Update articol:

Marian Murguleț: Transformarea digitală trebuie să treacă de la nivelul priorității discursive, la etapa de consens politic și la atragerea unor experți/tehnocrați

Transformarea digitală, pentru a fi o reușită, trebuie să treacă de la nivelul priorității discursive, de la etapa de venerație a reușitelor campionilor Transformării digitale, la etapa de consens politic pe acest subiect și la atragerea unor experți/tehnocrați, care să ne conducă la rezultatele așteptate de către cetățeni și mediul de afaceri, a declarat Marian Murguleț, fost CIO Guvernamental, la o conferință de profil. 

Domnia sa a explicat: “Digitalizarea/Transformarea digitală este o prioritate discursivă la nivelul întregii clase politice. Este un domeniu greu, cu foarte mulți stakeholderi, care necesită sinergii și capacitate de negociere, dar mai ales tehnocrați sprijiniți politic pentru a putea pune în aplicare o strategie unitară, bine coordonată la nivel național.

Există puțini experți în Transformare digitală dispuși să se implice la un asemenea efort, pentru că mizele politicienilor sunt de obicei pe termen scurt, legate de ciclurile electorale, iar orice schimbare de guvern duce la o resetare, de cele mai multe ori. Legacy-ul/moștenirea precedentului guvern este anulat/ă, în pofida faptului că vorbim de aspecte/chestiuni pur tehnice.

Ne uităm cu toții la Estonia, cu admirație față de ceea ce au realizat în domeniul transformării digitale a administrației publice, însă nu remarcăm modalitatea în care au obținut aceste realizări și anume au numit un CIO Guvernamental (neschimbat din martie 2017), care împreună cu echipa CIO Office – adică unitatea națională coordonatoare a politicilor de digitalizare și securitate cibernetică – este responsabil cu strategia și implementarea proiectelor care derivă din aceasta la nivel național.

Astfel, CIO Office – populat cu experți recunoscuți și având susținerea întregii clase politice – a reușit să implementeze proiectele propuse indiferent de schimbările de guvern. Este un bun exemplu despre cum un CIO guvernamental stabil și cu notoritate profesională este reprezentativ atât în ceea privește direcționarea strategică onestă și corectă a digitalizării statului în folosul contribuabililor, dar și al statului însuși, precum și despre cum, prin cunoașterea și însușirea unor bune practici la nivel internațional, se evită disiparea de resurse și exercițiul unor „experimente” locale, sortite eșecului.

Așadar, în opinia mea, pentru a reuși, este obligatoriu să trecem Transformarea digitală de la nivelul priorității discursive, de la etapa de venerație a reușitelor campionilor Transformării digitale, la etapa de consens politic pe acest subiect și la atragerea unor experți/tehnocrați, care să ne conducă la rezultatele așteptate de către cetățeni și mediul de afaceri”.

Este o chestiune extrem de serioasă, care, spre deosebire de alte promisiuni din alte domenii, NU mai poate fi amânată, pentru că se adresează deja unei mase critice de beneficiari educați în domeniu, a mai spus Marian Murguleț. Nici cetățenii, nici mediul de afaceri, nu mai acceptă amânări și orice nouă amânare/întârziere va avea costuri semnificative, inclusiv politice.