Update articol:
PARTENERIAT MEDIA

Mâine are loc lansarea proiectului „Secolul Asiei”

Lansarea proiectului „Secolul Asiei” (Launch of the “Asia’s Century” Project) va avea loc mâine, în format hibrid, între orele 11:00 – 13:00. 

Acest proiect își propune să faciliteze comunicarea și cooperarea dintre statele din Occident, în mod special UE, și cele din Orient, pentru a contribui la reducerea tensiunilor, depășirea barierelor generate de criza pandemică și de cea legată de Ucraina. Stimularea interesului față de Asia a oficialităților și a oamenilor de afaceri pentru a se reîntoarce la zonele tradiționale de mare importanță – China, India, Japonia, Coreea de Sud, Australia și ASEAN. Pe de altă parte, își propune conștientizarea opiniei publice, în special a noii generații, asupra importanței Asiei, unde au loc dezvoltări relevante, cu impact pe plan mondial.

Context:

Suntem martorii unor transformări și evoluții majore ale contemporanității în care trăim, însoțite de progrese economice și sociale deosebite în multe state din întreaga lume, în special în zona asiatică, care vor avea un impact semnificativ asupra vieții noastre în următoarele decenii.

Constatăm o mutație majoră în planul global. În perioada următoare celui de-al Doilea Război Mondial și mai ales după încetarea Războiului Rece, Occidentul a dominat și s-a plasat în centrul dinamicii globale. În lucrarea “The End of History and the Last Man”(Sfârșitul Istoriei şi ultimul om), Francis Fukuyama reafirma validitatea unică și incontestabilă a sistemului Occidental ca model de dezvoltare și, deși starea noastră de spirit rămâne tradițional atașată acestei viziuni, ne îndreptăm în prezent într-o nouă direcție. În anii ’90, am experimentat însă „reîntoarcerea istoriei”, și anume reafirmarea celor două societăți cele mai populate din lume, China și India, care au luat decizia strategică de a-și deschide economiile și de a se integra în sistemul internațional, profitând din plin de oportunitățile oferite de globalizare. Astfel, a început să se contureze o incipientă redistribuire a puterii globale, a puterii economice, a puterii militare și a intereselor strategice.

Statele din Asia încearcă să continue “marșul modernității”, să învețe din experiența Occidentului dezvoltat, menținându-și propriile valori sociale și culturale, o corespondență între istoria proprie și ceea ce au preluat din modelul tehnologic, politic, liberal creat de societățile occidentale.

În același timp, alerta puterilor occidentale față de graduala ascendență a regiunii asiatice poate provoca reacții de protecționism politic, economic, mizând pe o anume decuplare regională marcată puternic de măsuri restrictive și eventual de polarizare.

Proiectul este o invitație la reflecție, fără prejudecăți și stereotipii, asupra relațiilor dintre Occident și Orient, care vor continua să treacă prin transformări intense, de ajustare, de reechilibrare, și nu într-o logică simplificatoare cum a fost cea a Războiului Rece, de polarizare, de rupere în două tabere, ci dimpotrivă printr-o mai atentă și mai înțeleaptă explorare a convergențelor posibile. Ambele regiuni ale lumii au nevoie să conlucreze, au nevoie de resursele și energiile fiecăreia. Intrarea într-un secol al Asiei nu înseamnă minimalizarea rolului Occidentului, ci invită la reconsiderarea lui, la înțelegerea evoluțiilor în curs de o manieră care să permită construirea unui nou tip de echilibru între Vest și Est, un nou tip de relații trans-continentale.

Asia se plasează treptat pe un loc major în ansamblul global reprezentând 60% din populația lumii, 40% din PIB-ul mondial, se anticipează că în 15 ani ponderea regiunii va depăși jumătate din PIB-ul mondial și 40% din consumul global. Elementele pe care le vedem în dezvoltarea Asiei sunt: evoluția Chinei în calitate de actor economic în plină ascensiune, Japonia și India sunt recunoscute regional și global, iar state precum Australia, Indonezia, Republica Coreea, toate membre ale G20, sunt tot mai vizibile în plan politic și economic. ASEAN este o platformă regională pentru un multilateralism care promovează cooperarea regională prin modelul său incluziv și foarte bine articulat.

Statele din estul Asiei și ASEAN devin din ce în ce mai active în regiunea Golfului Persic, nu doar pe frontul economic, ci și pe plan politic și în afacerile de securitate – fenomen numit „asianizarea Asiei”. Petrolul este esențial pentru comerțul dintre Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și Asia, dar și diversificarea economică creează oportunități pentru investițiile asiatice în sectoare emergente, cum ar fi energiile regenerabile, infrastructura și economia digitală. Interesul pentru Asia este în primul rând economic. Asia este principala lor piață de export și o sursă importantă de capital și expertiză pentru strategiile de diversificare economică. China, India, Japonia și Coreea de Sud sunt printre principalii parteneri comerciali ai tuturor statelor CCG. Se estimează că peste 50% din PIB-ul global va veni din Asia până în 2040, ceea ce face din aceasta o regiune importantă pentru investiții. Planurile pentru crearea de infrastructuri critice cu scopul de a promova conectivitatea între Asia și Europa, având ca intermediar Orientul Mijlociu, sunt importante pentru implementarea proiectului global al Chinei – Inițiativa Belt & Road. Puterea economică a Chinei a facilitat crearea unei vaste rețele economice în Asia, care poate fi extinsă prin diverse sinergii la nivelul întregului Orient Mijlociu, pentru a fi implementată în final în Europa, respectiv Europa Centrală și de Est.

Cu mare probabilitate, viitoarea traiectorie de dezvoltare și influență globală a Asiei va depinde de maniera în care comunitatea internațională va ști să gestioneze perioada post-pandemie, va evita actualele reflexe defensive ale unor națiuni, va evita tentațiile protecționiste din comerțul mondial. O provocare majoră o constituie relația SUA-China. Contextul rămâne marcat de dominația economică și comercială a Chinei, iar SUA își mențin dominația militară și de securitate. Brexit-ul, pandemia, invazia rusă asupra Ucrainei și alte probleme actuale îngreunează concentrarea UE asupra tuturor priorităților, inclusiv asupra agendei trans-continentale de relații cu alte regiuni. Summitul UE-Africa arată că sunt eforturi în aceste direcții, iar Summitul virtual UE-China programat pentru 1 aprilie este văzut pe scară largă ca un efort diplomatic cu mize mari de calmare a tensiunilor comerciale și geopolitice care au crescut recent între cei doi actori.

Organizatori:

MEPEI – Middle East Political and Economic Institute

EuroDefense Romania

Parteneri:

IFIMES – International Institute for the Middle East and Balkan Studies

ICI – National Institute for Research & Development in Informatics

AIES – Austrian Institute for European and Security Policy

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative