Update articol:

Ministerul Afacerilor Externe din Iran: “Toate restricţiile privind transferul de arme, activităţi legate şi servicii financiare cu destinaţia şi provenind din Iran sunt ridicate automat”

iran Sursa foto: pixabay.com

Iranul a anunțat că embargoul ONU asupra armelor vizând Teheranul a expirat, în termenii acordului internaţional privind programul nuclear al Republicii Islamice şi Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

“Cu începere de astăzi, 18 octombrie, toate restricțiile privind transferul de arme, activitățile conexe și serviciile financiare către și dinspre Republica Islamică Iran și toate interdicțiile privind intrarea sau tranzitul prin teritoriile statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite impuse anterior unor cetățeni iranieni și oficiali militari sunt revocate automat, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Iran, prin Ambasada Iranului la București.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Iran a transmis:  “Astăzi (n.r. 18 octombrie) este o zi importantă pentru comunitatea internațională, care, sfidând eforturile regimului SUA, a protejat Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU și Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA)”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Iran, încetarea definitivă și necondiționată a restricțiilor privind armele și interdicțiile de călătorie nu necesită o nouă rezoluție și nici o altă declarație sau orice altă măsură a Consiliului de Securitate. “Ridicarea restricțiilor privind armele și interdicția de călătorie au fost concepute a fi automate, fără a fi necesară nicio altă acțiune.  Acest lucru a fost realizat după negocieri minuțioase și cu o anticipare precoce a posibilității unei încălcări a obligațiilor de către una sau mai multe dintre celelalte părți la JCPOA. Aceeași procedură se aplică pentru încetarea restricțiilor legate de rachete în anul 2023 și pentru încheierea ulterioară a „examinării problemei nucleare iraniene” în Consiliul de securitate în anul 2025.

Prin urmare, începând de astăzi (n.r. 18 octombrie), Republica Islamică Iran poate procura orice arme și echipamente necesare din orice sursă, fără restricții legale și numai pe baza nevoilor sale defensive, și poate exporta, de asemenea, armament defensiv pe baza propriilor politici. Ar trebui subliniat aici că respingerea impunerii sub orice formă este piatra de temelie a politicii externe a Iranului. Prin urmare, impunerea oricărei restricții asupra oricărui domeniu, inclusiv a finanțelor, economiei, energiei și armamentului, nu a fost niciodată recunoscută de Iran.

În același timp, doctrina de apărare a Iranului se bazează pe o puternică încredere în poporul său și în capacitățile indigene. Încă de la războiul de opt ani impus Iranului de către regimul lui Saddam Hussein, în timpul căruia poporul iranian a fost victima armelor sofisticate și letale furnizate lui Saddam de către Occident, în timp ce Iranul a fost privat de procurarea chiar și a celei mai de bază arme defensive.

Această doctrină a fost și va continua să fie principalul motor din spatele tuturor măsurilor Republicii Islamice Iran în menținerea puterii sale defensive puternice. Armele neconvenționale, armele de distrugere în masă și cumpărarea de arme convenționale nu își au locul în doctrina de apărare a Iranului.

În istoria contemporană, Iranul, în ciuda disparității sale de putere – nu a început niciodată un război”.

În termenii acordului internaţional privind programul nuclear iranian, embargoul interzicând în special vânzarea de arme şi echipament militar greu Teheranului urma să expire la 18 octombrie.

În septembrie, Moscova a confirmat dorinţa sa de a dezvolta cooperarea sa militară cu Teheranul imediat după ridicarea embargoului, iar China nu îşi ascunde nici ea intenţia de a vinde arme Iranului după 18 octombrie.

În august, Statele Unite au eşuat în încercarea de a determina Consiliul de Securitate să prelungească acest embargo şi să restabilească sancţiunile internaţionale împotriva Iranului ridicate în termenii pactului.

Ministerul iranian a salutat duminică “o zi memorabilă pentru comunitatea internaţională”, adăugând că lumea a fost alături de Teheran, “sfidând eforturile regimului american”.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021