Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL EDITIA A II-A

Mihaela Croitoru, INNOVA Project Consulting: Unul dintre motivele numărului redus de investitori la bursă – transparența insuficientă a companiilor

* 37% dintre companiile listate la BVB sunt obligate să publice rapoarte nonfinanciare 

Unul dintre motivele pentru care nu avem foarte mulți investitori la bursă este și transparența insuficient de mare a companiilor către investitori, consideră Mihaela Croitoru, Founder & Managing Partner INNOVA Project Consulting.

Potrivit domniei sale, din totalul firmelor listate, 37 la sută au avut obligația să publice rapoarte nonfinanciare.  În momentul de față, rapordarea non financiară, așa cum este reglementată, obligă companiile care au peste 500 de angajați să publice informații non financiare, necesare pentru înțelegerea performanței economice, sociale și de mediu. 

“Având în vedere criteriul de 500 de angajați, înseamnă că, în următorii doi-trei ani,  avem premisele ca numărul de companii listate obligate să raporteze să ajungă în jur de 50 la sută”, a spus Mihaela Croitoru, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro.

Potrivit legii,  companiile pot face aceste raportări în două moduri: fie prin realizarea unei declarații nonfinanciare, care se include în raportul administratorilor, fie printr-un raport nonfinanciar separat.

Mihaela Croitoru a arătat: “În ce privește situația pe piața de capital,  din cele 31 de companii obligate să raporteze,  48 la sută au ales să publice un raport non financiar separat, 26 la sută au publicat o declarație non financiară inclusă în raportul administratorilor și 23 la sută au publicat aceste informații în raportul administratorilor, dar fără să le prezinte în cadrul unui singur capitol, lucru care complică puțin accesul la aceste informații.

Avem o singură companie care nu a publicat informațiile. De fapt, în raportul administratorilor, este menționat că aceste informații sunt incluse într-un raport separat, dar la data analizei nu am reușit să identificam raportul în sine.

Chiar dacă numărul companiilor obligate să raporteze nu este extraordinar,  trebuie apreciat faptul că, din cele 84 de companii listate,  avem un număr semnificativ care publică în mod voluntar aceste date,  nu neapărat sub forma unui raport nonfinanciar sau cu respectarea tuturor cerințelor de conținut din legislație.”

Potrivit Mihaelei Croitoru, suntem în al doilea an de când raportările nonfinanciare există pe piață: “Până acum, doar entitățile de interes public au fost obligate să facă aceste raportări. Tema va căpăta o importanță deosebită, întrucât începând cu anul 2020, această obligativitate de a raporta aceste informații se extinde la toate companiile de peste 500 de angajați, indiferent că vorbim de entități de interes public sau nu”.

În România, nu există o tradiție a acestei raportări,  care este reglementată recent, printr-un ordin ai Ministerului finanțelor publice 1938/2016, mai spune Mihaela Croitoru, care adauga: “La nivel internațional, se practica în mod voluntar această raportare. Ne referim la rapoartele de sustenabilitate.

Neavând o astfel de tradiție,  procesul pentru realizarea unei astfel de raportări este mai puțin cunoscut pentru companiile din România.  

La nivel internațional, aceste informații nonfinanciare sunt cerute din ce în ce mai mult de către investitori,  tocmai pentru că s-a înțeles că e vorba și de o serie de beneficii,  atât pentru companii, cît și pentru comunitate.

Unul dintre beneficii este faptul că această raportare non financiară contribuie la crearea și menținerea unei relații de încredere cu investitorii, dar și cu ceilalți actori de pe piață, pentru că dă posibilitatea prezentării unor informații detaliate privind întreaga performanța companiei.

De asemenea, o raportare nonfinanciară permite o comunicare eficientă cu investitorii, în anumite situații de criză cu care se confruntă o companie, privind modul în care a gestionat sau nu un aspect non financiar.

Un alt beneficiu este ca aceste raportări sunt o modalitate de atragere noi investitori.”

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/04/2020)

Comunicat evolutie masuri COVID-19

STK EMERGENT (STK) (07/04/2020)

VAN la data 31.03.2020

VRANCART SA (VNC) (07/04/2020)

Convocare AGEA - 20/21 mai 2020

TMK - ARTROM S.A. (ART) (07/04/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/04/2020)

Decizia Consiliului de Administratie privind amanarea opririi planificate U1