Update articol:

Magdin: Obiectivul final al preşedintelui – un Guvern liberal, alături de UDMR; Bode, Cîmpeanu, Ciucă posibili premieri

Analistul politic Radu Magdin a declarat marţi, pentru AGERPRES, că obiectivul final al preşedintelui Klaus Iohannis rămâne un Guvern liberal, fie şi minoritar, alături de UDMR.

“Era de aşteptat (căderea Guvernul Cîţu – n.r.), urmează consultări. Obiectivul final al preşedintelui rămâne un Guvern liberal, fie şi minoritar, alături de UDMR. Puţin probabil să se meargă pe o confruntare frontală, să spunem aşa, prin propunerea din nou a lui Florin Cîţu, având în vedere o decizia anterioară a Curţii Constituţionale. Foarte probabil va fi aruncat în faţă un alt candidat. Rămâne de văzut care va fi acesta. Am văzut ceea ce s-a dat pe surse – posibil miniştrii Apărării, de Interne sau Educaţiei. Foarte probabil va fi unul dintre cei trei”, a spus Magdin.

El a arătat că partidele aflate în opoziţie faţă de PNL ar putea accepta candidatura lui Bode, Ciucă sau Cîmpeanu, având în vedere ipoteza nominalizării lui Florin Cîţu.

Radu Magdin susţine că, “dincolo de tot ceea ce ţine de zona de scenariu sau şicană în politică, în mod realist vorbind, de asumare a puterii, preşedintele, în momentul de faţă, nu îşi poate permite luxul, pentru a avea o moştenire politică, pentru a vedea o implementare a proiectului ‘România Educată’, să nu aibă un Guvern, dacă nu neapărat al său în toată puterea cuvântului, măcar un Guvern apropiat de sine”.

“Un asemenea Guvern, cel mai probabil, este doar un Guvern PNL-UDMR. S-ar putea deschide o cale mai largă, dar asta ar presupune negocieri. Nu avem în momentul de faţă indicaţii asupra unor negocieri de bună credinţă reale între PNL şi USR. Părerea mea e că cineva gen Lucian Bode poate reface o coaliţie, dar trebuie ca PNL să lase declaraţiile din ultima perioadă, care sunt declaraţii ‘puternice’, aş putea spune chiar ‘superioare’ ca atitudine, şi trebuie să intre într-o realitate politică mai realistă, ceea ce presupune o deschidere mai largă spre negocieri şi o flexibilitate mai mare”, a spus Magdin.

Analistul politic a opinat că refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR ar fi posibilă cu propunerea pentru funcţia de premier a lui Lucian Bode sau a lui Sorin Cîmpeanu.

“Eu nu aş exclude ca analist posibilitatea reînnoirii coaliţiei. Clar, aceasta se va face fără Florin Cîţu. Repet, nu avem indicaţii ale unor negocieri între PNL şi USR. Dacă ar fi vorba de candidaţii Lucian Bode sau Sorin Cîmpeanu acest lucru este posibil. Cred că Nicolae Ciucă, deşi are un CV impresionant ca militar, este foarte puţin probabil să întrunească acordul comun PNL-USR-UDMR şi nu ar fi neapărat un semnal extraordinar pentru democraţia civilă din România faptul că aduci un fost militar în retragere în funcţia de prim-ministru”, a arătat el.

Magdin a exclus varianta alegerilor anticipate, deoarece “situaţia de criză prelungită sau de Guvern minoritar” ar avantaja partidele aflate în opoziţie.

“Amplitudinea provocărilor şi crizelor combinate cu care ne confruntăm, o parte care au legătură cu realitatea politică românească, dar majoritatea care nu au legătură cu noi, ci cu contextul global şi anume tot ce ţine de procesul de inflaţie, de facturile ridicate la energie şi nu numai, repet, amplitudinea acestor crize combinate fac să scadă foarte mult apetitul de guvernare pentru partidele noastre de opoziţie. Este mult mai facil şi strategic corect pentru partidele de opoziţie să nu se grăbească să vină la guvernare, să lase o guvernare minoritară PNL-UDMR să se uzeze, ca ei să capitalizeze ulterior. Anticipatele în primăvară sunt mai puţin probabile decât o variantă de anticipate, aş spune eu sau de preluare a puterii înspre 2023 între diferite formate de opoziţie. Aş spune că, mai degrabă, vom merge pe un format slab politic de Guvern minoritar în perioada următoare, dar cu un format care este acceptat de Opoziţie, pentru că aproape orice dosar va trebui negociat între Putere şi Opoziţie şi, mai precis, între PNL prioritar şi PSD, lucru care avantajează PSD în perioada următoare”, a încheiat Radu Magdin.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament cu 281 voturi “pentru”, dintre cele 281 exprimate.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021