Update articol:

Marea uscăciune a Europei (Politico)

pixabay.com pixabay.com
  • O secetă „fără precedent” stăpânește mare parte a continentului european, iar ceva mai rău este posibil să vină

Europa se confruntă cu una dintre cele mai secetoase veri din istorie, scrie Politico.

Alerte de secetă au fost emise pentru o mare parte a continentului european, incendiile i-au alungat pe oameni din casele lor, râurile mari sunt la un nivel foarte scăzut și un val de căldură brutal – care ar putea atinge recordul în zilele următoare – vor pune la încercare producția agricolă și rezistența naturii.

„Asistăm la o secetă fără precedent în multe părți ale Europei”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE.

Seceta a redus deja producția de energie hidroelectrică și alimente, adăugând acestea la presiunea asupra pieței din cauza războiului din Ucraina. Multe autorități locale au cerut locuitorilor să reducă utilizarea apei potabile.

Lucrurile s-ar putea înrăutăți, scrie Politico. Deși există posibilitatea ca modelele meteorologice să se schimbe și un august umed să fie de ajutor, cea mai caldă parte a anului abia a început, iar prognozele nu sunt îmbucurătoare.

„Pentru anumite părți ale agriculturii, lucrurile arată deja rău. Pădurile sunt slăbite. Ar trebui să se întâmple multe pentru ca 2022 să fie un an bun”, a spus Fred Hattermann, un hidrolog la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.

Se preconizează o căldură puternică în zilele următoare în mare parte din Europa. Oficiul Meteorologic al Marii Britanii a emis prima sa „alertă roșie” pentru luni și marți, deoarece prognoza temperaturi de peste 40 de grade pentru prima dată în istorie.

Asemenea temperaturi vor usca și mai mult solul de suprafață deja lipsit de apă. Valurile de căldură determină, de asemenea, copacii și arbuștii să sugă apă din subteran mai adânc, în timp ce încearcă să supraviețuiască, epuizând pânza freatică pe care fermierii, industria, orașele și natura se bazează ca rezervă în timpul perioadelor de secetă.

Ecosistemele se pot prăbuși sub presiune, a avertizat Niko Wanders, profesor asistent de extreme hidrologice la Universitatea Utrecht din Olanda.

În bazinul râului Po din nordul Italiei, care găzduiește o treime din populația țării și unul dintre coşurile alimentare ale Europei, a plouat puțin sau nu a plouat deloc de peste 200 de zile.

Cel mai lung râu din Italia a secat, lăsând o cicatrice de nisip peste câmpie. Zibello, o barjă scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ieșit din ape. Guvernul Italiei  a declarat stare de urgență în mare parte în nord.

Sus, în Alpi, zăpada care alimentează rezervoarele și barajele hidroelectrice s-a topit. Energia hidroelectrică din Italia a scăzut cu 40% față de anul trecut, a informat AFP.

Această scădere în producția de energie nu se limitează la Italia și vine în cel mai rău moment posibil pentru Uniunea Europeană, care este afectată de prețurile mari la energie și de necesitatea de a folosi orice sursă posibilă de energie ca alternativă la gazul rusesc. În Portugalia, luna trecută, barajele au produs un sfert din energia electrică pe care au produs-o în luna iunie a anului trecut.

Cu fluxurile globale de alimente deja în dificultate, seceta i-a speriat pe fermierii europeni. Comisia Europeană estimează că randamentul total al culturilor de cereale din acest an, inclusiv grâu, orz și porumb, va fi cu 2,5% mai mic decât anul trecut, din cauza secetei.

Scăderea producției se poate adăuga la problemele țărilor în curs de dezvoltare, care se confruntă cu o criză de accesibilitate a alimentelor agravată de războiul Rusiei din Ucraina. Cu toate acestea, Europa va avea în continuare un excedent de aproximativ 40 de milioane de tone de cereale de exportat în sezonul următor.

Acesta este un mic confort pentru fermierii din zonele cele mai afectate. Ministerul Agriculturii din Ungaria a declarat miercuri că, la începutul lunii, a primit 8.413 notificări de daune cauzate de secetă, acoperind 322.000 de hectare în 2022, de trei ori suprafața primei jumătăți a anului precedent.

