Update articol:

Magnatul rus Vyacheslav Taran – al treilea antreprenor din afacerile cripto care moare în circumstanțe misterioase

  • Vyacheslav Taran, în vârstă de 53 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit lângă stațiunea Villefranche-sur-Mer.

  • Elicopterul s-a prăbușit în mod misterios pe vreme bună – și după ce un alt pasager a anulat cursa în ultimul moment

  • Taran este al treilea antreprenor de criptomonede care a murit pe neașteptate în ultimele săptămâni

 

Un miliardar rus a murit într-un accident de elicopter lângă granița franco-italiană, marcând cea mai recentă moarte subită a unei figuri din lumea criptomonedelor, scrie Daily Mail.

Vyacheslav Taran, 53 de ani, fondator Forex Club și președinte al Grupului Libertex, a fost singurul pasager al elicopterului care s-a prăbușit în Villefranche-sur-Mer week-enul trecut, potrivit mai multor informaţii.

„Cu mare tristețe, Libertex Group confirmă decesul cofondatorului și președintelui Consiliului de Administrație, Vyacheslav Taran, după un accident de elicopter care a avut loc în drum spre Monaco, vineri, 25 noiembrie 2022”, se arată într-un comunicat de la firma finantatorului. „Consiliul de administrație al Grupului Libertex și angajații companiei transmit cele mai sincere condoleanțe și simpatie familiei Taran”. Taran a fost „un om de afaceri binecunoscut și foarte respectat, descris ca fiind bun, politicos și umil de către toți cei care au avut norocul să-l cunoască”, a spus compania sa.

Taran călătorea cu un Airbus H130 Lucerne de la Elveția, la Monaco când s-a prăbușit, potrivit rapoartelor locale. Atât Taran, cât și pilotul francez în vârstă de 35 de ani al elicopterului au fost uciși, a informat rețeaua de radio France Bleu. Moartea sa a fost confirmată luni de Ambasada Rusiei la Paris.

Accidentul elicopterului este încă în curs de anchetă. France Bleu a raportat că un al doilea pasager era programat să zboare la bordul elicopterului către Monaco, dar a anulat în ultimul moment. Misterul în jurul morţii se adânceşte în condiţiile în care elicopterul zbura pe vreme bună.

Agenția de știri ucraineană UNIAN a susținut, fără a cita vreo sursă, că Taran era un „om de afaceri cripto miliardar cu legături probabile cu Serviciul rus de informații externe”. UNIAN a susținut că Taran era conectat la agenția de spionaj străină SVR și era responsabil pentru „spălarea fondurilor rusești printr-un sistem de operațiuni cu criptomonede”.

Soţia lui Taran, Olga, fondatoarea Hello Monaco media, a negat categoric aceste afirmații, descriindu-le drept „o minciună absolută și totală”.

Taran face parte din „lungul șir de miliardari ruși care au murit în circumstanțe misterioase în acest an”,  de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

La începutul acestei luni, Viktor Cherkesov, în vârstă de 72 de ani, un spion apropiat al KGB și mentor al lui Vladimir Putin, care a fost retrogradat după ce l-a criticat public pe liderul de la Kremlin, a murit de o „boală gravă” inexplicabilă.

Printre decesele recente se numără și Ivan Pechorin, 39 de ani, director al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și Arctic, care „a căzut peste bord” de pe iahtul său în septembrie.

Pavel Pchelnikov, în vârstă de 52 de ani, manager PR al Căilor Ferate Ruse, a fost împușcat mortal în apartamentul său din Moscova în aceeași lună, iar Alexander Tyulakov, 61 de ani, un director superior al Gazprom, a fost găsit spânzurat în casa lui, tot la Moscova.

*  Al treilea executiv cripto care moare în circumstanțe ciudate în ultima lună

Omul de afaceri în criptomonede Vyacheslav Taran, în vârstă de 53 de ani, este al treilea lider al industriei cripto care moare pe neașteptate în câteva săptămâni.

Astfel, Taran a murit într-un accident de elicopter în apropiere de Monaco, la câteva zile după ce Tiantian Kullander, în vârstă de 30 de ani, a murit „în somn”.

În plus, colegul criptomilionar Nikolai Mushegian, în vârstă de 29 de ani, s-a înecat pe o plajă din Puerto Rico după ce a scris pe Twitter că se teme că CIA și Mossad îl vor ucide.

Decesele înseamnă că cel puțin cinci magnați ai cripto au murit pe neașteptate din 2018, declanșând uneori teorii ale conspirației. Ceilalți doi, Gerald Cotten și Matthew Mellon, au murit fără să ofere cheile pentru portofelele cripto în valoare de sute de milioane de dolari, lăsând fondurile inaccesibile.

