Update articol:

Mii de protestatari sosesc la reuniunea G7 în Germania

* Agenda summitului de la München include războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice, energia și o criză a securității alimentare.

*Summitul G7 în sine va avea loc în Elmau din Bavaria de duminică până marți

 

Aproximativ 4.000 de protestatari s-au adunat la München, în timp ce principalele puteri economice ale Grupului celor Șapte (G7) s-au pregătit să organizeze adunarea anuală în Alpii Bavarezi din Germania.

Organizatorii protestelor au spus că speră să mobilizeze până la 20.000 de oameni în orașul bavarez și au fost dezamăgiți de participarea inițială scăzută în parcul Theresienwiese din München, a raportat agenția de știri germană dpa, potrivit Al Jazeera.

Uwe Hiksch, unul dintre organizatorii protestului, a spus că potențialii participanți ar putea considera că este nepotrivit să provoace cele mai bogate democrații din lume în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia. „Avem impresia că mulți oameni sunt neliniștiți de războiul din Ucraina”, a spus Hiksch pentru dpa.

Aproximativ 18.000 de ofițeri de poliție sunt dislocați în jurul summit-ului și al protestelor.

Cincisprezece grupuri critice la adresa globalizării, de la Attac la World Wildlife Fund, au făcut apel la oameni să participe la demonstrații. Diferitele lor solicitări includ eliminarea treptată a combustibililor fosili, conservarea biodiversității, justiția socială și eforturi mai mari de combatere a foametei.

„Cerințele mele pentru G7 sunt ca aceștia să aibă un angajament clar față de tranziția energetică, adică ieșirea din combustibilii fosili, toate formele de combustibili fosili, până cel târziu în 2035, astfel încât să putem opri finanțarea războaielor și conflictelor”, a spus Kilian Wolter de la Greenpeace.

Membrii Oxfam au pozat la un protest anterior din oraș purtând capete supradimensionate ale liderilor G7, cerând mai multă egalitate la nivel global.

„Avem nevoie de acțiuni concrete pentru a face față crizelor multiple ale vremurilor noastre”, a spus un purtător de cuvânt, Tobias Hauschild. „Asta înseamnă că G7 trebuie să acționeze imediat. Ei trebuie să lupte împotriva foametei, inegalității și sărăciei.”

Liderii G7 – din Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia – au sosit sâmbătă în Germania. Agenda lor la summit include chestiuni precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice, energia și o criză a securității alimentare.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei are și un impact aici”, a spus cancelarul german Olaf Scholz într-un podcast video, referindu-se la creșterea prețurilor la alimente, gaze și energie.

Scholz a spus că liderii G7 vor discuta despre situația actuală declanșată de războiul din Ucraina „și, în același timp, se vor asigura că vom opri schimbările climatice provocate de om”.

Summitul G7 în sine va avea loc în Elmau din Bavaria de duminică până marți. După încheierea întâlnirii, liderii celor 30 de țări din alianța NATO se vor reuni apoi pentru summit-ul lor anual, care are loc de miercuri până joi la Madrid, Spania.

  • Crearea unui front unit în faţa Rusiei şi situaţia economiei globale, pe agenda preşedintelui Biden la summitul G7

 

Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei şi la situaţia economiei globale, relatează AFP.

Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi urmează să ajungă la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.

Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare.

Această deplasare survine într-un ”moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

La G7 şi la NATO, ”veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo” pentru a ”trage la răspundere Rusia”, a promis el.

De asemenea, Joe Biden intenţionează, a afirmat Kirby, să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.

Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare.

Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.

În NATO, americanii şi aliaţii lor vor elaboreze un nou ”concept strategic” care, pentru prima dată, va evoca provocările pe care le lansează China.

Casa Albă a exclus până acum orice oboseală occidentală faţă de războiul din Ucraina care pare să dureze şi are şi un cost pentru populaţiile occidentale: ”Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus, de asemenea, John Kirby.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022