Atunci când munca unei întregi echipe este pusă sub semnul întrebării pe baza unor percepții grăbite sau a unor agende personale, trebuie să readucem realitatea în prim-plan, a scris ministrul MIPE Marcel Boloş, după ce, în spaţiul public, au apărut critici cu privire la absorbţia fondurilor europene în acest an.
Luna viitoare vom primi de la Comisie încă 1,8 miliarde euro. În plus, cererile de plată estimate să fie trimise în 2025 se ridică la 4,4 miliarde euro, anunţă Boloş.
Acesta a scris: “Am evitat mereu polemica. Indiferent de poziționările din spațiul public, am continuat să cred că, dincolo de diferențe, oamenii care au încercat să construiască ceva bun pentru România merită respect. Chiar dacă nu au reușit întotdeauna. Nu judec intențiile, ci faptele – și cred că verticalitatea în acest domeniu se traduce și prin puterea de a rămâne demn și echilibrat când ai fi tentat să ataci.
Cum stăm, de fapt, cu fondurile europene în 2025?
Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu dispune de pârghiile de gestionare a fondurilor alocate ministerelor de linie. Aici, în mandatul precedent am reușit transmiterea și plata a două cereri de plată aferente PNRR, iar în decembrie am găsit un PNRR cu o cerere de plată 3 blocată, pe care am reușit să o deblocăm parțial și să aducem 1,3 miliarde euro în țară, pentru finanțarea deficitului bugetar și a proiectelor aferente PNRR. În plus, am reușit să ajungem într-o fază foarte avansată cu renegocierea planului, pentru a putea transmite și cererea de plată 4.
În ceea ce privește Politica de Coeziune, instrument aflat în deplin control al MIPE, putem clarifica situația într-o singură frază: 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝟓 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬 𝐥𝐚 𝟎 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 (𝐝𝐞 𝐚 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢) 𝐩𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚.
Coincidența face că exact în aceste zile am avut, ca în fiecare lună, analiza completă a stadiului absorbției – o discuție în care urmăresc personal toți indicatorii: câte apeluri am lansat, câte contracte am semnat cu beneficiarii, câți au ajuns efectiv la beneficiari și câți pot fi deja ceruți spre rambursare de la Comisia Europeană.
Luna viitoare vom primi de la Comisie încă 1,8 miliarde euro. În plus, cererile de plată estimate să fie trimise în 2025 se ridică la 4,4 miliarde euro.
Sunt multe cifre de prezentat. În spate este o muncă asiduă, de la momentul lansării unui apel, depunere, evaluare, contractare și până la finalizarea proiectului. Voi reveni într-o postare separată cu stadiul pe larg în ceea ce privește Politica de Coeziune 2021-2027.
Referitor la execuția bugetară, unde am văzut în spațiul public niște cifre lipsite de acuratețe, situația stă așa:
• Titlu 56 – aferent noii perioade de programare (gestionat de MIPE și Ministerul Transporturilor) – platile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 13 miliarde lei, dintr-o alocare de 62,6 miliarde lei, iar acest lucru se datorează faptului că noul exercițiu este în curs de implementare, iar roadele apelurilor de proiecte și contractelor de finanțare semnate menționate anterior se vor cunoaște în a doua parte a anului.
• Titlul 58 – aferent exercițiului 2014-2020 și altor finanțări specifice din fonduri – platile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 5,44 miliarde lei, dintr-o alocare de 11,98 miliarde lei, iar astea vor fi utilizate pentru închiderea programelor aferente exercițiului precedent.
• Titlurile aferente PNRR (60, 61) – plățile pentru anul 2025 sunt la un nivel de 10,2 miliarde lei, dintr-o alocare de 47,1 miliarde lei, iar aici ritmul de implementare depinde de fiecare minister de linie, fondurile fiind alocate în bugetele acestora.
În final, aș sublinia că cine cunoaște cu adevărat acest domeniu știe că astfel de rezultate nu se obțin din inerție și nici cu vorbe tari. Ele se construiesc zilnic – prin rigoare, prin efort colectiv și prin asumare.
Atunci când munca unei întregi echipe este pusă sub semnul întrebării pe baza unor percepții grăbite sau a unor agende personale, trebuie să readucem realitatea în prim-plan”.