Update articol:
Guvernul activează depozitul de cărbune de la Cariera Roșia pentru asigurarea stocurilor de iarnă

Ministerul Energiei: “Redeschiderea depozitului de la Cariera Roșia – o necesitate din motive de siguranță energetică națională”

Guvernul va activa, începând din această lună și până în 15 martie, depozitul de cărbune de la Roșia, din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari a Complexului Energetic Oltenia, pentru realizarea stocurilor de iarnă, a anunțat, astăzi, Ministerul Energiei.

În Monitorul Oficial nr.753/31.08.2018 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 664/29.08.2018 privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranță ale sistemului electroenergetic național în ceea ce privește combustibilul lignit, prin care s-a aprobat activarea și utilizarea parțială a depozitului Roșia, din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia – SA, începând cu data de 1 septembrie 2018 și până la data de 15 martie 2019.

Ministerul Energiei scrie: “Conform prevederilor legislației în vigoare, în data de 31.08.2018, CE Oltenia a notificat Agenția de Protecție a Mediului Gorj și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Gorj despre publicarea HG nr.664/29.08.2018 în Monitorul Oficial. Redeschiderea pentru o perioadă determinată a vechiului depozit de la Cariera Roșia reprezintă o necesitate din motive care țin de siguranța energetică națională. Depozitul va asigura stocul de cărbune necesar funcționării SE Rovinari cu 3 grupuri energetice în perioada de iarnă.
CE Oltenia a realizat o serie de măsuri de protecție a factorilor de mediu în zona depozitului vechi de la Cariera Roșia, precum:
– montarea de panouri fonoabsorbante cu o înălțime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m;
– carcasarea punctelor de deversare;
– înlocuirea rolelor uzate pentru diminuarea nivelului de zgomot.
Pentru perioada utilizării depozitului vechi în acest an, vor fi intreprinse măsuri suplimentare:
– eliminarea concasorului din fluxul tehnologic existent pentru diminuarea zgomotului și prafului;
– etanșarea buncărilor de preluare/deversare cărbune;
– montarea instalațiilor de umectare în zona buncărilor;
– asigurarea de autospeciale pentru umectarea cărbunelui în timpul procesului de haldare și încărcare.
Influența asupra mediului înconjurator a Carierei Roșia este monitorizată de către o firmă acreditată RENAR, conform actului de reglementare al activității, care efectuează măsurători lunare ale nivelului de zgomot și pulberi sedimentabile. De asemenea, CE Oltenia va efectua monitorizări ale nivelului de zgomot și particulelor în suspensie, cu aparatura din dotare.
Funcționarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roșia, în perioada de toamnă – iarnă a anului trecut, a fost monitorizată de Garda de Mediu și, conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depășite limitele de praf impuse de legislația in vigoare”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat