Update articol:

Medicii avertizează: Covid va deveni endemic și oamenii trebuie să învețe să trăiască cu el

pixabay.com pixabay.com

Chiar și cu lansarea în masă a vaccinurilor sigure și eficiente Covid-19, boala poate deveni permanentă, avertizează din ce în ce mai mulţi medici și oficiali din domeniul sănătății publice, potrivit CNBC.

Consilierul pentru coronavirus de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, și directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Mike Ryan, au spus cu toții în ultimele săptămâni că actualul coronavirus ar putea să nu dispără niciodată.

Până în prezent, peste 107 milioane de oameni din întreaga lume au contractat Covid-19, cu 2,36 milioane de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

David Heymann, profesor de epidemiologiela London School of Hygiene and Tropical Medicine, a avertizat, la sfârșitul anului trecut, că virusul pare să devină endemic. El și-a reafirmat poziția la începutul acestei săptămâni, în timpul unui webinar.

„Cred că, dacă vorbiți cu majoritatea epidemiologilor și cu majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății publice, ei ar spune astăzi că această boală va deveni endemică, cel puțin pe termen scurt și cel mai probabil pe termen lung”, a spus el.

Heymann este președintele grupului consultativ strategic și tehnic al OMS pentru pericole infecțioase și a condus unitatea de boli infecțioase a agenției de sănătate în timpul epidemiei SARS în 2002-2003.

Trebuie să învățăm lecțiile din 2020 și să acționăm rapid. Fiecare zi contează.
Dr. Jeremy Farrar

Heymann a avertizat că nu este încă posibil să fim siguri de evoluţia virusului, deoarece rezultatul depinde de mulți factori necunoscuți.

„În acest moment, accentul este pus pe salvarea de vieți, aşa cum trebuie să fie, și pe asigurarea faptului că spitalele nu sunt supraîncărcate cu pacienții Covid ”, a mai  spus Heymann.

„Trebuie să învățăm lecțiile din 2020”

Livrarea în masă a vaccinurilor Covid a început în multe țări bogate,  în urmă cu aproape două luni, și de atunci a crescut, dar imunizarea în masă a populațiilor va dura ceva timp.

Cu siguranță, unele țări cu venituri mici aşteaptă încă să primească doze de vaccin pentru a proteja persoanele cu cel mai mare risc de coronavirus.

Un raport publicat de Economist Intelligence Unit luna trecută prevedea că cea mai mare parte a populației adulte din economiile avansate va fi vaccinată până la jumătatea anului viitor. În contrast, însă, această cronologie se extinde până la începutul anului 2023 pentru multe țări cu venituri medii și chiar până în 2024 pentru unele țări cu venituri mici.

Acest lucru subliniază amploarea provocării de a pune pandemia sub control în întreaga lume.

„Covid-19 este o infecție umană endemică. Realitatea științifică este că, cu atât de mulți oameni infectați în întreaga lume, virusul va continua să aibă mutaţii ”, a declarat dr. Jeremy Farrar, directoral Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (Sage) din Marea Britanie.

„A trăi cu acest virus nu înseamnă, totuși, că nu îl putem controla. Trebuie să învățăm lecțiile din 2020 și să acționăm rapid. Fiecare zi contează ”, a adăugat el.

Echilibrarea vieții noastre cu bolile endemice

„Cred că este bine să punem acest lucru în context și să ne gândim la celelalte boli infecțioase care sunt endemice astăzi”, a spus Heymann în cadrul unui eveniment online de miercuri, când a fost întrebat dacă factorii de decizie politică ar trebui să fie atenți la alte boli endemice în răspunsul la pandemia Covid.

El a citat tuberculoza și HIV, precum și patru coronavirusuri endemice despre care se știe că provoacă răceala comună.

„Am învățat să trăim cu toate aceste infecții, am învățat cum să ne facem propriile evaluări ale riscurilor. Avem vaccinuri pentru unele, avem terapii pentru altele, avem teste de diagnostic care ne pot ajuta pe toți să facem o treabă mai bună şi de a reuşi să trăim cu aceste infecții. ”

„Există câteva necunoscute care fac foarte dificil pentru liderii politici și liderii din sănătatea publică să ia decizii cu privire la care ar fi cele mai bune strategii, în condiţiile în care nu înțelegem complet „lungul Covid” și impactul acestuia”, a continuat el.

Termenul „Covid lung” se referă la pacienții care suferă de boli prelungite după contractarea inițială a virusului, cu simptome care includ dificultăți de respirație, migrene și oboseală cronică.

Discursul public asupra pandemiei s-a concentrat în mare măsură pe cei cu o boală severă sau fatală, în timp ce problemele medicale în curs ca urmare a virusului sunt adesea fie subapreciate, fie neînțelese.

Luna trecută, cel mai mare studiu global al Covidului lung până în prezent a constatat că mulți dintre cei care suferă de boala în curs de derulare, după infectarea cu virusul, nu au putut să se întoarcă la muncă la capacitate maximă timp de șase luni.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014