Surse ale preşedinţiei croate: Iniţiativa Celor Trei Mări nu este calul troian al SUA
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va găzdui, în perioada 17-18 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Summitul de la București va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Inițiativei celor Trei Mări: “Astfel, această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creșterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie, digital – şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante”.
Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.
În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenței economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată și ca parte a parteneriatului transatlantic.
Summitul găzduit la București de Preşedintele Klaus Iohannis va contribui, totodată, într-o manieră concretă, la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Inițiativei în faza rezultatelor tangibile. Astfel, Summitul urmărește exprimarea susținerii politice a statelor participante la Iniţiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor și digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei rețele a Camerelor de Comerț din statele participante la Inițiativă, demararea demersurilor pentru înființarea unui Fond de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei.
În marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administrația Prezidențială a României și Camera de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
La Forumul de Afaceri vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
Obiectivul Forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri şi investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicațiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., și ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, Președintele Republicii Federale Austria, domnul Alexander van der Bellen, și de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, doamna Corina Crețu.
În seara zilei de 17 septembrie, Președintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.
Marți, 18 septembrie a.c., va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de Președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Președintele României va susține declaraţii de presă, alături de Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, de Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, și de domnul Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.
Reprezentarea statelor participante la Summitul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezența anunțată a nouă Președinți de stat, doi Președinți de Parlamente naționale, un Prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe.
Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei, Comisia Europeană, prin Președintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, și al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum și instituțiile financiare europene și internaționale, prin Președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, și al Băncii Europene de Investiții, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.
Surse ale preşedinţiei croate: Iniţiativa Celor Trei Mări nu este calul troian al SUA
Iniţiativa Celor Trei Mări este în plină desfăşurare şi dovedeşte în cele din urmă că nu este direcţionată împotriva Uniunii Europene, a Germaniei sau a Rusiei şi că nu este calul troian al SUA, au declarat duminică surse de la biroul preşedintelui croat înaintea celui de-al treilea summit al acestei iniţiative care se va desfăşura luni şi marţi la Bucureşti, transmite HINA.
Agenţia de presă croată aminteşte că şefa statului croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, va participa la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, o platformă politică informală despre care ea a vorbit pentru prima dată în 2015 şi la care s-a alăturat ulterior preşedintele polonez Andrzej Duda. În prezent, acest proiect menit să ducă la creşterea conectivităţii, în special în domeniul infrastructurii, între ţările de la Mările Adriatică, Baltică şi Neagră, este perceput drept o iniţiativă croato-poloneză, scrie HINA, care aminteşte că platforma a fost prezentată la summitul din Dubrovnik din 2016, iar la summitul din Varşovia din 2017, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump, a primit impulsul politic necesar.
Din acest motiv, summitul de la Bucureşti se poate concentra acum pe proiecte specifice în domeniile transportului, energiei şi interconectării digitale, scrie HINA, potrivit Agerpres. Potrivit oficialităţilor de la Zagreb, citate de HINA, scopul este ca dimensiunea politică a iniţiativei să se traducă în punerea în practică a proiectului.
Iniţiativa Celor Trei Mări este tot mai mult văzută la Bruxelles ca un demers care contribuie la unitatea europeană, au declarat surse ale preşedinţiei croate pentru HINA, adăugând că cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că la summitul de la Bucureşti va participa şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Surse ale preşedinţiei croate au mai declarat pentru HINA că cea de-a doua schimbare majoră în privinţa percepţiei acestei iniţiative a reprezentat-o faptul că Germania şi-a exprimat interesul în această vară de a se alătura iniţiativei în calitate de membru cu drepturi depline. Germania va participa la summitul de la Bucureşti în calitate de ţară parteneră, au precizat sursele din cadrul preşedinţiei croate, care au adăugat că rămâne de văzut dacă Germania va putea adera ca membru deplin. La summitul de la Bucureşti vor fi prezenţi ministrul de externe german Heiko Maas şi secretarul american al energiei, Rick Perry, aminteşte HINA.
Sursele citate de agenţia de presă croată insistă că Iniţiativa Celor Trei Mări nu reprezintă, aşa cum s-a susţinut, un cordon sanitar în jurul Rusiei. Totodată, sursele citate au susţinut că iniţiativa în sine şi catalogul proiectelor i-au fost prezentate şi preşedintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că Rusia este deschisă punerii în aplicare a unora dintre aceste proiecte, dacă statele membre se pun de acord, scrie HINA.
Aceleaşi surse au mai declarat pentru HINA că şi alte ţări şi-au manifestat interesul de a participa la această iniţiativă: state din vecinătatea sud-estică a Croaţiei şi state din cadrul Parteneriatului Estic.
Croaţia ar urma să prezinte 11 proiecte în trei mari domenii de interes pentru Iniţiativa Celor Trei Mări – trei în domeniul energiei, şapte în domeniul transportului şi unul în domeniul digitalizării. Lista proiectelor a fost alcătuită de preşedinţia croată în cooperare cu guvernul, iar valoarea proiectelor se ridică la 1,78 miliarde de euro, au mai menţionat sursele citate de HINA.