Update articol:

Miliardarul rus Vitali Machitski vinde Alro Slatina

Compania Alro a anuntat, pe 18 iunie, că acționarul său majoritar, Vimetco N.V. și Conef S.A., intenționează să lanseze o ofertă publică de vânzare pentru acțiunile ALRO, potrivit unui comunicat al Alro transmis BVB.

Alro,împreună cu filialele sale, reprezintă, conform documentului transmis BVB, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. Grupul este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (care cuprind produse laminate plate („PLP-uri”) și 2 produse extrudate).

Vânzările și EBITDA ale Grupului, în 2017, au fost de 2,7 miliarde RON (aproximativ 679 milioane USD) și respectiv 566 milioane RON (aproximativ 140 milioane USD).
Marian Năstase, Președintele Alro, a comentat:

Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulți ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezența Alro în rândul clienților importanți din întreaga Uniune Europeana și dincolo de aceasta, și cu o experiență dovedită de creștere a Companiei și de a obține performanțe financiare.

Gheorghe Dobra, Director General al Alro, a adăugat: “Modelul nostru integrat pe verticală, care presupune să avem control asupra fiecărei etape a producției noastre, este un atu puternic al Alro. Am implementat activ o strategie pentru a crește accesul nostru la industrii sofisticate, care solicită aluminiu procesat care să respecte standarde tehnice foarte specializate. Suntem mândri că producători precum Airbus apeleaza la Alro pentru produse din aluminiu care sunt de cea mai înaltă calitate”. Vimetco N.V. deține, în prezent, 84,2% din acțiunile Alro. Acționarii vânzători intenționează să ofere acțiuni Alro către investitorii instituționali și investitorii de retail din România, și investitorilor eligibili din afara României.

Grupul Alro este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (incluzând PLP-uri și extrudate). Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), Grupul Alro produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România. Minele operate de Grup și rafinăria sa acoperă integral necesitățile de bauxită și de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxita, măsurate și indentificate în minele exploatate de Grup începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de Grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operațiuni (în conformitate cu ratele actuale de producție). În 2017, Grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 de tone de bauxită și, respectiv, de alumină.

Unitățile de producție și de prelucrare a aluminiului care aparțin Grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat care, în același an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.

Începând cu 2002, Grupul a investit aproximativ 412 milioane USD pentru a dezvolta și menține capacitatea de producție a aluminiului primar și procesat. Programul de investiții al Grupului sa concentrat și pe îmbunătățirea calității produselor, extinzând în același timp gama de produse fabricate de Grup pentru a include o cantitate mai mare de produse cu valoare adăugată mare („PVAM-uri”) pentru industriile sofisticate.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023