Update articol:

Macron şi Sanchez semnează un ‘tratat de prietenie şi cooperare’ şi pledează pentru un răspuns european ‘voluntarist’ la subvenţiile SUA

Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi-au afişat joi viziunea comună în ce priveşte necesitatea unui ‘răspuns foarte voluntarist’ la subvenţiile masive din planul american de investiţii în tranziţia energetică al preşedintelui Joe Biden, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Suntem şi unul, şi celălalt conştienţi de faptul că trebuie reacţionat în manieră foarte voluntaristă’, pentru a ‘da un mesaj foarte clar firmelor noastre’, a declarat Macron în faţa presei cu ocazia unui summit franco-spaniol la Barcelona.

‘Europa traversează un moment dificil din cauza războiului (din Ucraina – n.red.), dar şi din cauza unor decizii comerciale luate de aliaţii Europei precum Statele Unite’, a subliniat Sanchez la rândul său.

‘Salutăm faptul că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie găsit un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Europei’, a adăugat el.

Planul de investiţii al preşedintelui american (Inflation Reduction Act, IRA), ce prevede ajutoare masive pentru companiile implantate în SUA în sectorul vehiculelor electrice sau al energiilor regenerabile, provoacă mari îngrijorări în UE.

Europenii încearcă în prezent să obţină derogări de la planul american, iar Macron caută să-şi convingă partenerii de importanţa adoptării unui plan european la fel de amplu, despre care va vorbi duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a dat asigurări săptămâna trecută la Madrid că ‘lucrează’ la ‘măsuri comparabile’ cu subvenţiile americane, pentru protejarea industriei europene în faţa riscului de ‘distorsionare’ a concurenţei.

Macron şi Sanchez au semnat joi, la Barcelona, un ‘tratat de prietenie şi cooperare’, care aduce relaţia dintre Paris şi Madrid la cel mai înalt nivel, într-o perioadă în care cuplul franco-german traversează o fază dificilă.

Tratatul prevede o întărire a relaţiilor bilaterale în domeniile migraţiei, apărării, energiei, tineretului.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023