Decesul lui Cotten a fost atât de misterios și controversat încât a determinat Netflix să facă un documentar pentru a afla dacă totul a fost fals. Între timp, Mellon – fostul soț al co-fondatorului Jimmy Choo, Tamara Mellon – a suferit un atac de cord în timp ce se pregătea să meargă la o clinică de dezintoxicare din Mexic.

Tiantian Kullander

Tiantian Kullander, în vârstă de 30 de ani, a fost co-fondatorul Amber Group, o platformă de tranzacționare cu criptomonede care a fost evaluată recent la 3 miliarde de dolari.

Kullander a murit „în mod neașteptat în somn” pe 23 noiembrie, a anunțat compania într-un comunicat de vineri. Firma, care are sediul în Singapore, nu a spus unde a murit Kullander. Nici cauza morții nu a fost dezvăluită luni.

Grupul Amber a spus: „Tiantian (sau „TT”, așa cum era cunoscut) a fost esențial pentru întemeierea Amber și un pilon al succesului nostru. Și-a pus inima și sufletul în companie, în fiecare etapă a creșterii acesteia”.

Amber Group are sediul în Singapore, iar site-ul său web spune că are o „prezență în Atena, Geneva, Dubai, Hong Kong, Istanbul, Londra, Mexico City, Taipei, Tokyo, Vancouver și Zurich”.

Kullander, fost trader Morgan Stanley și Goldman Sachs, a fondat Amber Group în 2017. Compania a fost evaluată la 3 miliarde de dolari în ultimele luni.

Nikolai Mushegian

Nikolai Mushegian, în vârstă de 29 de ani, a murit pe 28 octombrie, la câteva ore după ce a scris pe Twitter că se teme că CIA și Mossad îl vor ucide.

Tânărul milionar a avut un istoric cu probleme de sănătate mintală, iar familia sa nu crede că a existat vreo acţiune criminală. Însă unii dintre asociații săi spun că moartea ar fi suspectă.

Într-un tweet cu câteva ore înainte de a muri, Mushegian a spus: „CIA și Mossad-ul și elita pedo conduc un fel de rețea de șantaj prin capcană pentru traficul sexual din Puerto Rico și insulele Caraibe. O să mi se însceneze cu un laptop plantat de fosta mea [iubită] care a fost spion. Mă vor tortura până la moarte”.

El a fost descoperit de un surfer pe 29 octombrie, îmbrăcat complet și purtând portofelul.

Brock Pierce, un antreprenor de criptomonede care este bine cunoscut în comunitate, a declarat pentru The New York Post că moartea lui Nikolai nu este suspectă după ce a vorbit cu familia sa din Florida.

„Mama lui a clarificat că moartea lui nu a avut nimic de-a face cu tweet-urile lui [conspirație]. Era un bărbat frumos și un copil la suflet. A fost, de asemenea, un vizionar incredibil, nu numesc oamenii geniali foarte des, dar Nikolai a fost genial. Și oamenii geniali ajung uneori pe marginea nebuniei”, a spus el.

Gerald Cotten

Moartea lui Gerald Cotten în 2018 a provocat atât de multe intrigi și controverse încât a fost investigată în documentarul Netflix Trust No One.

Fondatorul în vârstă de 30 de ani al firmei de criptomonede falimentare QuadrigaCX a murit în luna de miere în India, pe 9 decembrie 2018.

Era singura persoană care cunoștea cheile necesare pentru a accesa active cripto în valoare de milioane de dolari. Circumstanțele ciudate din jurul morții sale premature au inclus și faptul că el a semnat un testament cu doar nouă zile înainte de moartea sa – alimentând suspiciunile că Cotten, CEO-ul celei mai mari platforme de criptomonede din Canada, a falsificat totul.

Până în prezent, lipsesc 169 de milioane de dolari, ceea ce a determinat anchetatorii și victimele să se întrebe dacă el a orchestrat misterul și a furat fondurile. Unii investitori au cerut chiar să fie exhumat corpul lui pentru a dovedi că este cu adevărat el.

Firma sa, la momentul morții sale, avea aproximativ 115.000 de clienți.

Pe internet s-au răspândit zvonuri potrivit cărora Cotten ar putea fi în viață, trăind din fondurile deturnate.

Hard disk-urile care acordau acces la active, care nu erau conectate la internet, stocau criptomonedele  a 75.000 de clienți și pentru care doar el avea parola.

