Organizația Industriilor Nucleare din Canada (OCNI) și Forumul Atomic Român (ROMATOM) au reînnoit Memorandumul de Înțelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul energiei nucleare.
MOU descrie mai multe modalități prin care OCNI și ROMATOM vor continua să colaboreze în vederea identificării oportunităților pentru furnizorii nucleari din România și Canada. De asemenea, MOU OCNI-ROMATOM va încuraja și facilita cooperarea între institutele de cercetare și universitățile din Canada și România privind cercetarea, dezvoltarea și educația nucleară.
MOU a fost semnat de Marina Oeyangen, Director de Operațiuni, în numele Președintelui OCNI și de Mihaela Stiopol, Manager Administrativ, în numele dlui. Gheorghe Lucaciu, Director Executiv al ROMATOM, la sfârșitul primei zile a unei întâlniri comune a reprezentanților industriilor nucleare din Canada și România, care a avut loc la București, organizată în comun de ROMATOM și Ambasada Canadei.
Delegația comercială Canada-România condusă de OCNI a reunit reprezentanti ai 15 furnizori nucleari majori angajați în întâlniri cu producătorii din România, precum și oficiali din partea Ministerului Energiei. Delegația canadiana a efectuat de asemenea o vizită de lucru la centrala nucleară de la Cernavodă.
Atât Președintele OCNI, cât și Directorul Executiv al ROMATOM și-au exprimat încrederea și sprijinul pentru prelungirea cooperării dintre cele două organizații.
„OCNI sărbătorește semnarea acestui MOU și este interesată să continue o relație de lucru solidă cu comunitatea furnizorilor nucleari din România care va duce la o furnizare sigură a energiei în regiune, crearea de locuri de muncă atât în România, cât și în Canada și progrese tehnologice viitoare”, a declarat Președintele OCNI, Dr. Ron Oberth.
Gheorghe Lucaciu, Director Executiv ROMATOM, a declarat: „România și Canada sunt parteneri pe termen lung în energia nucleară începând cu dezvoltarea Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă, care sunt printre unitățile nucleare cele mai performante din lume din punct de vedere al factorului de capacitate de la punerea lor în funcțiune. Strategia energetică a României prevede dezvoltarea in continuare a programului nuclear prin prelungirea duratei de funcționare a Unității 1 și construirea Unităților 3 și 4, ca parte a soluției pentru asigurarea securității in furnizare a României și realizarea obiectivelor de mediu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80% până în 2050. Suntem încrezători că viitoarea colaborare dintre organizațiile noastre va consolida ambele industrii nucleare, o industrie orizontală bine organizată fiind un avantaj concurențial pentru orice țară”.
Organizația Industriilor Nucleare din Canada (OCNI) este o asociație care include peste 200 de furnizori de top din Canada pentru industria nucleară din Canada și piețe străine. Companiile OCNI au peste 14.000 de angajați cu calificare superioară și ingineri specializați, tehnologi și angajați calificați care proiectează reactoare, fabrică echipamente și componente majore și furnizează servicii de inginerie și suport către centralele nucleare CANDU din Canada și centralele CANDU și centralele cu Reactor cu Apă Ușoară (LWR) de pe piețele din străinătate. OCNI promovează utilizarea continuă și extinsă a energiei nucleare din Canada și sprijină companiile membre de pe piețele nucleare interne și internaționale.
Forumul Atomic Român (ROMATOM) are peste 35 de companii membre active care activează în domeniile: fabricarea echipamentelor, construcții, proiectare tehnică și alte servicii nucleare care sprijină industria nucleară din România. ROMATOM comunică cu departamentele guvernamentale relevante în promovarea dezvoltării sigure, eficiente și sustenabile și aplicarea energiei nucleare în România. ROMATOM este membru al Forumului Atomic European (FORATOM) și parte activă în dezbaterea europeană și națională privind strategia energetică și politicile sustenabil.