Pe ordinea de zi a AGA SIF Transilvania (SIF3) din 11 mai se regăsește și propunerea unui grup de acționari de eliminare a pregului de deținere de 5%, pe lângă propunerea Directoratului de introducere a unui prag de 10%.
Marius Moldovan, membru în Consiliul de Supraveghere SIF3, ne-a transmis următoarele precizări:
“In data de 19.02.2020, un grup de actionari cu detineri de peste 5,00% din capitalul social, din care faceau parte 3 membri ai Consiliului SIF Transilvania (subsemnatul, dl. Andanut Crinel Valer si dl. Fratila Constantin), a solicitat convocarea unei AGEA pentru eliminarea pragului de 5,00%, imbunatatirea gradului de guvernanta societara si diminuarea cheltuielilor operationale prin scaderea indemnizatiilor membrilor directoratului si a conducerii Consiliului.
Directoratul SIF3, sub impulsul momentului, a atacat in instanta si a cerut suspendarea cererii de convocare AGEA. Instanta pe fond a admis suspendarea, si s-a facut apel. Motivatia directoratului consta in desincronizarea lucrarilor AGEA cu cele ale AGOA, convocate in 28.04.2020, de acelasi Directorat, ulterior atacarii in instanta a cererii de convocare.
In data de 11.03.2020, un grup de actionari, din care fac parte 2 membri ai C.S.,(subsemnatul si dl. Andanut Crinel Valer) am solicitat din nou convocarea unei AGEA pentru eliminarea pragului de 5,00%, imbunatatirea gradului de guvernanta societara si diminuarea cheltuielilor operationale prin scaderea indemnizatiilor membrilor directoratului si ale conducerii Consiliului si am propus organizarea acestei Adunari, in aceeasi data cu lucrarile A.G.O.A. convocate de directorat in 28.04.2020. Am avut in vedere motivarea instantei care a suspendat cererea de convocare din 19.02.2020 si care a retinut desincronizarea acestor adunari.
Directoratul SIF3, sub acelasi impuls nefericit de moment, a atacat in instanta si aceasta cerere de convocare AGEA, fara ca fie preocupat in acel moment de motivarea pe care a publicat-o in data de 09.04.2020, care ii sustine propria versiune de Act Constituti.
In data de 09.04.2020, Directoratul a dat totusi curs cererii de convocare a AGEA, solicitate de actionari in data de 11.03.2020 si a amestecat in convocatorul AGEA, convocate pentru 11.05.2020 ( desincronizata fata de AGOA din 28.04.2020, desi in fata instantei discursul directoratului era complet opus) cu propria versiune de Act Constitutiv.
Sumarizând, in convocatorul AGEA din 11.05.2020, punctele 1,5,6,7 sunt propunerile directoratului iar punctele 3 si 4 sunt propunerile grupului de actionari care au cerut convocarea acesteia.
Motivarea grupului de actionari care a cerut de la bun inceput convocarea AGEA, este:
• Necesitatea îmbunătăţirii Guvernantei corporative la nivelul S.I.F. Transilvania S.A.
• Corespondenţa purtată de S.I.F. Transilvania S.A cu Autoritatea de Supraveghere Financiară privind politicile de remunerare aplicabile A.F.I.A. si guvernanţa corporativă la nivelul S.I.F. Transilvania S.A.
• Creşterea eficienţei operaţionale prin diminuarea cheltuielilor înregistrate de societate cu organele de conducere – Directorat şi Consiliu de Supraveghere
• Dispoziţiile Legii nr. 243/2019 privind fondurile de investiţii alternative şi abrogarea art. 286^1 din Legea 297/2004 privind pragul de deţinere de 5,00% la societăţile de investiţii financiare. Articolul 286^1 din Legea 297/2004 a determinat introducerea articolului 9 alin. (7) si (8) in Actul Constitutiv actual al societatii.
• Dispoziţiile Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative şi ale Regulamentului A.S.F. nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative
• Dispoziţiile Legii 24/2017 privind emitenţii de valori mobiliare
• Obligaţia S.I.F. Transilvania S.A. de a se încadra în dispoziţiile legale prezentate anterior
In ceea ce priveste motivatia directoratului SIF3, fac urmatoarele precizari.
1.Modificarile propuse de directorat sunt strict opiniile acestuia, Consiliul de supraveghere nu a avizat aceasta propunere a directoratului. Subliniez ca membrii Consiliului sunt singurii reprezentati ai actionarilor, fiind alesi in mod direct de acestia.
2. Preocuparea si grija directoratului fata de diminuarea cheltuielilor operationale este importanta de inteles de actionari in contextul timing-ul acesteia, prin prisma faptului ca membrilor directoratului le expira mandatele in 19.04.2020. Scaderea numarului de membrii ai consiliului presupune de fapt o restructurare a consiliului si o incetare a mandatelor actualilor membri. In fapt este o incercare a directoratului de a ˝revoca˝membrii Consiliului, ale caror voturi nu le mai controlează sau influentează.
3. Logica directoratului de a creste pragul de detinere de la 5,00% la 10,00%, pentru a exista premisele unui free-float ridicat este cel putin bizara. SIF-urile au in prezent un free float de 100%, adica maximal, in contextul existentei unui prag de 5,00%, modificat succesiv de la 0.10% si 1,00% fara sa se modifice free-float-ul. Daca free-floatul SIF3 este ridicat pe masura cresterii pragului, inseamna ca eliminarea pragului aduce cele mai mari beneficii privind free-float-ul in logica directoratului SIF3.
In concluzie, am convingerea ca actionarii vor analiza foarte atent variantele propuse la punctele 2 si 3, din convocatorul AGEA ce se va desfasura in data de 11.05.2020 si isi vor exprima votul in sensul progresului si emanciparii societatii, pentru un viitor potrivit si adecvat statutului de fond de investitii alternativ autoadministratâ al SIF Transilvania S.A.”
În decembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, (legea FIA), care prevede inclusiv eliminarea pragului limită de deținere de 5% la SIF-uri.
Astfel, SIF-urile nu mai sunt obligate de lege să aibă o limită de deținere, însă acționarii pot stabili una.
Acționarii SIF Oltenia, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au decis eliminarea pragului de deținere din statute.