Update articol:

Mazars România: Codul Muncii, în sprijinul echipei de resurse umane prin expertul în legislația muncii

Codul Muncii a fost reglementat recent printr-o măsura importantă, mult așteptată în domeniul resurselor umane și nu numai. Legea 213/2020 prevede, printre altele, și necesitatea companiilor de a implica în activitatea lor un Expert în Legislația Muncii, indiferent că este vorba de unul intern sau unul extern, potrivit unui comunicat de presă.

În contextul schimbării dinamicii relațiilor de muncă, expertul în legislația muncii va fi acel consultant desemnat prin legislație să rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confruntă companiile: flexibilizarea muncii (Kurzarbeit), telemuncă, zilele libere acordate părinților, actualizarea Regulamentului Intern, astfel încât să se adapteze noului cadru legislativ, negocierea contractului colectiv și desfășurarea procedurii de cercetare disciplinară. Salutăm reglementările prin care Codul Muncii completează aspectele rămase până acum neadresate și sperăm ca în viitorul apropiat să avem mai mulți experți în domeniul resurselor umane, astfel încât să putem asista la o profesionalizare accelerată a acestui domeniu.”, a menționat Cătălina Călinescu, Head of HR & Payroll Department, Mazars România.

Este bine de știut că, în afară de activitățile menționate mai sus, expertul are și rolul de a concilia conflicte de muncă, de a redacta și/ sau aviza contracte individuale/ colective de muncă, de a întocmi acte specifice legislației muncii și securității sociale, de a aplica reglementările cu privire la egalitatea de șanse și combaterea hărțuirii la locul de muncă, de a asista lucrătorii, de a reprezenta angajatorii la negocierea/ încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual/ colectiv de muncă, inclusiv pe timpul cercetării disciplinare și multe alte aspecte care, de foarte multe ori, în activitățile zilnice, s-au lovit de erori și practici insuficient validate.

Cu alte cuvinte, expertul în legislația muncii devine acel consultant, care are dreptul legal de a interveni în relațiile de muncă, fiind special pregătit, format și echipat pentru a gestiona situații care de multe ori sunt delicate pentru angajatori.

Modificările recente aduse Codului Muncii, conferă expertului în legislația muncii, în mod explicit, dreptul de a interveni în relațiile de muncă, inclusiv în concilierea conflictelor de muncă, subliniind astfel, necesitatea tratării relațiilor de muncă, cu un anumit nivel de expertiză, așa cum este necesar în toate funcțiunile ce implică resursele umane.

În contextul actual, companiile care au avut experți în echipă sau au apelat la ajutor specializat au reușit să treacă mai ușor prin modificările legislative, deoarece au adaptat cu ușurință regulamentul intern sau contractele de muncă, într-un timp record.

BVBStiri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot>10%

BRK Dow Turbo Long 26350 (BKDOWTLA5) (29/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 30 Octombrie si 02 Noiembrie 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (29/10/2020)

Disponibilitate Raport 9 luni si T3 2020 si teleconferinta

CEMACON SA (CEON) (29/10/2020)

Hotarari AGA E 29.10.2020

WTI LIGHT SWEET TURBO LONG 1/32.5/35 (EBWTITL61) (29/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 30 Octombrie si 02 Noiembrie 2020