume pe cale rutieră şi fluvială”, a adăugat Palatul Elysee.

Nave încărcate cu cereale ucrainene au început să părăsească porturile ucrainene prin Marea Neagră, în baza unui acord încheiat la 22 iulie între Rusia şi Ucraina şi validat de Turcia şi Naţiunile Unite.

Preşedintele Emmanuel Macron “a lăudat leadershipul premierului (britanic) în privinţa Ucrainei”, a mai subliniat Londra.

Boris Johnson s-a situat în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina. A fost unul dintre primii care au mers la Kiev după declanşarea ofensivei ruse la 24 februarie.

După o primă vizită la 9 aprilie, a revenit la 17 iunie, la o zi după o vizită comună a lui Emmanuel Macron, cancelarului german Olaf Scholz şi premierului italian Mario Draghi care între timp şi-a dat demisia, reaminteşte AFP.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (30/09/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.09.2022