Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Mihaela Bîciu plănuiește ca primele tranzacții prin brokerul pe care îl lansează cu omul de afaceri Sasha Dragic să aibă loc spre sfârșitul acestui an; Investiția inițială – 2,5-3 milioane euro

mihaela biciu broker sasha dragic

*Bîciu: Îmi doresc să pot contribui la a face din Bursă un produs de masă

Mihaela Bîciu, cel mai longeviv director general de pe piața românească de capital, și antreprenorul Sacha Dragic, fondatorul Superbet, au anunțat, la începutul anului, o investiție care vizează crearea și dezvoltarea unui nou broker pe piața de capital din România.

Mihaela Bîciu ne-a acordat un interviu, în exclusivitate, în care a vorbit despre intențiile sale.

Legat de investiția inițială, ea a spus: “Pentru partea de punere în funcțiune a sistemelor și autorizare avem în vedere o sumă între 2,5-3 milioane euro, care poate fi completată în funcție de nevoile ulterioare de finanțare.

E foarte probabil ca noul broker să înceapă cu soluții externalizate, pentru ca ulterior să lanseze soluțiile proprii, potrivit Mihaelei Bîciu. Planul e ca primele tranzacții să se întâmple spre sfârșitul acestui an, a spus ea.

Mihaela Bîciu face parte și din boardul Bursei de Valori București. “Îmi doresc să pot contribui la a face din Bursă un produs de masă”, ne-a spus ea.

Investiția în noul broker va fi asigurată de vehiculul de investiții D Craig Holding, controlat de fondatorul grupului Superbet.

***

Care e cursul procesului de autorizare a noului broker? Când va fi operațională platforma?

Mihaela Bîciu: În momentul de față, ne concentrăm pe construcția și autorizarea firmei de brokeraj. Avem în vedere construcția echipei, a sistemelor informatice și rezolvarea aspectelor legale esențiale pentru depunerea dosarului de autorizare. E o perioadă foarte importantă, pentru că de modul în care așezăm fundația depinde cât de repede și simplu vom putea înainta în construcțiile viitoare.

Un alt aspect important acum, la început de drum, este să comunicăm transparent valorile noastre de business, pentru că ne interesează să facem echipă cu oameni care împărtășesc aceleași repere: curiozitate și pasiune când vine vorba de servicii financiare, dorința de a face lucrurile într-un mod inteligent și simplu, dar nu simplist, respect și empatie, transparență și încredere. Sigur, contează și experiența și calificările profesionale, mai ales pentru pozițiile cheie, dar nu facem compromisuri, de fel, când vine vorba de valorile enumerate. Până la urmă, experiența se poate construi, dacă ai atitudinea potrivită.

Așadar primul pas este autorizarea și pe acest pas ne concentrăm prioritar. E foarte probabil să începem cu soluții externalizate tocmai pentru a ne asigura că echipa și sistemele funcționează, pentru ca ulterior să lansăm soluțiile proprii.
Planul e ca primele tranzacții să se întâmple spre sfârșitul acestui an.

Acționariatul cum e împărțit?

Mihaela Bîciu: Cu siguranță controlul companiei va rămâne la Sacha (n.n. Dragic). Dar va exista un pachet de acțiuni și pentru managementul companiei, care va fi alocat prin programe de Stock option.

Care este investiția?

Mihaela Bîciu: Sunt mai multe etape în dezvoltarea proiectului. Pentru partea de punere în funcțiune a sistemelor și  autorizare avem în vedere o suma între 2.5-3 milioane euro, care poate fi completată în funcție de nevoile ulterioare de finanțare.

Ce produse va oferi noua platforma? Prin ce se diferențiază?

Mihaela Bîciu: Noi vrem să facem lucrurile ușor de înțeles și tranzacțiile ușor de efectuat pentru cât mai mulți investitori din România. Toată comunicarea și interacțiunea cu clienții vor fi făcute în această direcție. Vrem să educăm piața, vrem să facem investițiile să fie foarte la îndemână și să devină cât mai mult un produs de masă. Personal, nu cred că ține doar de platformă. E vorba de un ecosistem întreg de educare, de îndrumare menit să ne poziționeze printre brokerii de top în primii 3 ani de funcționare și care să ne ofere șansa să putem construi și inova coerent și consecvent mai departe. Vrem să ajungem să oferim întreaga paletă de instrumente financiare care pot fi oferite de către un broker autorizat.

Veți oferi și criptomonede?

Mihaela Bîciu: Criptomonedele ca atare nu pot fi oferite de un broker autorizat, pentru că nu sunt în acest moment calificate ca instrumente financiare. Există variante de derivate pe criptomonede care ar putea fi oferite de către un broker autorizat din UE, dar nu este prioritatea noastră oferirea de criptomonede, avem multe de făcut înainte.

Cum vedeți rolul dumneavoastră în Consiliul de Admiinistrație al Bursei de Valori București?

Mihaela Bîciu: Preocuparea mea pentru întărirea reprezentării retailului printre investitorii BVB e de multă vreme. Îmi doresc să pot contribui la a face din Bursă un produs de masă, îmi doresc să pot contribui la a atrage antreprenori valoroși la Bursă. Sigur sunt multe de făcut pe partea de educație în ceea ce privește mecanismele bursiere, dar la fel de multe sunt de făcut pe partea de simplificare procese, eliminare birocrație, vorbit pe înțeles, coerență și consecvență în abordare. Îmi place să cred că sunt un om bun în construcții de proiecte cu sens și procese eficiente.  Asta e ceea ce îmi doresc să aduc în toate echipele din care fac parte, deci și în CA BVB.

Cum vedeți dezvoltarea pieței de capital din România?

Mihaela Bîciu: Cred că e mult loc de creștere în ceea ce privește piața noastră de capital, rolul ei în creșterea economiei românești, numărul de investitori, numărul de companii care folosesc mecanismele bursiere în obținere de finanțări. Sigur “e mult loc” poate însemna și că suntem încă mici. Așa e, dar creștem de la un an la altul, se întâmplă lucruri bune, tehnologia ne ajută, se construiește o piață de derivate, vom avea o Contraparte Centrală, deja suntem mai vizibili pentru investitorii instituționali străini prin includerea companiilor românești în indicii piețelor emergente.  Nu este vorba de o singură direcție câștigătoare pentru a dezvolta piață de capital. Simt nevoia să spun asta pentru că au tot fost discuții, uneori în contradictoriu, dacă ne trebuie investitori sau mai degrabă emitenți, dacă e important să creștem retailul sau să aducem instituționali mai degrabă, dacă o metodă sau altă sunt indicate și pot avea succes. Opinia mea este că avem nevoie de toate cele de mai sus și mai avem nevoie de a ne uni eforturile de educare și creare de piață: Bursă, ASF, brokeri, media de business, să ne concentrăm pe a construi, coerent, consecvent și cu răbdare.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024