Update articol:
EXCLUSIVITATE - INTERVIU CU UN FOST BROKER ROMÂN, STABILIT ÎN CHINA DE CINCI ANI

Mario Chirilă: “Viața nu a revenit la normal; După mai bine de 3 luni de la începerea crizei, toată lumea poartă mască în spațiul public, ni se ia temperatura când intrăm în magazine, frizerii, metrou, stații de autobuz”

*”Investitorilor români le recomand să își reducă deținerile în acțiuni”
* ”În cartierul în care locuiesc cu familia mea, trei din cele patru intrări în cartier au fost închise; o dată la două săptămâni se făceau verificări de rutină de către doctori și asistente de la spitalul de boli infecțioase”
* ”Cei care vor oferi servicii gratuite online și își vor crea o bază de date de clienți vor avea de câștigat după ce lucrurile vor reveni la normal”

Mario Chirilă este un fost broker român (SSIF Intercapital Invest), care, de cinci ani locuiește în China. De doi ani, este stabilit cu familia in orasul Guangzhou, care se afla la aproximativ 1000 de km departare fata de epicentrul epidemiei de coronavirus Wuhan.

Mario Chirilă spune că, la mai bine de trei luni de la începerea crizei, viața nu a revenit la normal în Guangzhou. El ne-a vorbit despre măsurile de protecție adoptate în orașul său, dar și despre recomandările sale pentru oamenii de afaceri și investitori.

***

Care au fost măsurile de izolare impuse de autorități în regiunea ta? În ce măsură au fost ele respectate de cetățeni?

Mario Chirilă: În orașul Guangzhou, au fost luate măsuri imediat după ce orașul Wuhan a fost pus în carantină. Orarul transportului în comun a fost modificat, autobuzele circulau din jumătate în jumătate de ora. În aeroporturi, stații de tren, autobuz și în metrou se lua temperatura fiecărui călător. Activitatea aeroportului din Guangzhou a fost întreruptă temporar la început de epidemie. Ulterior, au fost instalate scanere termice care îi detectau mult mai ușor pe cei cu febră. Guvernul chinez a înștiințat populația că măștile sunt obligatoriu de purtat în spațiul public, iar cei care nu purtau riscau să fie amendați și, în unele cazuri, chiar reținuți de poliție. Totodată guvernul central a înștiințat populația legat de tipurile de măști eficiente în prevenirea contractării virusului. Școlile în Guangzhou deja erau închise pentru sărbătorirea Anului Nou Chinezesc și, din ianuarie până în prezent, nu s-au deschis. Studenții învață online iar, momentan, nu există nici o dată concretă când se vor deschide din nou.

Fiecare cartier rezidențial a fost obligat să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului. De exemplu, în cartierul în care locuiesc cu familia mea, trei din cele patru intrări în cartier au fost închise. La intrarea în cartier se lua temperatura, iar cei care nu locuiau în cartier nu mai aveau voie să intre. Totodată, cei care se întorceau din provincia Hubei erau puși în carantină la domiciliu pentru 14 zile. În perioada respectivă, o dată la două săptămâni, se făceau verificări de rutină de către doctori și asistente de la spitalul de boli infecțioase. Toate aceste măsuri sunt în continuare în vigoare.

În Guangzhou, cetățenii au respectat măsurile impuse de guvern, iar în prima luna de la începerea crizei străzile erau pustii.

Care erau sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor?

Mario Chirilă:  Sancțiunile constau în principal în umilire publică, precum și amenzi și închisoare în situații în care se încălcau grav măsurile impuse de guvern.

Ai cunoscuți care s-au infectat cu coronavirus? Cum au suportat boală?

Mario Chirilă: Din fericire, nu am avut pe nimeni infectat în familie sau printre cunoștințele mele. Soția mea are rude care locuiesc în diferite provincii în China și nimeni nu a suferit din cauza virusului.

Cum s-a schimbat viață voastră odată cu apariția virusului?

Mario Chirilă: În primele două săptămâni, nu am ieșit de loc din casă. Am trăit din proviziile făcute înainte de declararea stării de urgență. Ulterior, eu am fost singurul din familie care ieșea din casă pentru a face cumpărături. De fiecare dată când ieșeam afară, purtam două tipuri de măști, ochelari de protecție și mănuși de unică folosință. Hainele cu care ieșeam afară le dezinfectam cu apă fierbinte. Toată această muncă de prevenire ne ocupa foarte mult timp. Însă, cel mai dificil a fost să le explicăm copiilor de ce nu pot ieși afară și să le oferim suficiente activități în fiecare zi că să îi ținem ocupați. Soția și copiii nu au ieșit din casă pentru mai bine de două luni. Epidemia ne-a lovit și din punct de vedere financiar. Din ianuarie până în prezent, compania pentru care lucrez a fost închisă, și nu știu exact când sau dacă se va mai deschide. Multe companii au dat faliment în perioada asta.

