Germania a presat mai mulţi oficiali ai ţărilor europene să blocheze o propunere a Uniunii Europene destinată reglementării gazoductului Nord Stream 2, promovat de Rusia, înaintea unei reuniuni cruciale care este programată să aibă loc astăzi , au declarat mai multe surse diplomatice consultate de Reuters. Potrivit surselor, principala problemă a Germaniei ar fi să convingă Franţa.
Executivul comunitar vrea să extindă regulile care guvernează piaţa sa internă în sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore, în ideea de a avea un cuvânt de spus asupra unei noi conducte care este construită în prezent între Rusia şi Germania via Marea Baltică. În forma sa actuală, proiectul Nord Stream 2, promovat de grupul energetic Gazprom, controlat de statul rus, nu trebuie să respecte regulile care guvernează piaţa internă.
Se pare că Germania s-a lovit în cererea sa de … România şi premierul Viorica Dăncilă. Ţara noastră, ca membru al Uniunii Europene care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, este implicată în negocieri foarte ample în acest caz.
“Vorbim de o discuție de aproximativ o jumătate de oră care a avut loc aseară între premierul Viorica Dăncilă și Angela Merkel. Cancelarul german a încercat să o convingă telefonic pe Viorica Dăncilă să nu introducă în cadrul Consiliului Uniunii Europene o propunere de directivă care ar afecta direct interesele Germaniei în ceea ce privește Nord Stream 2 și, evident, conexiunea cu Rusia”, potrivit unor surse citate de Antena 3.
Sursele menţionate au precizat că premierul român a refuzat, spunând că nu tradează interesele UE şi parteneriatul strategic.
- Franţa intenţionează să susţină revizuirea directivei Nord Stream 2
Franţa va susţine revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează şi proiectul gazoductului Nord Stream 2, a anunţat joi Ministerul francez al Afacerilor Externe, informează Reuters.
“Obiectivul revizuirii directivei privind gazele naturale este ca regulile din cel de-al treilea pachet energetic să se aplice pentru toate gazoductele cu ţările terţe care intră pe teritoriul european. Directiva revizuită se va aplica şi proiectului Nord Stream 2”, a declarat Agnes von der Muhll, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe. “Franţa intenţionează să susţină adoptare unei astfel de directive. Lucrările continuă împreună cu partenerii noştri, în special cu Germania, cu privire la posibilele modificări care ar putea fi aduse textului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
“Votul Franţei va fi decisiv”, a declarat o altă sursă diplomatică, adăugând că Spania şi Italia nu au adoptat încă o poziţie fermă. “Este foarte impredictibil cee ce se va întâmpla mâine (n.r. astăzi)”, a apreciat sursa citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Până acum, statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la acest plan, în condiţiile în care o serie de mari state membre, precum Franţa, Italia şi Spania, nu au fost dispuse să contracareze opoziţia Berlinului faţă de planurile Executivului comunitar. În cazul în care nu va mai beneficia de votul Franţei, Germania ar putea să nu mai dispună de o minoritate de blocaj faţă de propunerea Executivului comunitar.
Când vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este împărţit în două. Pe de o parte se află statele din Europa de Est, cele nordice şi cele baltice care consideră că acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei şi pe de altă parte se regăsesc statele din nordul Europei, în special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.
Dacă propunerea Comisiei Europene privind extinderea regulilor care guvernează piaţa sa internă din sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore va strânge suficient sprijin din partea celor 28 de state membre UE, negocierile cu privire la varianta finală a normelor ar putea începe chiar de săptămâna următoare, având în vedere că Parlamentul European şi-a exprimat deja sprijinul pentru acest plan.
Orice întârziere în construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar slăbi poziţia Moscovei în negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale şi ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.
Merkel: Germania nu va deveni dependentă de gazele din Rusia
Germania nu va deveni dependentă de gazele din Rusia din cauza conductei Nord Stream 2, a declarat, ieri, cancelarul Angela Merkel, subliniind că este esențial ca Ucraina să rămână o ţară de tranzit pentru gazele livrate de Rusia, potrivit Reuters.
“Devenim dependenţi de Rusia din cauza acestei a doua conducte de gaz? Eu zic că nu, dacă ne diversificăm în acelaşi timp sursele de aprovizionare”, a declarat Merkel la Bratislava, unde s-a întâlnit cu liderii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria).
În prezent, Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o mai multe conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, compania rusă Gazprom şi firmele europene E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, care presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Capacitatea de transport a gazelor ruseşti pe ruta alternativă la cea prin Ucraina ar urma să se dubleze, ajungând la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul, iar în ianuarie anul acesta, administraţia de la Washington a trimis o scrisoare companiilor germane implicate, ameninţând cu sancţiuni. Ambasada americană de la Berlin a confirmat atunci, pentru AFP, o dezvăluire a cotidianului Bild legată de presiunile Statelor Unite împotriva facilitării exportului de gaze din Rusia