Update articol:

Markit: Economia zonei euro, afectată de încetinirea Germaniei

Sursa foto: Pixabay

Economia zonei euro a stagnat luna aceasta, din cauza încetinirii din sectorul german al industriei, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut în septembrie la 50,4 puncte, de la 51,9 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau ca indicele să se menţină la nivelul de 51,9 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Datele dezamăgitoare de luni vin la mai puţin de două săptămâni după ce Banca Centrală Europeană a anunţat măsuri de stimulare pe termen nedeterminat pentru a revitaliza economia zonei euro. Datele Markit, văzute ca un indicator important al situaţiei economice, sugerează că este necesar sprijinul pentru redresarea economiei.

„Declinul a fost extins în rândul ţărilor şi al sectoarelor economiei şi este un semn că PIB-ul este aproape de a înregistra o contracţie”, au apreciat economiştii de la Morgan Stanley.

Economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul doi din 2019, arată datele Eurostat, iar indicatorul PMI pentru acest trimestru sugerează că avansul ar putea fi chiar mai lent.

În Germania, cea mai mare economie europeană, activitatea sectorului privat s-a contractat pentru prima dată în ultimii şase ani şi jumătate, pe fondul reducerii semnificative a activităţii din industria prelucrătoare şi a încetinirii din sectorul serviciilor.

În Franţa, a doua economie din zona euro, creşterea a încetinit neaşteptat.

Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a scăzut la 52 de puncte în septembrie, de la 53,5 puncte luna precedentă. Indicatorul PMI pentru industrie a scăzut la 45,6 puncte în septembrie, de la 47 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din octombrie 2012. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un indice PMI de 53,3 puncte pentru servicii şi 47,3 puncte pentru industrie.

„Datele slabe sprijină aşteptările noastre că BCE va trebui să relaxeze din nou politica monetară, la şedinţa din decembrie. Ne aşteptăm la o nouă reducere a dobânzii şi la o extindere a achiziţionării de active”, a apreciat Tuuli Koivu de la Nordea Bank.

Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.