Update articol:

Marian Murguleţ, CIO Guvernamental, reacţie dură după reportajul Recorder: “Dacă nu fură cu noi, nu prezintă încredere” – principiul valabil în multe zone de decizie, de la local la central, de jos până sus

Specialiștii trebuie să fie cei care reconstruiesc România, funcția publică trebuie să își recapete credibilitatea și demnitatea».

 

“Dacă nu fură cu noi, nu prezintă încredere” este încă, din păcate, principiul valabil în România în multe zone de decizie, de la local la central, de jos până sus, a reacţionat în această dimineaţă Marian Murguleţ,  Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, în urma reportajului Recorder care vorbeşte despre promovarea în funcții de conducere a unor oameni fără pregătirea necesară, dar sprijiniți politic. 

Este a doua reacţie din partea autorităţilor, după cea a preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că este “este inacceptabil ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori”.

Marian Murguleţ spune: «Promovarea unor oameni mediocri, fără experiență, sau chiar impostori cu diplome falsificate care ocupă – așa cum știm deja cazuri celebre – poziții la vârf în administrația publică centrală, având la baza drept unic criteriu recompensa politică este una dintre cauzele fundamentale pentru care România nu reușește să facă pasul înainte de 30 de ani.

Este nevoie ca toate partidele să înțeleagă faptul că administrația publică centrală și locală se află în slujba cetățeanului și a mediului de afaceri. Toată lumea clamează asta, a devenit o lozincă însă realitatea este cea pe care o resimt din plin – la fiecare interacțiune cu statul – cetățenii și oamenii de afaceri.

Este nevoie de schimbarea mentalității unora dintre politicieni care, odată ajunși la putere, se raportează la profesioniști, specialiști, tehnocrați ca la oameni în care nu poți avea încredere pe baza principiului împământenit de 30 de ani: “Dacă nu fură cu noi, nu prezintă încredere”. Niciun partid nu își mai poate permite în 2021 să ignore expertiza specialiștilor, cu atât mai mult în perioada dificilă pe care o traversează întreaga lume.

Fără această schimbare de paradigmă urgentă vom avea în continuare mulți oameni competenți neinteresați să se alăture eforturilor de reconstrucție a țării, în timp ce mulți dintre specialiștii existenți încă în administrație vor continua abandonul cauzat de dezamăgirea că oricum nu sunt lăsați să-și facă treaba, respectiv tinerii medici, IT-iști, ingineri etc vor părăsi România în continuare.

Tinerii nu mai pot fi “duși cu zăhărelul” de niciun partid. Apreciez asta ca fiind principalul lor atu în raportarea lor la sistem, la administrația care e datoare să le furnizeze servicii de calitate. Ei reacționează corect, instant, punctual, iar pe măsură ce încep să voteze tot mai mulți, partidele vor fi nevoite să se adapteze extrem de rapid, să se reformeze sau vor cădea în irelevanță. Dacă nu au ceea ce își doresc, tinerii pleacă din țară. Atât de simplu este și totuși atât de greu de înțeles de către unii politicieni.

Mai mult, ceea ce nu se înțelege este că specialiștii care pleacă din România nu o fac în primul rând pentru un salariu/venit mai mare (mulți câștigă foarte bine aici) ci pentru calitatea vieții din statele occidentale, în special accesul la sănătate și educație. „Exodul de creiere”, de personal de calificare înaltă, în special din domeniile medicină și inginerie, adâncește deficitul de specialiști în țara noastră cu efecte semnificative pe termen mediu și lung.

Închei cu remarca că dacă suprapunem efectele “exodului de creiere” peste afirmația marelui Spiru Haret despre sistemul educațional: “Cum arată astăzi școala, aşa vă arăta mâine țara”, avem cheia unui dezastru iminent: mâine țara va arăta cum arată astăzi școala minus „exodul de creiere”. Soluția este pe masă: specialiștii trebuie să fie cei care reconstruiesc România, funcția publică trebuie să își recapete credibilitatea și demnitatea».

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, ca reacţie la reportajul celor de la Recorder privind angajările pe criterii politice.

La rândul său, Klaus Iohannis a precizat: “Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.

La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”.

Materialul Recorder vorbește despre una dintre cele mai mari probleme ale societății românești: promovarea în funcții de conducere a unor oameni fără pregătirea necesară, dar sprijiniți politic: “Este o practică folosită de toate partidele care s-au perindat la putere și preluată cu aplomb și de guvernarea liberală condusă de Ludovic Orban”.

Potrivit Recorder: “Ovidiu Ianculescu este inginer și, la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat o facultatea de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație.

La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia”.

 

BVB | Știri BVB

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/08/2022)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.0433567

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (18/08/2022)

Reluare tranzactionare - ora 09:45 - conform Codului BVB (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Informare Depozitarul Central - operare consolidare valoare nominala (consolidare 10:1, Hot AGA E 28.04.2022)