Update articol:
CA SĂ CONCUREZE CU NYSE ŞI NASDAQ

Majorii jucători de pe Wall Street vor să lanseze o bursă low-cost

Morgan Stanley, Fidelity Investments, Citadel Securities LLC și o serie de alte companii financiare intenționează să lanseze o bursă low-cost care să concureze cu New York Stock Exchange și Nasdaq, potrivit Reuters.

Brokerii și traderii  s-au plâns de ani de zile de taxele nejustificat de mari, în opinia lor, care sunt percepute de marile burse din SUA pentru tranzacțiile pe acțiuni. Ştirea privind o crearea unei noi burse mai ieftine a dus la scăderea preţului acţiunilor-mamă ale NYSE și Nasdaq.

Într-o declarație comună de luni, companiile care vor să creeze noua platformă au declarat că vor căuta să crească concurența, să îmbunătățească transparența operațională, să reducă costurile fixe și să simplifice tranzacționarea acțiunilor în Statele Unite. Comisioanele reprezintă unul dintre cele mai mari costuri pentru brokeri.

Noua entitate va fi numită Exchange Member sau MEMX și va fi finanțată și controlată de nouă instituții: Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E* TRADE Financial Corp, TD Ameritrade Holdings Corp, UBS, Virtu Financial, Morgan Stanley, Fidelity and Citadel.

Aceasta nu este prima dată când giganții din industrie vor să creeze o astfel de instituţie. Cu un deceniu în urmă, un grup format din Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley și Merrill Lynch, a susținut crearea unei burse denumită BATS. În același timp, alte nume grele din industrie au lansat o entitate numită Direct Edge, având ca scop similar reducerea costurilor de tranzacționare. Cele două burse au câștigat rapid cotă de piață, mai târziu au fuzionat și sunt acum deținute de Cboe Global Markets.

Băncile au încercat o mișcare similară în Europa prin înființarea companiei Turquoise, care a reușit în parte să își atingă scopul, dar a ajuns să fie cumpărată de Bursa din Londra.

Anul trecut, Comisia americană pentru valori mobiliare (SEC) a cerut burselor de valori să facă o treabă mai bună pentru a-și justifica taxele pe care le impun. De asemenea, a anulat pentru prima dată două modificări ale prețurilor date în luna mai.

Cele trei mari burse din SUA s-au confruntat cu multe critici pentru creșterea taxelor pentru servicii cum ar fi fluxurile de date pe care brokerii le folosesc pentru a monitoriza mișcările prețurilor acțiunilor. Intercontinental Exchange Inc (ICE) deține Bursa din New York, Nasdaq este condusă de Nasdaq Inc, iar alta este CBOE. Acțiunile ICE au scăzut cu 2,6%, iar cele ale Nasdaq Inc au scăzut cu 2,8%.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022