În Italia, perspectivele sunt și mai îngrozitoare. „Estimăm o reducere a producției cu aproximativ 30 la sută, dar poate chiar mai mult, în special pentru cereale”, a spus Alessandra De Santis, care conduce biroul de la Bruxelles al CIA, firma de lobby a  fermierilor italieni.

„Acesta este momentul în care plantele au într-adevăr nevoie de apă pentru a crește, iar dacă nu putem da apă plantelor în acest moment înseamnă că vom pierde producția”, a spus De Santis.

Rezistenţa la secetă

Secetele regionale sunt un eveniment regulat de vară, în special în sudul Europei. Dar amploarea actuală a perioadei secetoase pe o mare parte a continentului este excepțională. Din Ungaria, până în Germania sau până în Peninsula Iberică, solul este uscat și devine din ce în ce mai uscat. Majoritatea râurilor europene curg acum cu rate sub nivelul mediu.

„Este clar că lucrurile se deteriorează în general”, a spus Wanders.

Este prea târziu pentru a pune în aplicare cele mai eficiente măsuri de gestionare a secetei, care necesită adesea constituirea de rezerve strategice. UE a cerut ca toate bazinele hidrografice importante să fie acoperite pentru a contracare seceta. Dar multe ţări au ignorat mesajul.

„Executarea acelor planuri de acțiune nu este o chestiune de câteva săptămâni”, a spus Wanders. „Este o chestiune de ani și decenii până când îți faci țara să fie rezistentă împotriva secetei.”

Dacă modelele meteorologice persistă în timpul verii, seceta ar putea trece de la rea, la rea ​​istoric.

Oamenii de știință nu trebuie să se întoarcă departe pentru a găsi comparații istorice. Europa a cunoscut o secetă – una la 500 de ani – în urmă cu doar patru ani, dar în această săptămână Rinul curgea și mai lent decât în ​​iulie 2018.

În general, însă, situația nu este la fel de rea ca acum patru ani, a spus Andrea Toreti, om de știință senior la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, înainte de a adăuga: „Nu încă”.

Semnal climatic

Nu este clar măsura în care schimbările climatice conduc sau exacerbează această secetă.

O astfel de analiză este o provocare, a spus Friederike Otto, lector superior la Imperial College London și unul dintre cei mai importanți experți din lume în încălzirea globală. Ea crede că încălzirea globală a stat în spatele unei creșteri a secetelor în mare parte din Europa, în special în Marea Mediterană. Oamenii joacă, de asemenea, un rol prin supra- forţarea resurselor de apă, a spus Otto. „O mare parte a problemei este drenarea terenului.”

Wanders studiază îndeaproape Rinul din casa lui din Olanda. El a spus că totalul anual al apei care curge în râu în ultimele două decenii a fost cu aproximativ 3,29 kilometri cubi mai puțin decât media istorică. „Cu siguranță există o tendință”, a spus el.

Toreti a spus că, chiar dacă eforturile de reducere rapidă a emisiilor au succes, secetele precum 2018 ar putea deveni o întâmplare comună până la jumătatea secolului.

Există două dinamici cheie în joc în relația dintre încălzirea planetei și uscarea Europei. În primul rând, încălzirea Continentului nu înseamnă doar mai multă evaporare, ci și creșterea mai timpurie a vegetației, care preia și apă.

„Apele noastre subterane, lacurile și râurile sunt umplute iarna”, a spus Hattermann de la Institutul Potsdam. „Deoarece iarna se scurtează, plantele încep să crească mai devreme și folosesc mai multă apă. Deci, chiar dacă precipitațiile ar rămâne aceleași, vegetaţia ar fi mai uscată.”

Încălzirea globală a modificat, de asemenea, vremea și modelele vântului din Europa, astfel încât sistemele de presiune a aerului se blochează din ce în ce mai mult, ceea ce poate crea perioade persistente fără precipitații, așa cum s-a întâmplat în acest an.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)