Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Mihaela Croitoru, INNOVA Project Consulting: Comisia Europeană discută introducerea de noi responsabilități în domeniul sustenabilității pentru administratorii companiilor

Comisia Europeană discută introducerea de noi responsabilități în domeniul sustenabilității pentru administratorii companiilor, a spus Mihaela CROITORU, Founder Managing Partner la INNOVA Project Consulting, la cea de-a doua ediție a evenimentului BLACK SEA FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence, joi, 25 februarie 2021.

Mihaela Croitoru a transmis: “Companiile sunt entitățile care se confrunta continuu cu actualele provocări de mediu și sociale, iar modul in care acestea contribuie la sustenabilitate va influenta performanțele lor pe termen lung, reziliența și chiar supraviețuirea lor. In perioada de pandemie, s-a putut observa ca acele companii care au practici de mediu, sociale și de guvernanță, precum și procese de reducere a riscurilor mai bine definite au facut si fac față mai ușor crizei. Aceste companii vor avea șanse mai mari să creeze valoare și să își dezvolte reziliența pe termen lung atunci cand se vor confrunta cu alte provocari si evenimente neasteptate.

Încă de anul trecut, la nivel European s-a putut observa o creștere a interesului pentru subiectul sustenabilității concretizat prin mai multe directive și regulamente europene care au fost deja aprobate sau urmează să fie realizate care vor avea un impact asupra tuturor companiilor europene. În mod evident aceste lucruri vor avea un impact și asupra României, motiv pentru care este necesar să înțelegem din timp acolo unde trebuie intervenit.

O prima propunere a Comisiei care se va discuta anul acesta se refera la introducerea la nivelul companiilor de noi responsabilitati in domeniul sustenabilitatii pentru administratori. Comisia considera ca guvernanța corporativă sustenabilă va fi esențială pentru orientarea pe termen lung a companiilor, astfel incat acestea să își alinieze activitățile cu îndeplinirea obiectivelor generale de mediu ale Uniunii, prevăzute în Pactul verde European. Astfel, responsabiliățile administratorilor nu trebuie sa se refere doar la maximizarea pe termen scurt a valorii pentru acționari, ci să includă în schimb interesele pe termen lung ale companie, inclusiv pe cele din domeniul sustenabilitatii. Practic prin aceasta propunere se analizeaza posibilitatea de a completa indatoririle administratorilor cu obligația de a defini, publica și monitoriza o strategie de sustenabilitate a companiei.

De ce este nevoie totusi de aceasta modificare? Directiva Europeana 95/2014 a introdus deja obligatia pentru anumite companii de a raporta informatii privind modul in care acestea gestioneaza sustenabilitate si impacturile pe care le au asupra acesteia. Raspunsul il gasim in cele doua cercetari la nivel european publicate in 2019 si in 2020 de Alliance for Corporate Transparency care au aratat ca informatiile nefinanciare publicate la nivel european sunt deficitare in ceea ce priveste comparabilitatea, fiabilitatea si relevanta, si doar aproximativ 30% dintre companiile analizate in 2019 furnizează informații suficient de detaliate cu privire la politicile și riscurile lor climatice. Aceste rezultate demonstreaza de fapt ca nu exista un angajament real privind sustenabilitatea la nivel de management in cadrul majoritatii companiilor si care impune adoptatea unei act normativ care sa reglementeze guvernanta corportativa sustenabila.

De altfel, aceste rezultate impreuna cu alte procese de consultare realizate de Comisia Europeana, au determinat-o pe aceasta sa ia in discutie, asa dupa cum se stie deja si revizuirea Directivei privind raportarea non-financiare. Printre modificarile posibile anuntate se numara si obligativitatea impunerii utilizarii unui cadru European care sa include includă standarde obligatorii, atât generale, cât și sectoriale. Aceste Standarde Euuropene vor oferi garanția că informațiile nefinanciare prezentate sunt clare, echilibrate, ușor de înțeles, verificabile și obiective, permițând să se compare companii din același sector și cuprind ținte de sustenabilitate cu termene de îndeplinire clare.

Astfel, Comisia Europeană la sfarsitul anului trecut a mandatat EFRAG, un organism European important, să desfășoare o serie de activități preliminare care să permită dezvoltarea rapidă, adoptarea și punerea în aplicare a unui standard european privind raportarea nefinanciară. Acest mandat a fost acordat chiar daca Comisia Europeana inca nu a luat o decizie cu privire la realizarea acestui standard. Decizia va fi luata anul aceasta, urmand ca la sfarsitul lunii martie Comisia sa publice propunerea de revizuire a Directivei privind raportarea non-financiara (nr. 95/2014), iar forma finala a acesteia sa fie aprobata la sfarsitul lunii septembrie.

Astfel, Comisia Europeană consideră că prin modul în care companiile gestionează si comunică impactul care deriva din activitatile si produsele lor asupra mediului pot contribui la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic. Totodata, prin aceste raportari non-financiare, Comisia vrea sa inteleaga care sunt acele companii care pot ajuta la reducerea amprentei de carbon a altor sectoare de activitate prin produsele si serviciile lor, dar si obtinerea unei imagini complete privind sustenabilitatea la nivel european prin includerea impactului produs de IMM-uri.

O alta modificare importanta in domeniul sustenabilitatii se refera la Regulamentul privind realizarea unui sistem de clasificare (taxonomy) a activitatilor economice sustenabile care va solicita companiilor care intra sub incidenta directivei non-financiare sa raporteze anumiti indicatori privind proportia activitatilor lor care sunt clasificate ca fiind sustenabile conform acestei taxonomii. In luna iunie Comisia va publica metodologia pe baza careia se va face aceasta evaluare. Astfel, companiile trebuie sa se pregateasca din timp pentru a putea publica incepand cu 2022 in raportarile non-financiare aceste informatii.

Pactul verde european este noua strategie de creștere a UE și foaia de parcurs pentru a asigura sustenabilitatea economiei. Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca sa faca față situațiilor de urgență actuale si viitoare legate de schimbările climatice. Pentru acestea sunt necesare modificari legislative, investitii enorme pentru reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră si implicarea tuturor actorilor de la nivel European. Fondurile publice nu vor fi însă suficiente pentru a acoperi aceste nevoi de finanțare. De aceea la nivel European se vorbeste despre necesitatea unei piațe unice de capital eficientă pentru a mobiliza fondurile necesare și pentru a se asigura că aspectele legate de sustenabilitate sunt luate în considerare în deciziile de finanțare. Prevederile Regulamentului EU nr. 2088/2019 crează noi obligații privind sustenabilitatea participanților la piata financiară și consultanților financiar, care vor trebui să publice informații privind strategiile și politicile privind integrarea riscurilor de sustenabilitate și a impacturilor în procesele de luare a deciziilor de investiții. Dar pentru ca aceste lucruri sa fie posibile, schimbarea trebuie sa vina de la nivelul companiilor.

Modificarile Comisiei privind raportarea informatiilor nefinanciare, extinderea atributiilor administratorilor, precum si stabilirea unui punct unic de acces european (ESAP) atat pentru informațiile financiare cat și pentru cele nefinanciare pentru companiile listate, reprezinta modalitatea prin care aceasta va aborda problema lipsei de date accesibile și comparabile despre întreprinderi pentru investitori.”

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014