Fondul Monetar Internațional a transmis, sâmbătă, că membrii săi s-au angajat să se abțină de la devalorizarea monedelor și să intensifice dialogul cu privire la comerț, pe măsură ce escaladarea fricțiunilor comerciale și costurile mai ridicate ale împrumuturilor amenință să diminueze creșterea globală.
Acordul a venit în contextul în care secretarul Trezoreriei SUA Steve Mnuchin și-a reiterat îngrijorarea față de slăbirea yuanului față de dolar – o scădere pe care Washingtonul o suspectează că ar putea să ofere exporturilor chineze un avantaj comercial și o compensare a tarifelor SUA.
Într-un comunicat emis de comitetul director al FMI, țările membre au convenit, de asemenea, să dezbată modalitățile de îmbunătățire a Organizației Mondiale a Comerțului, astfel încât să poată aborda mai bine litigiile comerciale.
“Recunoaștem că investițiile și comerțul de bunuri și servicii libere, echitabile și reciproc avantajoase sunt motoare-cheie pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a afirmat în declarație Comitetul Monetar și Financiar Internațional (IMFC).
“Vom evita devalorizările competitive și nu vom ținti cursurile de schimb în scopuri competitive”, a adăugat acesta.
Temerile privind creșterea tensiunilor comerciale la nivel mondial și creșterea ratelor dobânzilor din S.U.A. au perturbat piețele mondiale în ultimele zile și au determinat avertizări din partea liderilor finanțelor, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale și FMI, în insula indoneziană Bali.
“Redresarea este din ce în ce mai neuniformă, iar unele riscuri identificate anterior s-au materializat parțial”, a afirmat comunicatul, referindu-se la tarife.
Statele Unite și China și-au aplicat reciproc tarife pentru bunuri de sute de miliarde de dolari în ultimele luni, declanșate de cererile președintelui american Donald Trump.
Tensiunile bilaterale s-au transferat în evoluțiile valutelor, Statele Unite exprimându-și îngrijorarea cu privire la o slăbire a yuanului la aproape 7 la dolar în ultimele luni, un nivel nemaivăzut de un deceniu.