Anchetatorii au descoperit că portofelele au fost utilizate în mod obișnuit pentru a stoca Bitcoin începând cu aprilie 2014, dar în aprilie 2018 toate, cu excepția unuia, au fost golite brusc și lăsate latente. Portofelul final a fost folosit pentru a transfera valută până pe 3 decembrie, cu șase zile înainte ca Cotten să moară. Ulterior, portofelul a fost gol.

Văduva sa, Jennifer Robertson, a spus că moartea soțului ei „nu ar trebui să fie pusă la îndoială”.

Potrivit Vanity Fair, Cotten a susținut într-un interviu din 2014 că și-a scris parolele pe hârtie și le-a închis într-o cutie de valori la o bancă, „pentru că acesta este cel mai bun mod de a păstra monedele în siguranță”. Mai târziu, a glumit că avea un „seif în pod”.

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Cotten le-a spus prietenilor apropiați și familiei că Quadriga avea un „comutator al omului mort” care ar fi trimis accesul la fonduri în cazul dispariției sau morții sale. Nimic din toate acestea nu a fost adevărat.

Potrivit Globe and Mail din Canada, Cotten și soția lui aveau un sejur de nouă zile la hotelul Oberoi Rajvilas de 932 de dolari pe noapte din Jaipur, începând din 8 decembrie 2018.

La scurt timp după check-in, Cotten s-a plâns de dureri de stomac acute și a fost dus la un spital din apropiere unde a fost diagnosticat cu diaree. 24 de ore mai târziu, era mort. Nu a fost efectuată nicio autopsie.

Decesul a stârnit suspiciuni pentru faptul că, cu doar trei zile înainte de a pleca în India, Cotten a făcut un testament detaliat în care i-a lăsat totul soţiei sale: portofoliul său imobiliar de 12 milioane de dolari, o mașină sport Lexus, aeronava lui Cessna, o barcă cu pânze de 50 de picioare, conturi bancare și chiar puncte de zbor. În document a lăsat 100.000 de dolari pentru îngrijirea câinelui chihuahua, dar în mod curios nu a menționat hard disk-urile externe care stocau majoritatea fondurilor Quadriga.

Matthew Mellon

Moștenitorul bancar cu probleme, Matthew Mellon, a murit în urma unui atac de cord în 2018, în timp ce se pregătea să intre într-o clinică de reabilitare din cauza drogurilor în Cancun, Mexic.

El deținea monede XRP evaluate la peste 200 de milioane de dolari – și era singura persoană care putea accesa criptomonedele. Mellon nu a împărtășit niciodată nimănui cheile necesare pentru a accesa XRP. Unele dintre chei au fost păstrate în numele altor persoane în depozite în SUA.

La apogeul său, investiția inițială de 2 milioane de dolari a lui Mellon a fost în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

Mellon a declarat pentru Forbes că i-a plăcut XRP, folosit de platforma de schimb valutar Ripple, deoarece era una dintre puținele criptomonede care funcționau de fapt în sistemul bancar tradițional.

„Crypto este înfricoșător și întunecat. Este anti-America”, a spus Mellon pentru Forbes, explicând că a ales Ripple pentru că este „pro-America, pro-business și pro-bancă”.

Mellon s-a luptat cu o dependență de OxyContin din cauza căreia cheltuia 100.000 de dolari pe lună și lua aproximativ 80 de pastile pe zi. În 2016, Mellon a dat vina pe medici pentru dependența lui, spunând că „scriu rețete ca și cum ar fi Smarties”.

Mellon s-a născut în New York într-una dintre cele mai vechi familii de bancheri, descendentă din fondatorul Mellon Bank, judecătorul Thomas Mellon, și din bancherul american și fondatorul Universității Drexel, Anthony Joseph Drexel.

El a moștenit 25 de milioane de dolari când a împlinit 21 de ani, potrivit Vanity Fair.

Mellon a fost, de asemenea, președinte al comitetului de finanțe al Partidului Republican din New York pentru o perioadă de timp.

Și-a sporit bogăția cumpărând și vânzând Bitcoin. În mai 2015, a devenit Ambasador Global al Ripple Labs și a investit 2 milioane de dolari în monede XRP, ajungând la o avere de 1 miliard de dolari.

Cu toate acestea, după moartea sa, familia sa se străduiește să-i găsească averea în criptomonede care aparent a „dispărut”, potrivit unui prieten de familie. „S-a întâmplat ceva ciudat cu toți banii săi în cripto și familia lui nu-i poate găsi”, a spus acesta.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022