Update articol:
Forumul România Digitală

Mihaela TOADER: “Ne dorim să îi convingem pe tinerii de pe platforma Măgurele să își transforme rezultatul cercetării în afacere” (video)

Mihaela TOADER, Administrator Public la Consiliul Județean Ilfov, Președintele Asociației Magurele Science Park Mihaela TOADER, Administrator Public la Consiliul Județean Ilfov, Președintele Asociației Magurele Science Park

Măgurele Science Park, parcul științific și tehnologic de la Măgurele, va fi un incubator de afaceri și orice startup sau spin-off inovativ va putea să își găsească locul acolo. Noi ne dorim să îi convingem pe tinerii cercetători de pe platforma de la Măgurele să își transforme rezultatul cercetării în afacere, a declarat Mihaela TOADER, Administrator Public la Consiliul Județean Ilfov, Președintele Asociației Magurele Science Park.

Aceasta a mai menționat: “Cred că este absolută nevoie de creșterea încrederii între mediul de business și mediul de cercetare. Avem cercetători în platformă care au realizat o muncă absolut impresionantă și, totuși, România se află pe ultimul loc la inovare. Cred că ar trebui să ne să ne ajustăm instrumentele. Sigur că este foarte important ca un cercetător să fie citat, să i se publice diverse articole, însă cred că, dacă pe planul național de cercetare-dezvoltare – care este unul din cele mai importante instrumente de finanțare a domeniului – s-ar schimba un pic paradigma și am pune accentul pe transferarea rezultatelor cercetării către piață, atunci probabil că nu ne-am mai afla chiar pe ultimul loc la inovare și poate nici la educație digitală”.

Măgurele Science Park este o asociație înființată în anul 2016 la inițiativa Consiliului Județean Ilfov, având ca membri fondatori, pe lângă Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”.

Mihaela TOADER a explicat: “Pe parcursul activității, s-au alăturat ca membri asociați Universitatea din București și Universitatea Politehnica București, iar în acest moment, după șase ani, comunitatea noastră a depășit granițele Bucureștiului , județului Ilfov  și, sperăm noi, și granițele României. Avem în acest moment în comunitatea noastră peste 26 de Institute Naționale de CercetareDezvoltare, șapte universități șipeste 80 de companii. Peste 50% din membrii de business provin din industria de Telecomunicații și Tehnologia Informației. De asemenea, avem deja peste 300 de colaboratori.

Ne dorim să construim o comunitate, să inovăm și să facilităm transferul tehnologic. Platforma de cercetare de la Măgurele este cea mai mare din România și este un actor regional extrem de important, mai ales în ceea ce privește domeniul fizicii nucleare, plasmei și radiației,și ne dorim ca rezultatele acestui proces cercetare să fie valorificate pe piață.

În plus, am început să sprijinim inițiative în zona educațională  prin anumite proiecte. PrinSmart Lab  de la Măgurele – Laborator digital inteligent ce funcționează ca un centru educațional gratuit,  elevii sunt așteptați alături de profesorii, educatorii sau părinții lor, să învețe și să experimenteze tehnologii de ultimă generație. Asociația ”Măgurele Science Park”  se implică  și în Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, eveniment care are locîn fiecare an, cu câte două sesiuni, anume ”Modelare si printare 3D” și ”Plan de business și mentorat pentru ideea ta de afaceri”Sperăm ca din septembrie, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Ilfov, în curricula școlară să existe  două noi discipline: știință și educație financiară.

Vrem să îi apropiem pe copii de știință, să înțeleagă ceea ce este în spate într-o manieră un pic mai prietenoasă, fără a fi sub presiunea notelor.

Materialele suport pentru aceste discipline vor fi realizate  împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, fără a afecta programa școlara existentă.. Astfel, ne propunem să sprijinim familiarizarea elevilor cu domeniul științelor.

Cred că tinerii și copiii din ziua de astăzi au un potențial enorm și trebuie doar să găsim mijloacele prin care să le transmitem aceste informații. Ce ne dorim noi este să-i învățăm pe copii să se întrebe, pentru că suntem în această epocă în care nimeni nu se întreabă DE CE? Și dacă este adevărat ceea ce auzim prin diverse mijloace. Digitalizarea are nu numai avantaje, ci și dezavantaje. Dar vrem să îi învățăm pe copii să se întrebe și să filtreze prin propria lor cunoaștere ceea ce aud”.

Mihaela Toader a mai spus că are în vedere să pună la dispoziție la Măgurele Science Park o serie de servicii care nu există în România: “Nu avem broker de inovare în România. Cred că multe companii și-ar dori să aibă acces la resursele de cercetare din diverse platforme publice, dar nu au cum să ajungă acolo. Platforma de Cercetare de la Măgurele este închisă cu garduri, iar noi ne dorim să dărâmăm aceste garduri fizice, dar și de mentalitate până la urmă, pentru că cercetarea trebuie să fie pusă la dispoziție, să aducem în comun cercetarea cu businessul și cu educația. De asemenea, vrem să facem acolo și un centru cultural, un muzeu viu al științei și să facilităm accesul copiilor la știință și la inovare”.