Update articol:

MADR: Întâlnire cu o delegație din Spania pe tema Pestei Porcine Africane

 

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit, astăzi, la sediul MADR o delegație de experți în domeniul pestei porcine africane, condusă de Dr. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, profesor de sănătate animală la Universitatea din Madrid și expert al Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală pe problema pestei porcine africane. Din delegația invitată, au mai făcut parte inginerul Iani Chihaia de la Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate din România, Megan C. Niederwerder (Kansas State University), Enric Marco Granell (Președinte EAPHM) și Gonzalo Mateos.

Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au axat pe subiectul Pestei Porcine Africane (PPA) și pe demersurile efectuate pentru combaterea acestei boli. 

Petre Daea a realizat o prezentare detaliată a situației PPA pe teritoriul țării noastre, precum și a măsurilor întreprinse de autoritățile române cu privire la evoluția epidemiei în România: de la apariția în 31 iulie 2017 a primului focar confirmat într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins în anul 2018 și până la momentul prezent, când se remarcă tendința de scădere a PPA în țara noastră, potrivi Ministerului Agriculturii.

Petre Daea a precizat că, încă de la apariția primului focar, au fost imediat puse în funcțiune măsurile cuprinse în Planul de Contingență, realizându-se o colaborare instituțională a tuturor celor implicați în combaterea PPA.

 La rândul său, profesorul Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a afirmat că situația țării noastre este una complexă, dat fiind faptul că ne învecinăm cu țări care se confruntă cu acest virus, dar cărora li se aplică reguli diferite de combatere a PPA. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a subliniat faptul că, deși în țara noastră creșterea porcilor este o tradiție, populația, prin măsurile implementate de autorități, a conștientizat gravitatea situației din România.

De asemenea, acesta și-a arătat disponibilitatea de a instrui personalul tehnic implicat în combaterea PPA din România în cadrul unei universități din Spania. Acesta a apreciat implicarea autorităților și capacitatea ministrului român de a avea o viziune complexă asupra virusului și i-a mulțumit pentru primirea călduroasă și modul în care înțelege și abordează problematica PPA.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative