Update articol:
Povestea senzațională a Casei Sf. Iosif: cine m-a făcut OM mare? 150 de copii și adolescenți defavorizați primesc a doua șansă

Marian Murguleţ: Imi doresc să luăm Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc sub patronajul CIO Office, al Chief Information Officer-ului Guvernului României

Totul a început în 1992 când fundaţia elveţiană „Basel Hilft” a demarat construcția, la Odorheiu Secuiesc, a unei case de 200 de camere care să găzduiască copiii de la un orfelinat din Harghita și cărora să le ofere o șansă în viață printr-o educație și o creștere la standarde occidentale. Patru ani mai târziu, în 1996, când casa a fost terminată, orfelinatul în cauză fusese renovat, iar autorităţile locale n-au mai fost de acord cu mutarea copiilor, ci au propus ca în clădirea de 200 de camere să funcţioneze un centru cultural maghiar sau o universitate cu predare în limba maghiară. Elveţienii au insistat însă ca destinaţia clădirii nu putea fi schimbată odată ce proiectul finanțat de ei avea o destinație stabilită clar de la început, aşa că au căutat să convingă surorile franciscane, apoi Caritas-ul și alte entități să o preia. De fiecare dată, toți cei implicați s-au temut să asume o asemenea responsabilitate deoarece clădirea era foarte mare, iar întreţinerea ei presupunea costuri la fel de mari.

Până la urmă, Sora Ionela, cea care a creat Congregaţia Inimi Neprihănite în anii ’50, pe când se afla în închisorile comuniste, a acceptat ca surorile greco-catolice să preia clădirea.

Pe 8 decembrie 2020 se vor împlini 23 de ani de activitate a Așezământului Casa ”Sf.IOsif” din Odorheiul Secuiesc. În ciuda greutăților întâmpinate, măicuțele au reușit să continue misiunea de a face oameni mari din sute de copii defavorizați. Casa are 200 de încăperi, numai factura la gaz costând într-o lună de iarnă aproximativ 8.000 euro. “Punem facturile pe altar în Capela noastră și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să aibă grijă să găsim sprijinul necesar plații acestora. Și, de fiecare dată, ne trimite în ajutor oameni buni, mulți dintre ei care nici nu au dorit să le fie menționat numele, care ne ajută să mergem mai departe”, spune sora Emilia, mama spirituală a celor 150 de copii.

Așezământul Casa ”Sf.IOsif” din Odorheiu Secuiesc are un amfiteatru cu 70 de locuri, sală de lectură, ateliere de creație, sală de limbi străine, laborator IT, bibliotecă, depozit de carte, sală de sport, cabinet stomatologic, cabinet de medicina familiei, sala de mese cu 148 de locuri, bucătărie dotată cu electrocasnice de ultimă generație, sală de protocol, croitorie unde sunt confecționate uniforme și alte hăinuțe pentru copii, muzeu, grădiniță, livadă cu pomi fructiferi. Toate au fost realizate din donațiile oamenilor cu suflet mare.

Am stat de vorbă cu Marian Murguleț, Secretar de stat pentru tehnologia Informației la nivelul întregii administrații publice centrale și Chief Information Officer al Guvernului care a vizitat recent așezământul de la Odorheiu Secuiesc.

Cum ați ajuns la Odorheiu Secuiesc? La Casa Sf. Iosif?

Marian Murguleț: Am auzit senzaționala poveste de la Casa Sf. Iosif de la alții, am verificat în mass-media și am decis să le fac o vizită ca să mă conving cu ochii mei că așa ceva există în România. Așteptările mi-au fost exponențial depășite. În prezent sunt 150 de copii de diverse religii și naționalități a căror constantă este că provin din familii defavorizate, orfani, alte situații speciale:

  • 90 de copii de liceu și 60 clasele 0-VIII;
  • 125 de fete și 25 de baieți (inițial a început ca școală de fete, apoi au acceptat și băieți, frați de-ai fetelor ca să nu despartă frații);
  • Marea majoritate a copiilor vin cu un nivel dezastruos de pregătire, educație etc și ajung să atingă performanță de a lua toți Bacalaureatul.
  • În prezent există 60 de studenți în diferiți ani de studiu care au terminat studiile liceale la Liceul Marin Preda de lângă Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc (cei mai mulți, 40, fiind la Brașov).

 

Ce ați găsit acolo?

Marian Murguleț: 150 de copii și adolescenți ai Așezământului Casa ”Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc. Și o poveste devenită realitate care se numește Cine m-a făcut OM mare?

Am rămas impresionat să văd harta cu locurile de proveniență a copiilor din Așezământ, dulapul cu cheile celor 200 de camere ale Casei Sf. Iosif, dar cel mai mult de puritatea copiilor de acolo. Trebuie să fie o imagine deosebită să vezi acești 150 de copii la liturghia din Capela Așezământului ca să poți înțelege, astfel, cum și cât de subtil lucrează Dumnezeu cu cei care păreau că au fost părăsiți de șansă socială sau de noroc. Sora Emilia Trif este mama spirituală a celor 150 de copii. Pentru ea timpul devine tot mai mult spațiul de organizare și de realizări al Așezământului. În acest spațiu, toți cei din Așezământ au luat Bacalaureatul, mulți dintre ei au mers la facultăți și și-au găsit un rost în viață.

Curățenia în întreaga Casă (8.000 mp) se face de către copii pe sistemul japonez, devenind astfel extrem de responsabili în menținerea ordinii în Așezământ.

De 23 de ani această casă e căminul copiilor care nu au altă șansă mai bună în viață, iar Sora Emilia o descrie cu un zâmbet: 200 de camere, 375 de geamuri, 18 intrări, 150 de copii” și bucuria că peste ani, după ce ajung oameni mari la casele lor, cu familii întemeiate, copiii de altădată revin la sora Emilia și celelalte călugărițe să le mulțumească pentru că le-au schimbat viața.

Cu ce gânduri ați plecat de acolo?

Marian Murguleț:  Vă mărturisesc că trei zile mi-a fost greu să mă adun, atât de puternic a fost asupra mea impactul poveștilor de viață ale unora dintre copiii de acolo auzite de la Sora Emilia, de modul în care sunt îngrijiți și iubiți, de educația oferită și de rezultatele acestor copii.

De ieri am început însă să discut cu mulți prieteni, Asociații și Fundații care ar putea ajuta Casa Sf. Iosif și le-am dat detaliile de mai jos:

Asociația Religioasa “Congregația Inimii Neprihănite” (non-profit) str. Abrud, nr.78, sector 1 BUCURESTI, Unicredit Țiriac Bank, Sucursala Charles de Gaulle,sector 1 Bucuresti, cont sucursala: GRIG, cont lei: RO34 BACX 0000 0000 3113 3310, COD FISCAL: 7630542

Este mare nevoie de sprijin financiar pentru cheltuielile curente ale Casei Sf. Iosif, mai ales pe timp de iarnă, dar și pentru alte direcții cum ar fi, spre exemplu, acordarea unor burse de merit pentru a-i susține în facultate pe cei 60 de studenți.

A doua direcție de acțiune este una specifică domeniului de activitate pe care îl coordonez și îmi propun ca împreună cu prieteni, parteneri, entități care se vor ralia demersului CIO Office să putem derula programe educative online pe diverse subiecte/domenii de studiu cu profesori/instructori din București sau din străinătate. Desigur, dotarea cu tehnică de calcul, mijloace de comunicare etc reprezintă primul pas.

Sunt plăcut surprins să constat că deja Asociația pentru Sănătate, Cultură, Educație și Tradiții (ASCET) Sf. Nicolae dorește să se implice activ atât în a contribui financiar cât și să coordoneze eforturile pe zona de educație ale tuturor celor care vor dori să ajute în cadrul acestui proiect.

Ce ați dori să adăugați în încheiere?

Marian Murguleț: Îmi doresc – în măsura în care Sora Emilia și Congregația Inimii Neprihănite vor accepta – să luăm Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc sub patronajul CIO Office, al Chief Information Officer-ului Guvernului României.

Pentru publicul larg, CIO Office este o structură apolitică din cadrul Guvernului României, care coordonează domeniul tehnologia informației din întreaga administrație publică centrală. Este condusă din iulie 2019 de către Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii