Update articol:

Mihai Precup: Nu există motive legale pentru revocarea conducerii AMEPIP

Nu există motive legale pentru revocarea conducerii AMEPIP, ne-a transmis, ]n această seară, Mihai Precup, preşedintele AMEPIP.

Mihai Precup ne-a explicat: “AMEPIP este o instituție independentă a statului român, care trebuie să rămână neutră față de jocurile politice, care se ocupă de buna gestionare a avuției statului, în speță companiile de stat, punând lumină pe performanțele întreprinderilor publice, și care trebuie să se asigure că aceste companii au management profesionist si că fac performanță.

În virtutea cadrului legal, agreat de altfel și cu Comisia Europeană, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 109 /2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, nu există motive legale pentru revocarea conducerii AMEPIP.

Am participat la concursul pentru un post în conducerea AMEPIP cu toată buna mea credință. Am avut experiența unui proces de selecție competitiv, transparent, obiectiv și în deplinătatea cadrului legal.

Am acumulat peste 15 ani de experiență în sistemul financiar-bancar local si european, perioadă în care am avut funcții de conducere în cadrul Băncii Europene de Investiții, a unui fond de investiții din Luxemburg, în mai multe companii private locale, dar și în conducerea Ministerului Finanțelor și, de curând, în urma unui concurs transparent și competitiv, am preluat conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Sunt convins că expertiza și experiența acumulată mă califică pentru a obține rezultate remarcabile pentru țara noastră în calitate de președinte al AMEPIP, fapt dovedit de parcursul meu profesional ireproșabil”.

Reacţia lui Mihai Precup vine după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora Comisia Europeană, printr-o scrisoare adresată autorităţilor române, spune că alegerea vicepreşedintelui Victor Moraru la conducerea AMEPIP nu îndeplinește criteriile de transparență și de concurență deschisă. Potrivit informaţiilor din presă, care citează sciroarea Comisiei Europene, Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

De asemenea, Comisia Europeană a mai transmis că  niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP nu ar îndeplini cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi.

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Mihai Precup, anterior secretar de stat, a fost numit președinte al AMEPIP. Vicepreședinți au fost numiți Victor Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan, potrivit Economedia.

Crearea AMEPIP este o condiţie în PNRR. Se pare că şi din această cauza Comisia Europeană ar fi blocat cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro.

  • Cartel Alfa:  Situaţia AMEPIP – îngrijorătoare

CNS Cartel ALFA a luat la cunoștință din materialele circulate în presă că numirile pentru funcțiile pe conducere în cadrul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) au fost frauduloase.

Bogdan Iuliu HOSSU, Presedinte CNS “Cartel ALFA”, spune:

“Situația nou-înființatei Agenții este îngrijorătoare, aceste numiri fiind doar unul dintre aspecte.

Printre alte aspecte problematice menționăm:

• Agenția este exceptată de la legea salarizării bugetare unice, la fel precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ceea ce lasă cale liberă la netransparență privind veniturile personalului său și discrepanței mari și nejustificate obiectiv, cu salarizarea celorlalte profesii salarizate din fonduri publice. De notat că departamentul din Ministerul Finanțelor care s-a ocupat de activitatea de monitorizare nu a fost compensat de-a lungul anilor cu nimic in plus față de ce era prevăzut în Legea salarizării bugetare.

• În ciuda subvenționării de la bugetul de stat, AMEPIP își dorește venituri suplimentare de cel puțin 5 ori valoarea bugetului său pe anul 2024.
Agenția, înființată anul trecut prin Hotărâre de Guvern (HG 617/2023) are un buget pe anul 2024 de 18.050.000 lei (18 milioane RON). Actul normativ prevede posibilitatea Agenției de a-și suplimenta aceste venituri printr-o taxă impusă întreprinderilor publice locale și centrale.

Prin Ordin al președintelui AMEPIP nr. 277/11.06.2024, Agenția și-a aprobat un tarif de monitorizare de 0.09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice. Dacă facem un calcul simplu, raportat la veniturile acestor întreprinderi pe anul 2022 (când avem datele) această taxă de 0,09 % / an ar duce la o sumă de 93.309.382 lei!
Lipsa de transparența din spatele acestei decizii ridică semne grave de întrebare asupra funcționării AMEPIP. Suma colectată în urma taxării o să fie de cel puțin 5 ori bugetul pe anul 2024 al AMEPIP. Nu este clar modul în care acești bani vor fi folosiți și nu se înțelege nevoia acestora dacă deja instituția funcționează cu 18.050.000 lei.

În ani de criză și inflație accentuată, când nu cresc salariile, iar veniturile reale a unei părți considerabile din populație scade, o parte selectă, desemnată, ce negociază cu ușile închise beneficiază de venituri adiționale. Unde sunt principiile solidarități sociale și ale lucrului în folosul cetățeanului, dacă chiar cei de la vârful birocrației corporative nu respectă principiile pe care ar trebui să le promoveze?

Problema pe care o semnalăm în cazul AMEPIP este de lipsă a transparenței decizionale, dar și de crearea unei structuri de tip „stat în stat”, care își face propriile reguli. Mai avem deci o instituție care are atribuții, venituri publice generoase, însă în caz de nereușită, nicio responsabilitate. Ca să dăm un singur exemplu, în criza asigurărilor, când cei care trebuiau să supravegheze piața, au eșuat, prețul tot de cetățeni este plătit!

AMEPIP funcționează deja din martie 2024, iar în continuare, în ciuda principiilor de transparență și echitate, ordinele aprobate intern nu sunt nicăieri disponibile online. Ordinul președintelui AMEPIP prin care se direcționează 0.09% din totalul veniturilor nu poate fi găsit pe nicio pagină din website, în schimb știri de impact precum „monitorizarea a 7% din economia României” sunt disponibile la un click distanță.

În 2024, în plin proces de aderare la OECD – proces lăudat de AMEPIP pe site – lipsa transparenței în guvernarea corporativă reprezintă de fapt o nerespectare a regulilor organizației.

În concluzie, CNS Cartel ALFA solicită reducerea taxei de la 0.09% la MAXIM 0.02%, introducerea institutiei in legea de salarizare bugetara și oferirea de justificări adiționale referitoare la modul în care acești bani urmează a fi cheltuiți. Simpla invocare a „monitorizării” nu reprezintă un motiv pertinent în sine”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025