Update articol:

Martin Gruell: Raiffeisen Bank International AG (RBI) se aşteaptă la “câştiguri record” în România

Raiffeisen Bank International AG (RBI) se aşteaptă la “câştiguri record” în România, la un profit de peste 100 de milioane de euro în Ucraina şi la continuarea creşterii pe piaţa rusă, a declarat Martin Gruell, directorul financiar al grupului bancar austriac, transmite Reuters.

Acesta a spus că afacerile  Raiffeisen Bank International (RBI) în Rusia, Ucraina şi România sunt în continuă creştere, ajutând banca să-şi depăşească rata capitalului de bază în acest an. RBI, care operează în întreaga Europa de Est, de la Republica Cehă până la Rusia și până în Balcani, își propune să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de aproximativ 13%, pe termen mediu, potrivit lui Gruell. Acesta a adăugat: “Vom depăşi semnificativ ţinta noastră de 13% până la sfârşitul anului”.

Întrebat despre scăderea cu aproape 20% a acțiunilor băncii de la începutul anului, Gruell  a spus că acest lucru se datorează, în principal, îngrijorărilor legate de o creștere a tensiunilor între SUA și Rusia. Acțiunile au scăzut cu 2 procente vineri.

Rusia este o piaţă importantă pentru RBI, care are acolo aproape 10% din activele sale. Dar banca a anunţat anterior că numai 0,1% din totalul activelor sale au legătură cu firme afectate direct de sancţiuni. “Este în primul rând frica de mai multe sancțiuni în Rusia”, a spus Gruell, adăugând că nervozitatea înaintea alegerilor din Congresul SUA din noiembrie a jucat în mod evident un rol.

RBI vrea  să-şi recompenseze acţionarii cu dividende “care să nu fie mai scăzute decât cele de anul trecut”, a anunţat directorul financiar al grupului bancar austriac. Pentru 2017, RBI a plătit 0,62 euro per titlu, primele dividende din ultimii patru ani, după ce a trecut printr-un amplu proces de restructurare, în urma crizei financiare.