Update articol:

Marilen Pirtea: România – contributoare netă de cetățeni activi în piața muncii, în cadrul grupei țărilor Noii Europe

Foto Facebook Foto Facebook

România este contributoare netă de cetățeni activi în piața muncii, în cadrul grupei țărilor Noii Europe, a declarat deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

Domnia sa a precizat: „În 16 iulie 2019 fost publicat Raportul OCDE pe 2019 asupra emigrației în țările membre OCDE (36 de țări dezvoltate, din care 24 europene). Raportul relevă date consistente despre migrația din România în statele membre OCDE, țara noastră deținând a cincea cea mai mare diasporă dintre toate țările lumii, determinând un impact uriaș al prezenței diasporei în piața europeană a muncii, România a devenit cea mai importantă țară din grupa țărilor Noii Europe (cele 13 țări central și est-europene aderate la UE după 2004). Emigraţia românească a devenit un fenomen social şi economic major, populaţia stabilă a României scăzând de la 22,4 milioane în anul 2000 la 19,5 milioane în 2018.  Migraţia către străinătate este responsabilă pentru peste trei sferturi din amploarea acestui fenomen de contracție demografică. Mărimea deosebită a diasporei românești plasează România pe locul cinci în lume. OCDE estimează că circa 3,6 milioane de români trăiau, în 2016, în ţări OCDE (circa 97% din totalul emigranţilor români), echivalând cu 17% din totalul populaţiei ţării (total populație formată din cei stabili din țară plus cei emigrați). Restul de 70 de mii de români emigraţi trăiau în ţări non-OCDE.

Românii emigrați în țările OCDE reprezintă jumătate din populația emigrată din întreaga zonă estică, care cuprinde cele șase state: România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina. Italia găzduieşte o treime din emigranții României (peste un milion de români). Italia este urmată de Germania (680 mii de persoane) şi Spania (573 mii de persoane). Cea mai mare parte din restul emigranţilor români locuiau în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa sau Canada.

 Două treimi din români spun că principalul motiv pentru care au emigrat a fost pentru a se angaja. În medie, între 2015 şi 2017 aproximativ 135.000 de români s-au întors în ţară anual din zonele cu cei mai mulți emigranți români (Italia, Germania şi Spania). Îngrijorător este, însă, faptul că emigranții români au studii prea puțin aprofundate. Diaspora românească este a doua cea mai puţin educată diasporă, după cea a Serbiei, doar un sfert din cei emigrați (23%) având un nivel înalt de educaţie. În Germania, ponderea emigranților români cu studii superioare este cea mai mare (unul din cinci români din Germania), urmată de Canada, Statele Unite şi Marea Britanie.  În Italia și Spania se află segmentul emigranţilor români cu cele mai scăzute studii (mai mult de unul din trei emigranți români având studii minime, din totalul românilor aflați în aceste țări).

Cu privire la corelația dintre educație și angajabilitate, emigrația românească este lovită de un fenomen al somajului relativ semnificativ, aproape 325 de mii de emigranţi români fiind fără loc de muncă, adică 13% din total, o cifră dublă faţă de şomajul emigranţilor din ţări vecine cu România (Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina). Rata de angajare creşte, însă, se remarcă în raportul OCDE 2019, în corelație cu educaţia: 8 din 10 emigranți români cu studii superioare erau angajaţi, comparativ cu numai 5 din 10 dintre cei cu studii medii.  1 din 4 migranţi români se orientează către ocupaţii elementare, cu calificare slabă (ocupații desfășurate în gospodării, manufactură sau catering). În privința emigranţilor români cu studii superioare, se constată că aceștia au rate înalte de angajare şi sunt supra-calificaţi, mai ales cei din sănătate, ca domeniu în care se află două contingente foarte mari de emigranți români, cu zeci de mii de asistente şi doctori aflați în statele OCDE.

Putem afirma, fără teama de a greși, că diaspora românească este atât de importantă în contextul ecosistemului european al muncii și educației, încât, cu siguranță, Guvernul României merită să-și extindă preocuparea față de cum trăiesc în alte țări cele trei milioane de români, cetățeni europeni activi, pentru care preocupările oficiale ale instituțiilor de stat sunt departe de realitățile și nevoile demonstrate. Orice guvern responsabil pentru o comunitate de milioane de migranți, prezenți, în marea lor majoritate, în UE, ar planifica o acțiune strategică pentru susținerea acestei comunități, într-o relație de reciprocitate cu țările destinație, prin urmărirea celor câțiva indicatori foarte bine relevați prin analizele OCDE: educație, muncă, stabilitate profesională, venituri, nivelul remitențelor către țara de proveniență, ratele anuale de întoarcere în țară”.

 

 

 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014