Update articol:

Macron şi Scholz lansează un apel la întărirea ”suveranităţii” UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea “suveranităţii” Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este o provocare cheie pentru UE “să garanteze că Europa devine şi mai suverană şi dispune de capabilităţi geopolitice pentru a modela ordinea internaţională”, au scris în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung liderii francez şi german, înainte de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatul de la Elysée.

Potrivit acestora, Europa trebuie să investească mai mult în forţele sale armate şi în industria sa de armament.

“Capacităţi europene îmbunătăţite şi un pilon european mai puternic în cadrul NATO fac din noi şi un partener mai puternic în faţa celuilalt mal al Atlanticului şi Statelor Unite – mai bine echipaţi, mai eficienţi şi mai puternici”, au subliniat ei.

După luni de ezitare, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz sunt provocaţi să relanseze tandemul franco-german duminică la Paris, pentru a 60-a aniversare a Tratatului de reconciliere dintre cele două ţări.

Acest acord a făcut posibilă “depăşirea deceniilor, chiar secolelor, de rivalităţi amare şi războaie sângeroase între cele două ţări ale noastre din inima Europei”, au susţinut cei doi lideri.

Suveranitatea europeană nu ar trebui măsurată doar în termeni militari, ci şi pe baza capacităţilor de “rezilienţă şi de a acţiona într-o manieră prospectivă în domenii strategice”.

Acest lucru implică o diversificare a “bunurilor de aprovizionare strategică”, au adăugat ei.

De asemenea, Europa trebuie să facă totul pentru a “deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume”.

Macron şi Scholz citează ca alte obiective ca Europa să devină “un lider mondial în producţie şi inovare” şi că “progresul economic şi social merg mână în mână cu o tranziţie ecologică”.

Festivităţile se anunţă destul de formale duminică, cu o ceremonie la Sorbona dimineaţa, urmată de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysée, acelaşi care a fost amânat la sfârşitul lui octombrie pe fondul disensiunilor bilaterale.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023