Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Milan Pruşan: Clienții români vor beneficia de o gamă mai largă de produse, în urma preluării NN Investment Partners de către Goldman Sachs

*NN Investment Partners va deveni Goldman Sachs Asset Management, în mai puțin de doi ani

Clienții români ai NN Investment Partners vor beneficia de o gamă mai largă de produse, în urma preluării NN Investment Partners de către Goldman Sachs, potrivit lui Milan Pruşan, Managing Director România NN Investment Partners, care ne-a acordat un interviu.

El a spus: “NN IP și Goldman Sachs Asset Management au o ofertă de produse foarte complementare. Astfel, combinația dintre capacitățile investiționale solide europene și de sustenabilitate ale NN IP și poziția Goldman Sachs în top cinci furnizori de soluții alternative de investiții contribuie la consolidarea platformei noastre și furnizează o gamă amplă de produse clienților noștri.”

NN Investment Partners poate păsta denumirea până la 21 de luni începând cu aprilie 2022, timp în care cele doua companii vor coopera în vederea redenumirii companiei în Goldman Sachs Asset Management. Obiectivul este de a schimba denumirea NN IP înainte de expirarea acestei perioade, potrivit lui Milan Pruşan.

Goldman Sachs a anunţat în aprilie finalizarea achiziţiei NN Investment Partners, de la olandezii de la NN Group pentru 1,7 miliarde de euro.

***

Ce înseamnă pentru clienții români achiziția NN Investment Partners de către Goldman Sachs Group Inc.?

Milan Pruşan: Această achiziție consolidează o platformă solidă pentru furnizarea unei oferte extinse și servicii dedicate clienților globali și reunește punctele forțe ale celor două organizații. Astfel, vom putea furniza o gamă mai largă de capacități investiționale complementare și soluții pentru toate clasele de active. Credem că beneficiile pentru clienții noștri vor include accesul mai mare la profesioniști din industria de asset management și investiții suplimentare în domenii precum tehnologie și investiții sustenabile. NN IP este un lider în investiții sustenabile și, în timp, Goldman Sachs Asset Management intenționează să valorifice expertiza NN IP pentru a completa procesele sale investiționale existente. Astfel, compania va susține continuarea integrării ESG la nivelul gamei de produse și îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate ale clienților. Goldman Sachs vine cu o serie de capacități de care pot beneficia clienții NN IP, care includ extinderea ofertei pentru toate clasele de active și resurse ample, care susțin strategii investiționale de calitate ridicată și soluții personalizate.

Pe lângă capacitățile investiționale ale Goldman Sachs, compania se află în top cinci manageri de active alternative, cu peste 400 mld USD în investiții alternative, inclusiv “growth equity”, investiții de tip Private Equity, investiții imobiliare, în infrastructură, în obligațiuni corporative, investiții alternative cu grad ridicat de lichiditate și investiții cu impact. Clienții NN IP vor beneficia de pe urma accesului la această platformă globală diversificată. Parteneriatul nostru strategic pe termen lung cu Grupul NN consolidează angajamentul Goldman Sachs Asset Management de a furniza soluții inovatoare de investiții și consultanță pentru companii de asigurări din întreagă lume. În plus, achiziția oferă o bază solidă pentru creșterea viitoare a activității de administrare de active în Europa, continuând succesul platformei sale deja obținut în SUA și UK.

 Vor fi fondurile NN IP redenumite? Când este așteptat să se întâmple asta?

Milan Pruşan: Credem în complementaritatea ridicată a capacităților noastre de produse și nu există în prezent modificări planificate pentru produsele sau strategiile noastre investiționale. În timp, vom colabora pentru a îmbunătăți gama de produse și soluții investiționale, pentru a satisface nevoile clienților. Ne concentrăm atenția pe minimizarea schimbărilor pentru clienții noștri, în condițiile în care ne propunem să reunim punctele forțe ale celor două organizații. Putem păstra denumirea de NN IP până la 21 de luni începând cu aprilie 2022, timp în care vom coopera în vederea redenumirii companiei în Goldman Sachs Asset Management. Obiectivul nostru este de a schimba denumirea NN IP înainte de expirarea acestei perioade.

Vor avea clienții români ai NN IP acces la produse noi? Ce fel de produse și în ce orizont de timp vor fi ele disponibile?

Milan Pruşan: Da, clienții români vor beneficia de o gamă mai largă de produse. NN IP și Goldman Sachs Asset Management au o oferta de produse foarte complementare. Astfel, combinația dintre capacitățile investiționale solide europene și de sustenabilitate ale NN IP și poziția Goldman Sachs în top cinci furnizori de soluții alternative de investiții, contribuie la consolidarea platformei noastre și furnizează o gama amplă de produse clienților noștri. Ne propunem să furnizăm soluții și capacități investiționale pe scară largă și să accelerăm creșterea tuturor claselor de active.

Care sunt planurile de dezvoltare ale Goldman Sachs în România?

Milan Pruşan: Această tranzacție generează pentru Goldman Sachs active sub supraveghere în Europa în valoare de peste 600 mld USD și contribuie la obiectivele strategice ale companiei de a-și crește activitatea din Europa și de a își extinde amprenta globală. Vom continua să ne consolidăm activitatea pe baza amprentei existente și pe a rețelelor de distribuție din Europa, iar Olanda va deveni un centru strategic important pentru activitatea europeană a Goldman Sachs. Această evoluție ne va permite să rămânem aproape de clienții noștri și să le oferim serviciile cele mai potrivite pentru nevoile lor.

Cum a fost anul acesta pentru NN IP? Cum ați evoluat?

Milan Pruşan: Primul trimestru a reprezentat o perioadă de volatilitate ridicată, ca urmare a nivelului ridicat de incertitudine la nivel global. Corecția piețelor de obligațiuni a fost generată de nivelul record al inflației și a afectat performanța pe termen scurt a portofoliilor mai conservatoare. În acest context, am comunicat în mod constant cu clienții noștri prin toate mijloacele disponibile și am reușit să menținem  o fluctuație scăzută a activelor noastre în administrare, ceea ce ne-a ajutat să ne consolidăm poziția pe piața locală de asset management. Am observat un interes ridicat al investitorilor pentru creșterea gradului de diversificare, în direcția fondurilor de acțiuni sau a celor multi-asset , ceea ce demonstrează o dezvoltare mai amplă  a segmentului de investitori retail din România.

Care este perspectiva dumneavoastră despre piața de capital din România și care ar fi factorii care o pot face mai atrăgătoare pentru investitori, comparativ cu piețele din regiune?

Milan Pruşan: Piața de capital din România traversează cu bine această perioada turbulentă a mediului de investiții european. Piața locală de acțiuni performează bine, în condițiile în care beneficiază de o prezență importantă a sectoarelor energetic și financiar ca parte a principalilor indici bursieri. Aceste sectoare beneficiază în mod semnificativ de nivelul ridicat al inflației, generat în principal de prețurile energetice în creștere, ceea ce a împins în sus și nivelul ratelor de dobândă. Universul investițional din România se va diferenția în cadrul regiunii CEE în contextul în care va continua să consolideze evoluția din anii anteriori a lichidității în creștere și a numărului mai mare de emitenți prezenți pe piață, din sectoare cât mai diverse. În plus, adăugarea de noi companii  listate la BVB va continuă să îmbunătățească vizibilitatea pieței locale și atractivitatea acesteia pentru noii investitori retail.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (18/05/2022)

Inregistrare teleconferinta rezultate T1 2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/05/2022)

Schimbari intervenite in structura de management

ROMCARBON SA (ROCE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014