Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a începe discuții comerciale, a declarat duminică un consilier economic de top al președintelui american Donald Trump, în timp ce oficialii americani au încercat să apere noile tarife radicale care au declanșat turbulențe globale, potrivit Reuters.
În timpul unui interviu acordat emisiunii „This Week” de la ABC News, directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett, a negat că tarifele ar face parte dintr-o strategie a lui Trump de a prăbuși piețele financiare pentru a presa Rezerva Federală a SUA să reducă ratele dobânzilor.
El a spus că nu va exista nicio „constrângere politică” asupra băncii centrale. Într-o postare pe Truth Social vineri, Trump a distribuit un videoclip care sugera că tarifele sale vizează să lovească intenționat piața bursieră, în încercarea de a forța scăderea ratelor dobânzilor.
Într-un interviu separat acordat emisiunii Meet the Press de la NBC News, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a minimalizat scăderea pieței bursiere și a declarat că nu există „niciun motiv” pentru a anticipa o recesiune pe baza tarifelor.
Trump a zdruncinat economiile din întreaga lume după ce a anunțat miercuri tarife extinse la importurile americane, declanșând taxe de retorsiune din partea Chinei și stârnind temeri legate de un război comercial la nivel mondial și de recesiune.
În talk-show-urile de duminică dimineața, înalți oficiali ai lui Trump au încercat să prezinte tarifele drept o repoziționare înțeleaptă a SUA în ordinea comercială globală, iar perturbările economice drept o consecință pe termen scurt.
Acțiunile americane au scăzut cu aproximativ 10 % în cele două zile de când Trump a anunțat un nou regim tarifar global, care a fost mai agresiv decât anticipaseră analiștii și investitorii.
Este o scădere pe care analiștii de piață și marii investitori au pus-o pe seama presiunii agresive a lui Trump privind tarifele, despre care majoritatea economiștilor și șeful Rezervei Federale americane cred că riscă să alimenteze inflația și să afecteze creșterea economică.
Piețele lovite de tarife se confruntă cu o altă săptămână de potențiale turbulențe tarifare, cu consecințe ale taxelor de import de amploare ale lui Trump care mențin investitorii pe margine după cea mai proastă săptămână pentru acțiunile americane de la debutul crizei COVID-19 acum cinci ani.
Hassett a declarat pentru emisiunea „This Week” de la ABC News că tarifele impuse de Trump au determinat până acum „peste 50” de țări să contacteze Casa Albă pentru a începe discuții comerciale.
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a oferit duminică tarife zero ca bază pentru discuțiile cu SUA, promițând să elimine barierele comerciale mai degrabă decât să impună măsuri reciproce și afirmând că societățile taiwaneze își vor crește investițiile în SUA.
Spre deosebire de alți economiști, Hassett a declarat că nu se așteaptă la o lovitură mare pentru consumatori, deoarece exportatorii vor reduce probabil prețurile.
Bessent a declarat pentru NBC News că nu anticipează o recesiune pe baza tarifelor, citând o creștere mai puternică decât cea anticipată a locurilor de muncă din SUA.
„Am putut vedea din numărul de locuri de muncă de vineri, care a fost mult peste așteptări, că mergem înainte, așa că nu văd niciun motiv pentru care trebuie să ne aşteptăm la o recesiune”, a spus Bessent.