Ai spune acum viață a revenit la normal? Cum merg afacerile?

Mario Chirilă: Viața nu a revenit la normal. După mai bine de 3 luni de la începerea crizei, toată lumea poartă mască în spațiul public, ni se ia temperatura când intrăm în magazine, frizerii, metrou, stații de autobuz etc. În continuare, un mare procent din populație lucrează de acasă, iar autoritățile sunt precaute. Chiar dacă orașul Wuhan a ieșit din carantină, iar populația din provincia Hubei poate să circule din nou liber, un nou val de coronavirus importat pare să amenințe China. În Guangzhou, deja sunt două districte mari, Baiyun și HaiZhu, pentru care guvernul local a declarat nivel mediu de urgență, întrucât au fost detectate 112 cazuri importate și încă 347 cazuri locale, dintre care multe sunt legate de cele importate. Multe IMM-uri au dat faliment în perioada asta. Se speculează că peste un milion de abonamente telefonice au fost suspendate în mai puțin de două luni.

Ce ai recomanda cetățenilor din România?

Mario Chirilă: Cetățenilor români le recomand să stea în casă și să evite pe cât de mult posibil contactul cu alte persoane. Ieșiți afară doar pentru strictul necesar și dacă e posibil purtați măști. Paștele vine în curând și este esențial să evitați adunările în grup în public. China a reușit prin respectarea regulilor impuse de guvern să controleze situația în Wuhan în mai puțin de două luni. La fel îmi doresc și pentru România.

Ce ai recomanda oamenilor de afaceri din România?

Mario Chirilă: Oamenilor de afaceri le recomand să vină cu soluții inovative care să îi avantajeze ulterior după încetarea crizei. Un exemplu ar fi promovarea business-ului în mediul online. Cunosc oameni de afaceri în China care au oferit cursuri online gratuite studenților pe toată perioada în care școlile au fost închise, antrenori de fitness care oferă traininguri online, magazine de cartier care s-au reprofilat pe online și fac livrări la domiciliu. Oamenii sunt obligați să stea în casă, iar timpul petrecut online va crește dramatic în perioada asta, așa că sunt multe oportunități ce pot fi exploatate în mediul online, iar cei care vor oferi servicii gratuite și își vor crea o baza de date de clienți vor avea de câștigat după ce lucrurile vor reveni la normal.

Ce ai recomanda investitorilor în această perioada?

Mario Chirilă: Investitorilor români le recomand își reducă deținerile în acțiuni. Indicii se află în continuare aproape de maximele istorice și încă mai este timp pentru a vinde în profit. Din punctul meu de vedere, ne aflăm la începutul unei corecții majore, pandemia de la începutul de an fiind doar unul din evenimentele marcante din 2020 care vor conduce la scăderea burselor. Pe lângă dezastrul financiar provocat de această pandemie, și tensiunile create între marile economii ale lumii, anul acesta așteptăm și alegerile prezidențiale din SUA care vor crește volatilitatea piețelor. Până se linsitesc apele Cash is King!

În presa americană au apărut informații numărul deceselor în China ar fi mult mai mare decât cel raportat de autorități. Care este sentimentul în rândul cetățenilor de acolo?

Mario Chirilă: China, la fel că și celelalte țări din Vest, a fost luată pe nepregătite de coronavirus. La început de epidemie, spitalele din Wuhan nu făceau față la numărul de infectați. Nu existau paturi suficiente, echipamente medicale iar personalul medical din Wuhan a fost copleșit de situație. În perioada asta, se speculează că mulți dintre cei infectați care nu au putut fi spitalizați au decedat la domiciliu și nu au fost testați post mortem, întrucât kiturile de testare erau insuficiente. Guvernul local raporta doar pacienții care mureau în spital, iar numărul de decedați pe zi era în jur de 300 – 400 de persoane. Ulterior, după ce guvernul central s-a mobilizat și s-a început construirea de spitale (au fost construite două spitale în decurs de 10 zile), fabrici producătoare de diverse produse s-au reprofilat pe producerea de echipamente medicale și kituri de testare, numărul de decese înregistrate a început să crească. În dată de 14 februarie, a fost raportată o creștere dramatică a numărului de decese – 1483 decedați într-o singură zi, iar motivul declarat de guvernul central a fost folosirea unei noi metode de calculare și înregistrare a persoanelor decedate. În altă ordine de idei, este posibil numărul de decedați în China fie mai mare decât cel raportat, însă nu există dovezi concrete care susțină această teorie. Din punctul meu de vedere, chiar dacă numărul real este mai mare, nu este la fel de dramatic ca în Europa sau America și asta în principal datorită măsurilor stricte impuse de guvern și respectării lor de către cetățenii chinezi.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL