Update articol:
The Guardian:

Majoritatea europenilor se așteaptă la colapsul UE în 20 de ani

Conflictul între țările UE este o posibilitate realistă, consideră trei din zece europeni, constată sondajul

Peste jumătate dintre  europeni cred că Uniunea Europeană va colapa, în decurs de o generație, deși susținerea pentru blocul comunitar este la niveluri istorice record, potrivit The Guardian.

În Franţa, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Republica Cehă şi Polonia majoritatea cetățenilor chestionați consideră că dezmembrarea blocului comunitar european în 10-20 de ani este o ‘posibilitate realistă’.

Dezintegrarea Uniunii Europene în următorii 20 de ani este o posibilitate realistă în opinia a mai mult de jumătate din electoratul din 11 state membre, printre care şi România, relevă un sondaj de opinie realizat de YouGov şi publicat miercuri de cotidianul britanic The Guardian.

Datele sunt vehemente mai ales în Franţa, unde partidul  președintelui Macron La République En Marche (LREM) se află în urma formaţiunii de extremă-dreapta Adunarea Naţională (RN) în preferinţele electoratului pentru alegerile europene din 26 mai din această ţară.

Potrivit sondajului realizat la solicitarea grupului de reflecţie European Council on Foreign Relations, 58% dintre francezi consideră că este foarte probabil sau destul de probabil ca UE să se dezintegreze în următorii 20 de ani. Însă cea mai mare proporţie se înregistrează în Slovacia (66%).

Dintre cele 14 state analizate de YouGov, reprezentând 80% dintre locurile din Parlamentul European, doar în Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%) proporţia celor care prezic o implozie a UE este mai mică de 50%.

Câte o treime din alegătorii din Franța și Polonia au declarat că apreciază că un război ar putea fi posibil.

În Europa, trei sferturi dintre alegători consideră că politica este disfuncțională fie la nivel național, fie la nivelul UE, fie ambele. În Franța, doar 15% consideră că sistemul politic funcționează bine.

Europenii sunt, de asemenea, îngrijorați de prosperitatea în declin. Studiul a constatat că doar o treime din germani și un sfert de italieni și francezi de obicei au avut bani rămași la sfârșitul lunii pentru cheltuieli discreționare.

sursa The Guardian