Update articol:

Marcel Boloş: Sistemul fiscal nu reușește să răspundă adecvat provocărilor economice actuale, iar măsurile de consolidare bugetară trebuie să garanteze corectarea pe termen lung a deficitului excesiv

Sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale, iar măsurile de consolidare bugetară trebuie să garanteze corectarea pe termen lung a deficitului excesiv, vizând în același timp îmbunătățirea calității finanțelor publice și consolidarea potențialului de creștere a economiei, a transmis, de la Bruxelles, ministrul finanţelor, Marcel Boloş.

Domnia sa a spus: “Binele României nu se negociază. Discuțiile pe care le avem cu organismele internaționale sunt pentru a ajunge să adoptăm măsuri concrete.

Spun asta în contextul în care am avut întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema implementării reformelor aferente Planul Național de Redresare și Reziliență.

Iar în următoarele zile vor continua discuțiile pe pachetul de măsuri de consolidare fiscal-bugetară, astfel încât România să ia rapid acele decizii care să sprijine Guvernul României în eforturile de ajunge să își atingă ținta deficitului bugetar. Adică în balanța cât producem/cât consumăm să nu ajungem și mai rău decât stăm deja.

Comisia ne-a subliniat încă o dată necesitatea continuării discuțiilor privind reforma fiscală din cadrul PNRR, care trebuie să se completeze prin pachetul de masuri fiscal-bugetar prezentat de noi. A apreciat eforturile realizate de Guvern și așteaptă în perioada următoare măsuri concrete în domeniul consolidării fiscal-bugetare, care să orienteze finanțele publice pe o traiectorie corectă în raport cu țintele de deficit asumate în anul 2021, prin discuțiile purtate cu structurile UE.

Pentru că sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale.

Măsurile de consolidare bugetară trebuie să garanteze corectarea pe termen lung a deficitului excesiv, vizând în același timp îmbunătățirea calității finanțelor publice și consolidarea potențialului de creștere a economiei.

Reformele ample de natură bugetară și economică, inclusiv reformele sistemului de pensii, ale administrației fiscale, ale salariilor din sectorul public și ale guvernanței întreprinderilor de stat, ar trebui să sprijine eforturile de consolidare bugetară și să asigure sustenabilitatea acestora.

Trebuie să înțeleagă toți că eficiența cheltuielilor publice trebuie îmbunătățită pentru a maximiza beneficiile pentru oameni. Iar alocările bugetare ar trebui să se concentreze pe sectoarele esențiale, cum sunt sănătatea, educația și infrastructura, eliminând risipa și cheltuielile redundante.

Am încredere că întreaga clasă politică va pune umărul hotărât pentru acest deziderat de a consolida politica fiscal-bugetară a României și de a valorifica ocazia pe care România o are prin banii europeni.

Reforma sistemului fiscal-bugetar românesc nu trebuie văzută ca o necesitate, ci și o oportunitate de a stimula creșterea economică, de a atrage investiții și de a îmbunătăți calitatea vieții românilor. Pentru că vorbim de 46 de miliarde de euro prin programele operaționale aferente exercițului financiar 2021-2027 și alte 28 miliarde prin PNRR”.

Potrivit Ştirile Pro TV, România are nevoie de un an și 8 miliarde de lei în plus pentru a atinge ținta de deficit bugetar asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru anul viitor.

Trei miniștri ai guvernului Ciolacu au mers la Bruxelles pentru a convinge oficialii Comisiei Europene să acorde României o păsuire de la regulile fiscale astfel încât să nu pierdem fondurile europene.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus: ”Nu pot spune că nu am avut parte de critici aspura planului de măsuri fie fiscale, ca să evităm riscul de suspenadare a fonduriloir europene şi să obtineme o ajustare e un prim pas înainte. Am rămas înţeleşi că planul de măsuri fiscale trebuie să îl completăm cu măsuri adiţionale”.

Practic, măsurile fiscale anunțate de Guvern, prin care vor fi tăiate facilitățile fiscale pentru lucrătorii din IT, construcții, industrie alimentară și agricultură, în vreme ce unele vor crește nu vor aduce decât 39 de miliarde de lei în plus la buget, față de 47 de miliarde de lei cât e nevoie pentru a ne încadra în ținta de deficit negociată cu Comisia Europeană pentru anul viitor.

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni