Update articol:

Marea Britanie: Boris Johnson riscă o anchetă a poliţiei pentru o petrecere la Downing Street în timpul izolării

Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson riscă să fie ţinta unei anchete a poliţiei în legătură cu o ‘garden party’ la Downing Street în mai 2020, în plină izolare, o nouă dezvăluire stânjenitoare pentru guvern, potrivit AFP şi Reuters, precizează Agerpres.

Conform mai multor media, această petrecere ar fi fost organizată în grădina de la Downing Street la 20 mai 2020, în prezenţa liderului conservator, în vârstă de 57 de ani, şi a soţiei sale Carrie, într-un moment în care interacţiunile sociale erau limitate drastic.

Poliţia a confirmat luni seară că este “în contact” cu guvernul în legătură cu acest caz care ar putea face obiectul unei anchete pentru încălcarea regulilor sanitare.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.

În plus, majoritatea elevilor nu puteau merge la şcoală, iar barurile şi restaurantele erau de asemenea închise.

Această nouă dezvăluire se adaugă la acuzaţii de petreceri organizate în decembrie 2020 în cercurile de putere, care au dus la deschiderea unei anchete interne.

Conform postului de televiziune ITV News, secretarul particular al lui Boris Johnson, Martin Reynolds, a trimis în mai 2020 un e-mail către o sută de persoane, invitându-le, “după o perioadă incredibil de încărcată”, “să profite de vremea frumoasă” pentru o recepţie “cu distanţare socială” în grădina de la Downing Street.

“Haideţi să ne întâlnim începând cu ora 18:00 şi veniţi cu propria băutură”, se încheia mesajul.

Întrebat, înaintea apariţiei dezvăluirii, despre prezenţa sa la acest eveniment, Boris Johnson s-a mulţumit să facă referire, cu un zâmbet stânjenit, la ancheta în curs, efectuată de Înaltul Funcţionar Sue Gray în legătură cu numeroasele acuzaţii privind organizarea de evenimente la Downing Street în timpul pandemiei care au încălcat regulile.

“Pot înţelege că oamenii, în special cei care au pierdut apropiaţi, sunt răniţi şi furioşi după aceste acuzaţii”, a declarat marţi Ed Argar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la SkyNews.

“De aceea a fost corect că premierul a cerut ca această anchetă independentă să fie efectuată rapid, pentru a stabili faptele din spatele acestor acuzaţii”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)