Update articol:
COMUNICAT

Mihail Ștefan, ROMEPS: PNRR este șansa României de a demonstra că se poate

Mihail ȘTEFAN, Director Executiv, ROMEPS

Parlamentul European, în colaborare cu Comisia Europenă și grupurile de lucru desemnate, au adoptat norme noi, care redefinesc termenii procesului de reducere graduală a consumului anual de energie de către statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit acordului provizoriu încheiat între negociatorii celor două instituţii europene, statele membre ar trebui să asigure, în mod colectiv, o reducere a consumului de energie cu cel puţin 11,7% la nivelul UE, până în 2030 (comparativ cu proiecţiile Scenariului de referinţă din anul 2020), potrivit unui comunicat ROMEPS.

Noile ținte trebuie atinse prin măsuri la nivel local, regional şi naţional, în diferite sectoare – cum ar fi administraţie publică, clădiri, întreprinderi, centre de date, etc.. Deputaţii europeni au insistat că schema ar trebui să acopere în special sectorul public, care va trebui să reducă consumul final de energie cu 1,9% în fiecare an. Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că minim 3% din facilitățile publice sunt reconvertite, în fiecare an, în clădiri cu energie aproape zero sau clădiri cu emisii zero.

Mihail Ștefan,  director executiv ROMEPS, a declarat: “În acest context, Planul Național de Redresare și Reziliență al României devine instrumentul principal de strategie și suport, care să stabilească, implementeze și  să urmărească alinierea țării noastre la obiectivele europene asumate. Componentele 5 și 6 ale PNRR, care analizează și includ măsurile necesare de implementat în domeniul eficientizării energetice a clădirilor și normele consumului sustenabil de energie au importanță strategică în atingerea țintelor asumate. Din punct de vedere tehnic și tehnologic, România deține capabilitățile necesare pentru a îndeplini toate cerințele standardelor nZEB, pentru a întâlni o eventuală creștere a ritmului de eficientizare a fondului construit. Însă această termoizolare trebuie să fie făcută responsabil, cu un material care să îndeplinească normele de eficientizare energetică și de consum responsabil al energiei.

ROMEPS – Asociatia Producătorilor de Polistiren Expandat din România semnalează însă, pe acestă cale, faptul că un consum responsabil atât de materiale sau resurse, cât și de energie, presupune o abordare desăvârșită a tuturor elementelor care constituie eficientizarea energetică la nivel național. Economia circulară, de la materie primă la produs finit, presupune încă un întreg lanț logistic, de la preluarea și prelucrarea deșeurilor, pași esențiali Planului Național de Redresare și Reziliență, care nu mai trebuie neglijați. De asemenea, BIM sau modelarea informatică a clădirilor, este un alt punct cheie care ne permite raționalizarea resurselor materiale și economice încă din faza de proiect, însă România are mult prea puține inițiative în acest sens.

Credem cu tărie că orientarea pieţei către sustenabilitate nu trebuie asumată doar la nivel declarativ, ci este necesar un efort colectiv pentru a răspunde nevoilor de eficienţă energetică, fie ele incluse în PNRR sau în orice altă inițiativă la nivel național, un dialog constant, eficient și autentic între toate autoritățile și factorii implicați”.

 Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. Împreună cu partenerii noştri, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat şi Asociaţia Română de Dreptul Construcţiilor, ne propunem să dezvoltăm programe de creştere a nivelului lucrărilor în construcţii şi să menţinem un dialog constant şi susţinut cu autorităţile.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023