Update articol:

Ministerul Energiei, după ce Comisia ne-a îndemnat din nou să transpunem integral Directiva privind energia regenerabilă: Modificările aduse Directivei RED II au fost incluse în legislaţia naţională; proiectul va parcurge, în perioada următoare,etapa de avizare

prosumator Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/regenerabile-energie-mediu

Obligaţiile ce au derivat din transpunerea Directivei privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) au fost incluse în legislaţia naţională şi, în prezent, Ministerul Energiei a transpus modificările aduse acestei directive, urmând ca în perioada imediat următoare proiectul de act normativ să parcurgă etapa de avizare, informează instituţia printr-un comunicat.

“Referitor la Avizul Motivat Suplimentar adresat României cu privire la neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a măsurilor de transpunere în legislaţia naţională a Directivei privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II), dorim să precizăm că obligaţiile ce au derivat din transpunerea acestei directive au fost incluse în legislaţia naţională prin OUG nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. În prezent, Ministerul Energiei a transpus modificările aduse Directivei RED II (RED III) prin completarea şi modificarea OUG nr. 163/2022. La acest moment, respectiv în data de 7 februarie, s-a încheiat procesul de consultare interministerială, urmând ca în perioada imediat următoare proiectul de act normativ să parcurgă etapa de avizare. Anterior acestui proces, proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice atât pe site-ul ministerului, cât şi prin organizarea unui eveniment în acest sens”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la finalul anului 2024, în ceea ce priveşte transpunerea RED II, autorităţile române au corespondat şi au comunicat constant stadiul dezvoltării cadrului legal privind comunităţile de energie din surse regenerabile, obligaţie care derivă din prevederile RED II şi totodată şi în legislaţia naţională, fiind singurul subiect de discuţie referitor la transpunerea acestei directive.

“La acest moment, după organizarea unui grup de lucru cu părţile interesate în vederea dezvoltării acestui cadru, au fost introduse prin aceeaşi OUG prevederi care urmăresc dezvoltarea comunităţilor şi accesul nediscriminatoriu al tuturor consumatorilor. Totodată, ministerul a obţinut finanţare prin Instrumentul pentru Sprijin Tehnic al Comisiei Europene pentru derularea unui proiect care vizează: reducerea facturilor la energie şi reducerea sărăciei energetice; reducerea barierelor în domeniul reglementării, intrării pe piaţă şi extinderii comunităţilor de energie regenerabilă şi a răspunsului la cerere, inclusiv a serviciilor de agregare”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii ministerului subliniază că, suplimentar, asistenţa acordată prin acest Instrument va avea în vedere şi derularea de proiecte-pilot pentru a testa aplicarea practică a noului cadru de reglementare.

“Precizăm că informaţiile privind dezvoltarea cadrului legal aferent garanţiilor de origine pentru încălzire şi răcire şi gaze au fost solicitate pentru prima dată de către Comisie în luna decembrie 2024 şi vizează modificările aduse prin RED III. Aceste modificări au fost deja incluse în proiectul de act normativ menţionat anterior. De asemenea, menţionăm faptul că autorităţile române au furnizat detalii cu privire la cadrul de reglementare care favorizează dezvoltarea autoconsumului (prosumatori) în marja discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei în întâlnirea din luna ianuarie organizată la Bucureşti, indicând inclusiv programele de finanţare derulate în sprijinul prosumatorilor”, transmit reprezentanţii ministerului.

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită avize motivate suplimentare către România, Belgia, Estonia şi Letonia pentru că nu au transpus în mod complet reglementările UE privind promovarea folosirii energiei din surse regenerabile, stabilită în Directiva UE 2018/2001, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva oferă cadrul legal pentru dezvoltarea în UE a energiei regenerabile în electricitate, încălzire şi răcire, şi transport. Ea stabileşte obiectivele obligatorii ale UE pentru 2030 privind energia regenerabilă şi include reglementări specifice pentru garanţii de origine (GO). Acestea sunt certificate electronice prin care clienţii finali sunt informaţi de ponderea energiei din surse regenerabile în mixul lor de aprovizionare.

Directiva include criteriile de economisire pentru obiectivele de sustenabilitate şi emisii de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, combustibili biolichizi şi biomasă, şi reglementările pentru verificarea îndeplinirii acestor criterii. Termenul limită pentru transpunerea Directivei în legislaţia naţională era 30 iunie 2021. În iulie 2021, Comisia Europeană a trimis înştiinţări oficiale acestor patru state membre UE, pentru că nu au transpus în mod complet Directiva. Apoi Executivul comunitar le-a trimis avize motivate din cauza transpunerii incomplete.

Statele au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde solicitărilor CE. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Executivul comunitar poate decide trimiterea cazului la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (21/03/2025)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

JUDETUL TIMIS (TIM28) (21/03/2025)

Plata cupon 56, rambursare rata principal 56 si calcul rata dobanda pentru cuponul 57

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (21/03/2025)

Disponibilitate materiale AGA anuala 2024 si detalii teleconferinta