Update articol:

MB: Guvernul refuză să furnizeze documente pentru ancheta privind gestionarea pandemiei

Boris Johnson Boris Johnson/ Sursa foto: Twitter

Guvernul britanic a refuzat joi să furnizeze documentele solicitate în cadrul anchetei publice privind gestionarea pandemiei, afirmând că doreşte să sesizeze justiţia cu scopul ca aceasta să stabilească dacă cererile pentru această anchetă sunt justificate, notează AFP, potrivit Agerpres.

Fostul magistrat Heather Hallett, care conduce ancheta publică asupra pandemiei, a acordat termen până joi după-amiază serviciilor guvernului (Cabinet Office), pentru a-i fi predate toate elementele pe care le-a solicitat.

Cabinet Office a refuzat să se conformeze şi a declarat joi, la o oră după termenul stabilit, că a “solicitat autorizaţia de a lansa un control jurisdicţional”.

Guvernul susţine că doreşte să se asigure că anchetatorii au “puterea de a cere documente şi mesaje care în mod clar nu au legătură cu activitatea (desfăşurată în cadrul) anchetei, inclusiv comunicări personale şi întrebări fără legătură cu gestionarea COVID-19 de către guvern”.

Responsabilii anchetei publice doresc în special să obţină mesajele schimbate pe Whatsapp între Boris Johnson şi un număr de oficiali politici şi sanitari.

Boris Johnson – constrâns să demisioneze în vara lui 2022 după o serie de scandaluri printre care petreceri organizate în plin lockdown – a anunţat miercuri că a predat guvernului dosarele solicitate pentru ca acesta să le transmită anchetatorilor.

Cu toate acestea, guvernul consideră că solicitarea unor astfel de documente ridică “importante întrebări de principiu” şi afectează “buna conduită a guvernului”.

“Indivizi, funcţionarii publici, miniştrii şi ministerele nu ar trebui să fie obligaţi să furnizeze materiale care nu au legătură cu activitatea de anchetă”, a subliniat guvernul.

“Acest lucru reprezintă o intruziune nejustificată în alte aspecte ale activităţii guvernului” şi atingere adusă “vieţii private”.

La rândul său, Boris Johnson a afirmat că este gata să ofere direct mesajele care îl privesc în cadrul anchetei publice.

“Nu văd niciun motiv” pentru care anchetatorii “nu ar trebui să poată investiga conţinutul mesajelor mele pe WhatsApp şi notiţelor”, a subliniat el într-o scrisoare adresată joi şefei anchetei.

“Dacă doriţi să primiţi aceste documente imediat, vă rog să-mi faceţi cunoscut unde şi cum doriţi să vi le trimit”, a adăugat el.

Umbra “partygate” a revenit să-l bântuie pe Boris Johnson după ce Cabinet Office a semnalat poliţiei noi elemente privind posibile încălcări ale regulilor sanitare în pandemia de COVID-19.

Fostul premier a calificat acuzaţiile “complet absurde” şi a afirmat că a cooperat “pe deplin” cu anchetatorii încă de la început.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023