Update articol:
Din cauza sancțiunilor

Miliardarul rus Oleg Deripaska a dat în judecată SUA, pretinzând 7,5 miliarde de dolari

Foto Twitter Foto Twitter
*Încetați să mă mai numiți “oligarh”, a spus el în plângere

Miliardarul rus Oleg Deripaska ripostează, în instanță, împotriva sancțiunilor impuse de SUA, despre care spune că îi distrug afacerile globale și se bazează pe acuzații nedovedite legate de legăturile sale strânse cu guvernul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Bloomberg.

Deripaska, care și-a făcut averea în industria metalelor, a dat în judecată Departamentul Trezoreriei din SUA și pe secretarul de stat Steven Mnuchin, la Washington, vineri, cerând unui judecător federal să ridice sancțiunile. În plângerea sa, magnatul a declarat că este „ultima victimă” a „luptelor politice și reacției permanente la interferențele pretinse ale Rusiei” în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

Conform plângerii, Biroul de Control al Activelor Externe al Trezoreriei (OFAC) l-a vizat în mod nejustificat pe Deripaska, determinând scăderea averii sale nete cu 7,5 miliarde de dolari, în timp ce băncile și-au retras creditele, iar alte întreprinderi au refuzat să lucreze cu el. Indicele Bloomberg al miliardarilor estimează averea sa netă la 3,9 miliarde de dolari, după o scădere de 5,8 miliarde de dolari anul trecut, cea mai mare scădere dintre ultra-bogații Rusiei.

„Am depus o plângere civilă împotriva Trezoreriei și OFAC pentru a-mi curăța numele și pentru a elimina sancțiunile care mi-au fost impuse arbitrar din motive politice”, a declarat Deripaska pe  Instagram: „Este vorba despre justiție pur și simplu.”

Sancțiunile guvernului american – care îngheață toate bunurile sale asupra cărora SUA aveau jurisdicție și în mare măsură împiedică oamenii de afaceri din SUA să facă afaceri cu el – au dus la „devastarea totală a averii, reputației și mijloacelor economice ale lui Deripaska”, potrivit plângerii: „Deripaska a fost eliminat în mod eficient din comunitatea internațională de afaceri și din sistemul financiar global”.

Deripaska, fondatorul producătorilor de aluminiu En + Group și United Co. Rusal, a fost printre cei mai proeminenți magnați care au fost sancționați de administrația președintelui Donald Trump. Măsura a venit după adoptarea unei legi de retaliere împotriva Moscovei pentru amestecul în jocul electoral. În aprilie 2018, Trezoreria a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska și a altor șase ruși, pe care îi numea oligarhi, ca răspuns la „activitatea malignă a Kremlinului din întreaga lume”.

„Guvernul rus operează pentru avantajele disproporționate ale oligarhilor și elitelor guvernamentale”, a declarat Mnuchin într-o declarație emisă de departamentul său în aprilie, criticând Rusia pentru ocupația peninsulei Crimeea, pentru furnizarea de arme regimului președintelui sirian Bashar al-Assad și pentru încercarea de subminare a democrațiilor occidentale.