Update articol:

Mai mulţi senatori americani, printre care şi Bernie Sanders, vor să introducă impozite pe câștigurile “obscene” ale miliardarilor din timpul pandemiei

bernie sanders impozit pe avere Foto Twitter
  • Senatorii Bernie Sanders, Ed Markey şi Kirsten Gillibrand au introdus joi o propunere legislativă – „Make Billionaires Pay Act”, care ar impozita pe cei mai mari lideri din  tehnologie care au câştigat zeci de miliarde de dolari în timpul pandemiei
  • „Legea de plată a miliardarilor” ar impune o singură dată impozitul pe 60% pe câștigurile realizate de miliardari între 18 martie 2020 și 1 ianuarie 2021.
    Fondurile ar fi folosite pentru a plăti cheltuielile de sănătate pentru toți americanii timp de un an.

 

Proprietarii celor mai mari companii de tehnologie, dar și alți miliardari ar putea fi obligați să dea miliarde de dolari din averea pe care au câștigat-o în timpul pandemiei coronavirusului, în baza unei propuneri legislative introdusă de senatorii  Bernie Sanders, Ed Markey şi Kirsten Gillibrand.

Legea Make Billionaires Pay ar impune o singură dată impozitul pe 60% pe câștigurile realizate de miliardari între 18 martie 2020 și 1 ianuarie 2021.
Fondurile ar fi folosite pentru a plăti cheltuielile de sănătate pentru toți americanii timp de un an.

Legea Make Billionaires Pay ar impozita o avere totala de 731 miliarde de dolari acumulată de 467 de miliardari – cei mai bogaţi 0,001% din America – de la 18 martie până la 5 august, perioadă în care 5,4 milioane de americani și-au pierdut asigurarea de sănătate și 50 de milioane au solicitat asigurări de șomaj.

Fondurile din această taxă de urgență ar fi utilizate pentru a acoperi toate cheltuielile de asistență medicală, inclusiv medicamente cu rețetă, timp de un an.

“Proiectul pe care îl introduc va impozita câștigurile obscene pe care le-au făcut miliardarii în această criză extraordinară, bani care pot fi utilizaţi pentru asistența medicală a americanilor timp de un an”, a spus Sanders.

“Într-o perioadă de enormă durere și suferință economică, avem o alegere fundamentală de făcut. Putem continua să le permitem celor foarte bogați să devină şi mai bogați, în timp ce toți ceilalți devin mai săraci. Sau putem impozita câștigurile pe care o mână de miliardari le-au făcut în timpul pandemiei pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea a zeci de milioane de americani. După părerea mea, este timpul ca Senatul să acționeze în numele clasei muncitoare”.

Întrucât peste 160.000 de americani și-au pierdut viața și alte milioane și-au pierdut locurile de muncă, este de neconceput ca cei super-bogați să devină și mai bogați în mijlocul acestei crize”, a spus Ed Markey.

Potrivit Americans for Tax Fairness şi Institutul pentru Studii Politice, un impozit de 60% pe câștigurile pe avere ale celor 500 de miliardari, din martie până în august, ar strânge 421,7 miliarde de dolari – suficient pentru Medicare să plătească toate cheltuielile medicale pentru americani  în următoarele 12 luni.

Impozitul pe avere va rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2021. 

Legea Make Billionaires Pay îi va lăsa în continuare pe miliardarii americani cu peste 310,1 miliarde de dolari.

În conformitate cu legislația:

– Jeff Bezos, cel mai bogat om din America, ar plăti o singură dată impozitul pe avere de 42,8 miliarde de dolari.

– Elon Musk, a cărui bogăție s-a triplat aproape în timpul pandemiei, ar plăti o singură dată impozitul pe avere de 27,5 miliarde de dolari.

– Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, ar plăti o singură dată impozitul pe avere de 22,8 miliarde de dolari.

– Familia Walton, cea mai bogată familie din America, ar plăti o singură dată impozitul pe avere de 12,9 miliarde de dolari.

Potrivit lui Bernie Sanders, ca urmare a renunțării de către Trump la impozitul pe avere, în prezent, acești miliardari plătesc în medie o rată de impozitare efectivă mai mică decât profesorii sau șoferii de camioane.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)