Update articol:

Michael Burry, investitorul care a prevăzut criza subprime, pariază împotriva acţiunilor Tesla

Tesla

Renumitul investitor Michael Burry, care a făcut miliarde de dolari prin pariurile pe prăbuşirea pieţei obligaţiunilor ipotecare din 2008, a anunţat că a acumulat poziţii short în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari împotriva acţiunilor producătorului de automobile electrice Tesla, transmite presa internaţională.

Într-un comunicat remis luni autorităţilor de reglementare, firma Scion Asset Management a dezvăluit că, la data de 31 martie 2021, avea opţiuni put de tip bear împotriva a 800.100 de acţiuni Tesla (534 milioane dolari), opţiuni care conferă Scion dreptul de a vinde acţiunile Tesla la un anumit preţ în viitor. În comunicat nu se precizează când anume a făcut firma Scion pariurile împotriva Tesla, la ce preţ sunt opţiunile put şi cât a plătit firma pentru aceste opţiuni.

Acțiunile Tesla au scăzut cu aproape 20% în 2021, după ce au crescut cu 740% în 2020.

Titlurile Tesla au atins un maxim istoric de 883,09 dolari la data de 26 ianuarie 2021, după mai multe luni de apreciere în care cotaţia a crescut cu aproape 700%. Între timp, acţiunile Tesla au pierdut un sfert din valoare iar la finalul şedinţei de luni se tranzacţionau la 35% sub valoarea maximă.

Acesta nu este primul pariu al lui Michael Burry împotriva Tesla. În luna februarie, Burry a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care atrăgea atenţia asupra creşterii explozive a capitalizării de piaţă a Tesla. “Bucuraţi-vă atâta timp cât va mai dura”, a avertizat Michael Burry, potrivit Agerpres.

Burry a menționat anterior într-un tweet, pe care ulterior l-a șters, că dependența Tesla de credite de reglementare pentru a genera profituri este un semn roșu.

Tesla a avut un turbulent 2021 pe fondul scăderii vânzărilor în China în aprilie și a penuriei de piese care a împiedicat producția atât în ​​SUA, cât și în China. Totuşi, în primul trimestru al acestui an, Telsa a raportat un profit trimestrial record, reuşind să ocolească deficitul de cipuri care afectează industria auto mondială, şi chiar a reuşit să facă bani din investiţiile în Bitcoin. Însă în ultima vreme cotaţia acţiunilor Tesla a scăzut, una dintre îngrijorările analiştilor fiind faptul că Tesla nu a oferit o estimare cu privire la numărul de vehicule pe care se aşteaptă să le livreze în 2021.

Michael Burry a fost subiectul filmului “The Big Short”, dedicat crizei financiare mondiale din 2008, rolul său fiind jucat de actorul Christian Bale.

De-a lungul timpului, Tesla a acumulat aproximativ 1,6 miliarde de dolari în credite de reglementare în energie, în principal credite pentru vehicule cu emisii zero, ceea ce a ajutat compania să raporteze peste patru trimestre consecutive de profitabilitate, calificând producătorul auto pentru a intra în Indicele S&P 500.

În prezent, Tesla întârzie să producă și să livreze versiunile sale actualizate ale Sedan și SUV-ului său de vârf, modelul S și X. Și întârzie producția comercială a celulelor sale de baterii „4680” proiectate la comandă pentru a fi utilizate în vehiculele viitoare, inclusiv Cybertruck și Tesla Semi.

Între timp, întreprinderea de vehicule electrice a lui Musk se confruntă cu un control al autorităţilor de reglementare  în China și SUA, cu accidente în care sumt implicate  vehiculele produse de Tesla care duc la publicitate negativă și investigații de către autoritățile de siguranță a vehiculelor din ambele națiuni.

Mulți cred că tweet-urile CEO-ului Musk despre bitcoin și dogecoin au contribuit, de asemenea, la volatilitatea acţiunilor  Tesla. Musk are zeci de milioane de adepți pe Twitter.

Musk, un susținător al criptomonedelor în general, a anunțat săptămâna trecută că Tesla suspendă pe termen nelimitat acceptarea bitcoinului ca plată pentru autoturisme, spunând că este îngrijorat de „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin”. Tesla a dezvăluit la începutul acestui an că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

 

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022