Update articol:

MFP: România susține obiectivele Mecanismului de Relansare și Reziliențã și insistã pe debirocratizare

Mecanismul de Redresare și Reziliențã (Recovery and Resilience Facility) a fost principalul punct de interes pe agenda reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), care a avut loc pe 6 octombrie, în format de videoconferințã, potrivit unui comunicat MFP.

România susține finanțarea substanțialã a obiectivelor ecologice și digitale în Mecanismul de Relansare și Reziliențã, dar reamintește faptul cã statele membre au particularitãți naționale, etape de dezvoltare și nevoi diferite. Din acest motiv, și țintele în domeniul climatic și digital trebuie sã fie diferite, adaptate nevoilor de convergențã”, a subliniat în intervenția sa ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

De asemenea, reprezentantul României a reiterat ideea operaționalizãrii instrumentului de redresare într-un mod cât mai rapid și cât mai flexibil.

Trebuie sã asigurãm un proces rapid de aprobare a plãților și reguli simple pentru elaborarea tuturor documentelor legate de Mecanismul de Redresare și Reziliențã. Cred cã acesta este momentul potrivit în care sã punem în aplicare reformele pentru reducerea birocrației atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Și de ce nu am începe cu Mecanismul de Redresare?”, a precizat Florin Cîțu.

Textul prezentat de Președinția germanã a fost susținut de majoritatea statelor membre și constituie baza negocierilor cu Parlamentul European.

Miniștrii de finanțe au discutat și despre viitorul Semestrului European în contextul planurilor de relansare economicã.

În acest context, ministrul Finanțelor Publice considerã cã ”orientãrile elaborate de Comisia Europeanã par sã complice procesul legat de elaborarea planurilor naționale de redresare și reziliențã. Susținem flexibilitatea etapelor Semestrului European, pe durata operaționalizãrii Mecanismului de redresare și reziliențã și a elaborãrii planurilor naționale de redresare și reziliențã, pentru a evita suprapunerile și pentru a ușura sarcina birocraticã a statelor membre”.

Planul de acțiune pentru finalizarea Uniunii Piețelor de Capital, pachetul legislativ privind digitalizarea sectorului financiar (care include și propuneri legislative privind piața cripto-activelor) și pregãtirea reuniunii virtuale a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor bãncilor centrale din G20 și a reuniunii anuale FMI, din perioada 12-16 octombrie 2020, au completat agenda reuniunii ECOFIN.

Intervenția ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la reuniunea ECOFIN

Publicată de Ministerul Finanţelor Publice pe Marţi, 6 octombrie 2020

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020