Update articol:

Microsoft: Hackeri ruși au atacat organizații europene, inclusiv din România

Microsoft Corp. a dezvăluit atacuri cibernetice care vizează organizații europene (Think tank) lansate de către hackeri în conexiune cu guvernul rus, subliniind preocupările legate de eventuale interferențe în alegerile europarlamentare din luna mai, potrivit Bloomberg.

Compania americană a declarat că este sigură că atacurile care vizează angajați ai organizațiilor, inclusiv Consiliul German pentru Relații Externe, Institutul Aspen și Fondul German Marshall, provin de la un grup numit Strontium, cunoscut și sub numele de Fancy Bear sau APT 28. Microsoft, care continuă să investigheze sursa atacurilor, a afirmat anterior că grupul este larg asociat cu guvernul rus.

Atacurile asupra organizaţiilor au vizat 104 conturi de angajaţi din posturi sensibile din România, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Serbia.

Anunțul făcut de Microsoft vine în contextul în care oficialii UE se pregătesc să se confrunte cu amestecul Rusiei în influențarea mediului online, înainte de alegerile pentru Parlamentul european, unde partidele de extremă dreaptă câștigă teren.

Oficialii sunt preocupați de potențiale atacuri care vizează tehnologia de vot și care ar putea încerca să manipuleze comportamentul electoral.

Compania de securitate Cybersecurity, FireEye Inc., a declarat anterior că grupul de hacking este un operator de culegere de informații, a cărui misiune principală este de a colecta informații în liniște pentru a le oferi factorilor de decizie ruși.

Platformele de social media, inclusiv Twitter Inc. și Facebook Inc., declară că își intensifică eforturile pentru a identifica potențialele amenințări și pentru a oferi mai multă transparență în privința celor care plătesc pentru anunțurile politice.

Din 2007 Strontium a vizat organisme guvernamentale, instituții diplomatice, forțe militare, jurnaliști și consilieri și organizații politice, potrivit Microsoft.