Update articol:

Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la București, face parte din echipa de tranziție a lui Joe Biden

Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la București în perioada 2009 – 2012, face parte din echipa de tranziție anunțată de președintele-ales al SUA, Joe Biden, potrivit site-ului oficial. Informația a fost publicată în premieră de Profit.ro.

În anul 2009,  Mark Gitenstein a fost investit ambasador al SUA la București, în prezența lui Joseph Biden, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la Indian Treaty Room , în imobilul unde se afla sediul vicepreședintelui american, potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la București.

Mark Gitenstein este Membru independent şi ne-executiv al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, cu mandat până în 2022. Prima numire în cadrul FP a fost în aprilie 2013, după ce a plecat din funcţia de ambasador SUA.

Vezi CV mark Gitenstein aici: Mark Gitenstein – RO

În contextul în care Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, a sugerat, încă de anul trecut,  că Joe Biden, vicepreședinte al SUA în timpul Administrației Obama, ar fi făcut diverse presiuni în România, pentru a obține diferite avantaje, fie ele financiare sau politice, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la B1TV, acum un an, că nu știe despre eventuale afaceri ale familiei fostului vicepreședinte american Joe Biden în România. El a mai precizat că nu vede nimic în neregulă dacă fiul lui Biden i-ar fi oferit consultanță omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat într-un dosar de corupție. Pe de altă parte, fostul șef de stat a declarat că administrația Obama-Biden nu a avut niciun fel de legătură cu numirea procurorilor șefi de la București.

Întrebat dacă exista o relație de prietenie între Joe Biden și Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București în acea perioadă, Traian Băsescu a răspuns: „A existat până la un moment. Pe urmă, din câte știu, Gitenstein n-a mai fost în grațiile vicepreședintelui Biden. Este ceea ce știu, n-aș spunea neapărat din bârfă, din discuțiile în zona asta rarefiată a puterii la vârf. (…) Știu sigur că au avut o relație foarte bună, care la un moment dat s-a alterat”.

Mark Gitenstein a absolvit dreptul la Universitatea Georgetown în 1968 şi Universitatea Duke în 1972. Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc. şi a lucrat că funcţionar la Senat timp de 17 ani, atât la biroul lui Joseph Biden, pe atunci senator, dar şi în calitate de consilier-șef la Comisia Juridică. El a mai lucrat pentru Comisia de Informații a Senatului (1975-1978) și a oferit consultanță și Partidului Democrat.

Gitenstein a făcut parte din echipa de tranziție a lui Barack Obama, din noiembrie 2008 până la 20 ianuarie 2009, când acesta din urmă și-a început oficial mandatul.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022